Betöltés

Lehullt a lepel az új állampapírról – Rögtön az élre ugrott

szerző: Bankmonitor
2017-04-03

Újra bővül a méltán népszerű befektetésnek számító lakossági állampapírok köre, így már a kétéves időtáv is megnyílik a befektetők előtt. Az új Kétéves Állampapír évi fix 2,5 százalékos kamatozást kínál, amivel jól kiegészíti az eddigi állampapír kínálatot. További újdonság, hogy a mai naptól a Prémium Euró Államkötvényből is új sorozatot érünk el, ahol az 1 százalékponttal csökkenő kamatprémium miatt 2,1 százalékos kamat üti a markunk.

Debütált a kétéves állampapír, 2,5% lett a kamat

Már az év elejétől lehetett hallani, hogy az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) egy új kétéves lakossági állampapírral készül előrukkolni, aminek feltételei a múlt héttől ismertté váltak. A Kétéves Állampapír a 2019/H név alatt fut, és a mai naptól a lakossági befektetők már vásárolhatnak belőle. Ezzel az állampapírral tovább bővül a hosszabb lejáratú lakossági állampapírok köre, viszont a hosszú futamidejű társaival ellentétben ezt fix kamatozással vásárolhatjuk meg.

Az új állampapírba fektetve évi 2,5 százalékos hozam ütheti a markunk, kamatkifizetésre pedig kétszer számíthatunk, mégpedig 2018. április 22-én, és a papír lejáratakor, vagyis 2019. április 22-én. Annyi specialitást láthatunk, hogy az első kamatperiódusban a kibocsátási dátum és az első kamatkifizetés időpontjának eltérése (több mint egy év) miatt időarányosan 2,62 százalékos kamat üti a markunk.

A kétéves állampapírral az egyéves és hároméves futamidő közötti űrt sikerült kitöltenie az ÁKK-nak, ami így arra sarkalhatja a lakosságot, hogy hosszabb időtávon fektessen be. Jelenleg egyéves futamidővel a Kamatozó Kincstárjegy kínál 2 százalékos kamatot, míg három éves időtávon a 3,55 százalékkal kecsegtető Prémium Államkötvényt érjük el. Vélhetően sokak számára lesz vonzó a kétéves lejárat, főleg úgy, hogy az alternatívak közt szétnézve hasonló kamatozású ajánlattal nem találkozunk.

A kétéves lejáratú megtakarításoknál az állampapír lett a nyerő

Természetesen eddig is képesek voltunk kétéves futamidőre elhelyezni a megtakarításunk, hiszen néhány banknál elértünk ilyen időtávra kínált betétet is a jellemző 3-12 havi lekötéseken kívül. A Bankmonitor adatbázisa alapján megnéztük, hogy jelenleg milyen ajánlatokat láthatunk, ha két évre kötnénk le 1 millió forintos megtakarításunkat.

Azt már megszokhattuk, hogy bankbetétek már nem adnak igazán versenyképes ajánlatot, de azért ha szerencsések voltunk, még lecsaphattunk egy-egy jó ajánlatra. Eddig a kétéves lekötések között egyértelműen a BNP Paribas ajánlata számított a legjobbnak az általa kínál 1,9 százalékos kamattal. Azonban az új állampapír megjelenésével már ez csak a második helyre elegendő, így a kétéves megtakarítások közt is az állampapír lett a befutó.

A hosszabb futamidejű befektetések között érdemes körbenézni

Azt hozzá kell tenni, hogy annak ellenére, hogy változatosabb lett a lejárati struktúra, nem hozott nagy meglepetést a Kétéves Állampapír. A 2,5 százalékos kamattal jól beilleszkedik a sorba, bár ha kicsivel hosszabb időre is nélkülözni tudjuk a megtakarítást, már sokkal nagyobb hozamot is elérhetünk. Sőt, amíg a kincstári árfolyamjegyzés nem változik, még rövid időtávon is megéri valamelyik prémium állampapírból vásárolni.

Ez azért lehet, mert aktuálisan a prémium 3,55-4,05 százalékos kamatot fizet, amíg a korai, például egy éves visszaváltásnál mindösszesen 1 százalékpontot von le az Államkincstár. Így egy év után is elérhetővé válik 2,55 illetve 3,05 százalékos hozam. Ugyan ezt automatikusan nem vetíthetjük ki két évre, mivel a következő kamat megállapításkor módosulhatnak a feltételek, viszont az inflációs várakozásokból kiindulva 2 éves időtávon is jobban járunk a prémium állampapírral.

További újdonság, hogy a szintén kétéves Prémium Euró Államkötvény esetében is új sorozat érhető el a mai naptól. A féléves kamatozású értékpapír 2,1 százalékos kamattal vásárolható mostantól. Aki még múlt héten lecsapott erre a papírra, a régi sorozatot még 3,1 százalékos kamatozással vehette meg, azonban az új sorozatnál 1 százalékponttal csökkentették a kamatprémiumot. Persze még így is kiemelkedő ajánlatról van szó, hiszen egy szintén kockázatmentes eurós bankbetét legfeljebb is csak fél százalékos kamatot kínál.

Kétéves Állampapír
a Magyar Államkincstárnál!T

 • Ingyenes számlanyitás és vezetés
 • Korlátlan garancia a pénzedre
 • Sorban állás nélkül
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

babakotveny

Okos segítség az unokáknak (x)

2018. 09. 22.

Két unokám van. Míg kisebbek voltak játékokat, édességet vettem nekik, de most hogy már nagyok, szeretném valami életre szólóval megajándékozni őket. Hihetetlen büszke vagyok a nagyunokámra, Fannira, hogy sikerült a...

Hogyan válasszunk állampapírt?

2018. 09. 19.

A lakossági állampapírok a hosszú futamidő esetében változó kamatozásúak: prémium és bónusz állampapírok. Éppen ezért nemcsak az éppen aktuális kamatokat, hanem a következő években várható tendenciákat is érdemes figyelembe vennünk...

Megvalósítjuk a lakáscélodat!

2018. 09. 14.

A lakáscél megvalósításához elengedhetetlen az önerő megléte. Ennek összegyűjtése sok esetben nem kis feladat. Két konkrét élethelyzetben, két teljesen különböző példán keresztül mutatjuk be, hogy a lakáshitelek felvételéhez hogyan gyűjtheted...

Évi 6,4%-os kamat magyar állampapírral

2018. 09. 06.

A magyarok körében méltán népszerűek a lakossági állampapírok, amelyek a biztonságos megtakarítást és a jó kamatot keresőknek egyaránt jó megoldásnak bizonyulnak. Ráadásul az államkincstárnál az állampapírokat ingyenesen tarthatjuk értékpapírszámlán és...

Blogajánló

 • alapblog

  Az emberek vagy a számok fontosabbak?

  Mi hajtja a növekedést? A világ gazdaságainak teljesítménymérésére közkedvelt mutatószám az egy főre jutó GDP. A számításoknál az összehasonlíthatóság és pontosság miatt több változatot is...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.