Lépett a jegybank! Vége a bankbetétnek!?

Lépett a jegybank! Vége a bankbetétnek!?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-02-18
 

Nem lassított a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és újabb történelmi mélypontra küldte a jegybanki alapkamatot. Holnaptól az irányadó kamat 2,7 százalékra mérséklődik. De milyen hatással van egy ilyen lépés a betétesekre és az adósokra?

Mit hoz a hitelt törlesztőknek a lépés?

A forintban folyósított, 3, 6 vagy 12 havonta változó kamatozású lakáshitelek kamata a Budapesti Bankközi Kamatlábhoz (BUBOR) van kötve. Egyszerűen fogalmazva: ha esnek a kamatok, esik a BUBOR is és fordítva. A mostani alapkamat csökkentés a következő kamatforduló napján be fog épülni a lakáshitelek kamatába. A 0,15 százalékos kamatvágás nagyjából 1,5 százalékkal mérsékli a havi törlesztő részletet.  A fix, 3, 5, 10 évente változó kamatozású kölcsönöknél is érezni lehet majd a változást, de hogy mennyivel, azt nem lehet kiszámolni.

A devizában eladósodottak számára nem jó hír a kamatcsökkentés, hiszen mint az alábbi ábránkból is látható egy ilyen lépés általában forintgyengüléssel járt együtt. Ez pedig értelemszerűen a törlesztő részletek emelkedésével járt. A forint árfolyamának hullámzása ellen az árfolyamgát rendszerbe való belépés védi meg a devizaadósokat, belépni oda most sem késő.

alapkamateurhuf20140218.jpg

A jegybanki kamat csökkenése miatt csökken az új lakáshitelek kamata is.  Nézd meg, melyek most a legjobb ajánlatok!


Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat



Mi lesz a bankbetétemmel?

A jegybank kamatdöntésének hatása a bankbetétek kamataira is hat. A csökkentés hatására tovább morzsolódnak az amúgy sem acélos kamatok. Az egy évre lekötött betétek kamata becslésünk szerint bőven 3 százalék alá eshet. Kérdés, ennyiért kinek éri meg bankban tartania pénzét? Alig valamivel nagyobb kockázat vállalásával  ugyanis a bankinál jóval nagyobb hozamot érhetünk el.

Az apadó kamatok miatt várhatóan újabb lendületet kap a befektetési jegyek vásárlása és borítékolható, hogy továbbra is nagy lesz az inflációnál 3 százalékponttal magasabb hozamot garantáló 3 és 5 éves állampapírok iránti kereslet.

Ha te sem vagy elégedett a már-már csak nagyítóval látható méretű bankbetéti kamatokkal, kalkulátorunkkal kiválaszthatod a jobb hozammal kecsegtető, számodra legmegfelelőbb befektetési alapot.

1



Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés