loading

Lenyúlhatják-e a félretett nyugdíjpénzt?

„Miért lenne értelme a nyugdíjra takarékoskodni, egyszer már a nyugdíjpénztárakból is eltűnt a félretett megtakarításunk! Mi biztosítja, hogy az önkéntes pénztáraknál ez másként lesz, és nem fogják államosítani a félretett nyugdíjpénzt?” A kérdés a Bankmonitor egyik érdeklőjétől érkezett, most pedig a szakértőnk válaszol.

Nagyon gyakran találkozunk azzal a félreértéssel, hogy az önkéntes nyugdíjpénztárakat összemossák a magánnyugdíjpénztárakkal, ahol az egyéni számlákon elkülönített nyugdíjpénzeket 2010-ben döntő részben visszavetette az állam. Pedig ez a veszély az önkéntes pénztáraknál nem áll fent és az elnevezésen kívül sok párhuzamot amúgy sem találunk a két rendszer között.

Először is kezdjük ott, ami a leginkább lényeges eltérést jelenti, vagyis, hogy a befizetések honnan is származnak. A magánnyugdíjpénztárak gyakorlatilag az állami nyugdíjrendszer részeként jöttek létre a ’90-es évek végén. Viszont a befizetések a nyugdíjjárulék egy részéből származtak, amiről az állam átmenetileg lemondott.

Ugyanakkor az önkéntes nyugdíjpénztárak teljesen függetlenül működnek az állami rendszertől és ide a nettó keresetünkből félretett összegek, és/vagy a munkáltatói befizetések érkeznek. Márpedig ha attól nem tartunk, hogy bármilyen más megtakarításunk az állam elvonja a számlánkról, vagy a tetőt viszi el a fejünk felől, akkor az önkéntes nyugdíjpénztárban is ugyanúgy bízhatunk.

Egyedül valamilyen extrém esemény (például katasztrófa, államcsőd, világháború) esetén tudjuk elképzelni, hogy az állam hozzányúljon az ilyen jellegű megtakarításokhoz, de ezért kár idejekorán és alaptalanul idegeskedni.

Persze mondhatja valaki, hogy 20-30-40 év hosszú idő, addig még sok víz folyik le a Dunán, és a pénztár is tönkremehet, vagy csalási botrányok áldozata lehet. Ugyanakkor a rendszer ’90-es évek eleji fennállása óta nem történt probléma, egyedül megszűnő, hazánkból kivonuló pénztárakról lehetett hallani. Ez az eset sem érintette hátrányosan az önkéntes pénztárakba fizetőket, mert pusztán annyi történt, hogy a tagok átkerültek egy másik pénztárhoz.

Ha mégis a teljes biztonságra mennénk, érdemes a tőkeerős, nagyobb önkéntes nyugdíjpénztárakat keresni, mivel ebben az esetben a legnagyobb az esélye, hogy évtizedekig marad az intézmény az országban. Ráadásul a háttérben álló (akár nemzetközi) intézmény már a jó hírnév fenntartása miatt is kártalanítást adna, ha bármilyen büntetőjogba ütköző esemény történne.

Ha neked is van hasonló kérdésed vagy problémád, keress meg nyugodtan bennünket! Ha pedig azt szeretnéd megtudni, hogy mekkora nyugdíj-kiegészítésre számíthatsz, használhatod az alábbi kalkulátort is!

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
  • 20%-os (max. 130 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
  • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
    (reálhozam 2,7%)!
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:

ENNYI PÉNZED LESZ
MIRE NYUGDÍJBA MÉSZ
A részletes eredményeidet
e-mail-ben küldjük el
  • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ.
  • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről.
KÉRD RÉSZLETES
EREDMÉNYEIDET EMAIL-BEN!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
Szakértői cikkek
Kapcsolódó tartalmak
nyugdijbomba
Mire számíthatnak majd nyugdíjasként a jelenlegi aktívak?

A nyugdíjrendszer napjaink egyik legérdekfeszítőbb gazdasági témája, és nem csak az aktualitások miatt: a nyugdíj folyamatosan több millió ember megélhetését biztosítja közvetlenül. Ennek ellenére nagyon sokan úgy vélik, hogy a...

Tedd, amiket mondunk, és lesz nyugdíjad

Sokan nem is gondolnak arra, hogy az állami nyugdíj évtizedek alatt egyre kevesebb lehet. Vannak megoldások, melyekkel az állam szeretné ösztönözni a nyugdíjcélra történő megtakarítást. Az ilyen lehetőségek kiaknázásával visszakaphatjuk...