Betöltés

Lesz-e még olcsóbb a lakáshitel?

szerző: Bankmonitor.hu
2015-10-09

A Magyar Nemzeti Bank által közzétett lakossági hiteladatok szerint a három nyári hónapban meghaladta a százmilliárd forintot a kihelyezett lakáshitelek állománya, miközben 35,6 ezer lakóingatlan cserélt gazdát hazánkban. A lakáshitelek átlagos teljes hiteldíj mutatója minimális emelkedést mutatott az előző hónaphoz képest. Ez a jelzés azt vetítheti előre, hogy hitelköltség-mutató tekintetében elfogyott a tér, a bankok valószínűleg „elmentek a falig” és elérték a makro- és a versenykörnyezet adta lehetőségek alsó határát.

Kamatok alakulása

A lakossági lakáshitelek teljes hiteldíj mutatójának átlagos értéke hónapról hónapra kúszott lefelé az elmúlt hónapokban. Bár éles fordulatról még nem beszélhetünk, de júliusról augusztusra – ha minimálisan is, de – emelkedett az átlagos THM értéke.

Jelzés értékű lehet, hogy a THM mérséklés tekintetében elfogyott a tér lefelé, jelen piaci környezetben a bankok elérték a lehetőségeik alsó határát.

Amennyiben Te is lakáshitel felvételét fontolgatod, segítségedre lehet a Bankmonitor.hu kalkulátora. Hasonlítsd össze a legjobb banki ajánlatokat, mindössze néhány adat megadása szükséges!

Lakáshitel kalkulátor

step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Augusztusban is kitartott a lendület

A júniusi 33,50 milliárd és a júliusi 36,74 milliárd után az augusztusban is figyelemre méltó 35,34 milliárd forintos új kihelyezéssel zárt a lakossági hitelpiac, így a nyári hónapokban összesen 105,57 milliárd forint landolt az eladók számláján. Százmilliárd forint feletti hitelkihelyezéssel legutóbb a kedvezményes végtörlesztés időszakában találkozhattunk, akkor 140 milliárd forintig meg sem álltak az adósok három hónap alatt.

Tavaly nyáron összesen 70,63 milliárd forint volt az újonnan kihelyezett lakáshitelek összege, ehhez képest idén 49,47%-os bővülésről beszélhetünk. Csak augusztusban a tavalyi 23,27 milliárd forinttal szemben 51,65%-kal több hitelt vettek fel, vagyis a folyósítás a másfélszeresére emelkedett egy év alatt.

Ezzel együtt is zsugorodott a teljes hitelállomány

A teljes lakossági lakáscélú hitelállomány – forint és deviza együtt – augusztus végén körülbelül egytizedével volt kevesebb, mint egy évvel korábban. A kedvező hitelkihelyezések ellenére a devizahitelek forintosítása óta eltelt hónapokban tovább folytatódott a hitelállomány csökkenése.

Csak augusztusban például 10,9 milliárd forinttal többet törlesztettek a meglévő adósok, mint amennyit az új ügyfelek felvettek. Ebből a forinthitel állomány 9,6 milliárd forinttal olvadt, míg a devizahitelek 1,3 milliárd forinttal vették ki a részüket.

Dráguló lakások: több ügylet, több hitel

A nyár folyamán a Duna House adatai szerint 35 605 ingatlan adásvétel történt hazánkban, vagyis egy tulajdonosváltásra átlagosan 3 millió forint lakáshitel jut. Átlagosan 15 millió forintos lakóingatlanokra vetítve ez azt jelenti, hogy a vevők az ingatlanvásárlásokra fordított pénz ötödét finanszírozzák hitel igénybevételével.

Tudni kell viszont, hogy nem mindenki vesz fel hitelt a vételár kiegyenlítésére, különösen a fővárosban továbbra is magas a befektetők aránya, míg mások öröklésből vagy egy eladásból befolyó összegből finanszírozzák a vételt.

A legfrissebb lakáspiaci adatok szerint szeptemberben is közel 11 ezer lakáspiaci tranzakciót mértek, ami alapján várhatóan 30 milliárd fölött ragadhat új lakáshitelek havi állománya. A devizahitelezés tündöklése idején 80-90 milliárd forint közötti hónapok is előfordultak, ettől még messze vagyunk, de inkább egy egészséges szint stabilizálódjon, minthogy megint „túltoljuk”.

Mámor és kijózanodás

Az élet ismét bebizonyította, hogy a kihelyezhető összegek nagyságát nem a banki vezetők által meghatározott szigorú tervszámok, hanem a hitelkereslet határozza meg. Hiába kínáltak a bankok akár kedvezőnek is mondható hiteleket az ügyfeleknek egy olyan időszakban, amikor a hitelundor mellett mindenki inkább a meglévő adósságainak leépítésén dolgozott. Amikor viszont a lakáspiac beindult, annak öngerjesztő hatása a lakáshitelezésre is átgyűrűzött és nem ritkán még azok is érdeklődést mutatnak az új hiteltermékekre, akiket korábban még lasszóval sem lehetett volna a bankfiókokba terelni hitelért.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Címkék:

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Kinek, mennyi lakáshitelt adnak a bankok?

2019. 03. 25.

A lakáshitel kapcsán a legalapvetőbb kérdés előzetesen természetesen az, hogy egyáltalán mennyi hitelt kaphatunk? Az alábbiakban végigvesszük, hogy kit tekintenek a bankok hitelképesnek, illetve milyen szempontok befolyásolják a felvehető hitelösszeg...

5 fontos kérdés, ami minden lakásvásárlót érint mostanság

2019. 03. 24.

Ha lakásvásárlásról, otthonteremtésről vagy lakáshitelről van szó, akkor mostanában minden az új családtámogatásokról szól, amelyek alapjaiban változtatják meg a döntési helyzetet. Az ingatlan esetében pedig mindig sok millió forintos tétről...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.