Betöltés

Ma még sokkal drágábbak az állami bankok

szerző: Bankmonitor.hu
2015. 03. 11.

A kormány víziója évek óta világos a bankszektort illetően: szükség van a magyar tulajdonra és szükség van az állami szerepvállalásra. Az állam az elmúlt másfél évben „megtette a téteket” és mára már elérte az általa szükségesnek tartott tulajdonlási szintet. Az átlagemberben jogosan merül fel a kérdés: mit nyert az állam banki szerepvállalásával, olcsóbbak az állami tulajdonban lévő bankok? A válasz meglepő lesz: 30-60%-kal drágábbak.

A bankpiaccal erőteljesen elégedetlen volt a kormány és az MNB 3-4 évvel ezelőtt, melynek eredményeként széleskörű változások zajlottak le az elmúlt években. Ezen változások egyik pillére az ügyfelek magasabb szintű védelme, mely a fair banki törvényben ölt testet és meghozta a széleskörű kiszámíthatóságot a banki szerződésekben az átlagember számára. A változások másik pillére az állam ideiglenes, 2-3 évre szóló szerepvállalása a bankszektorban. Az állam tulajdonossá vált közvetlen, vagy közvetve a Gránit Bankban, az FHB-ban, a Takarékbankban, az MKB-ban és a Budapest Bankban. Az Erste Bankban 15%-os szimbolikus tulajdonrészt szerez majd az állam, ennek feltételei azonban még kialakítás alatt állnak. A tulajdonlás célja egy hatékonyabban működő bankszektor kialakítása. A hatékonyság ügyféloldalon olcsóbb szolgáltatásokat jelent a hétköznapokban.

A Bankmonitor arra tett kísérletet, hogy a bankszektor tulajdonosi átrendeződésének első fázisát követően megvizsgálja; az állami tulajdonnal rendelkező, vagy a piaci tulajdonosokkal bíró bankok nyújtják olcsóbban a szolgáltatásaikat. A vizsgálat fókuszában a legalapvetőbb banki szolgáltatás, a számlavezetés állt. Az értékelés során három különböző ügyfélcsoport esetében került elemzésre a bankszámlák költsége:

 1. a minimálbérrel rendelkezők (havi 70 ezer Ft jövedelem)
 2. átlagbérrel rendelkezők (150 ezer Ft jövedelem)
 3. átlag feletti jövedelműek (250 ezer Ft jövedelem)

Az elemzés 14 bankot vizsgált: 5 állami tulajdonnal érintett és 9 piaci tulajdonban állót. Az 5 állami tulajdonnal is rendelkező bankból a Takarékban még nem alakította ki általános bankszámla ajánlatát az ügyfeleknek, kizárólag azoknak ad bankszámla szolgáltatást, akik jelzáloghitelt vettek fel.

Ahogy a fenti ábrán is látható az ügyfelek ma átlagosan 595 Ft és 1185 Ft közötti havi számlaköltséggel számolhatnak. (Minden egyes bank esetében a legkedvezőbb számlacsomag költségei kerültek figyelembe vételre.)

Az eltérés a piaci és állami bankok között igen erőteljes: az állami pénzügyi szolgáltatók jelenleg 33%-60%-kal drágábbak átlagosan, mint ugyanabban a piaci bankok. Ez alapján az állami tulajdonszerzés még nem érte el a célját a bankszektorban. A teljesség kedvéért szükséges azonban megjegyezni, hogy az MKB-nál, a Budapest Banknál és a Takarékbanknál is olyan folyamatok zajlanak, melyek a szolgáltatási skálát és így bankszámlákat, illetve azok költségeit is egészen biztosan nagymértékben át fogják alakítani. A kiinduló pontot elnézve erre meglehetősen nagy szükség is van.

Érdekes kiemelni, hogy az állami részesedéssel bíró bankok közül a Gránit Bank kiemelkedően jó ajánlatokat nyújt mindhárom jövedelmi kategóriában. Ezt a példát azonban a többiek nem követik, így az állami bankok átlagos ajánlata lényegesen magasabb lett mint a piaci szereplőké.

A lakosság bankköltség érzékenysége a bankváltási hajlandóságban egyébként minimálisan csapódik le a legfrissebb kutatások szerint. Hiába áll rendelkezésre ma már több bankszámla kalkulátor is az interneten, a bankváltást rendkívül bonyolult folyamatként érzékeli a lakosság, holott ma ez már lényegesen egyszerűbb, mint évekkel ezelőtt volt.

Ha kíváncsi vagy a legjobb bankszámlákra (legyen az állami, vagy piaci) az alábbi kalkulátort használva megtekintheted az aktuális kínálatot:

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankszámla
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

A bankszámla költségek kalkulációinál az egyes csoportokat illetően az alábbi bankhasználati szokások kerültek meghatározásra:

Alacsony jövedelműek (70 ezer Ft/hó)

Bankba érkező jövedelem: 70 000 Ft;
Netbanki utalás: 2 db, összesen 10 000 Ft;
Csoportos beszedési megbízás: 1 db, összesen 10 000 Ft;
Kártyás vásárlás: 2 db, összesen 10 000 Ft;
Készpénz felvét (ATM): 2 db, összesen 30 000 Ft
SMS szolgáltatás a kártyahasználatról;
Elektronikus kivonat a számláról, Életkor: 30 év.

Átlagos jövedelem (150 ezer Ft/hó)

Bankba érkező jövedelem: 150 000 Ft;
Netbanki utalás: 2 db, összesen 15 000 Ft;
Állandó átutalási megbízás: 1 db, összesen 10 000 Ft;
Csoportos beszedési megbízás: 2 db, összesen 15 000 Ft;
Kártyás vásárlás: 5 db, összesen 40 000 Ft;
Készpénz felvét (ATM): 2 db, összesen 50 000 Ft
SMS szolgáltatás a kártyahasználatról;
Elektronikus kivonat a számláról, Életkor: 30 év.

Átlag feletti jövedelem (250 ezer Ft/hó)

Bankba érkező jövedelem: 250 000 Ft;
Netbanki utalás: 4 db, összesen 35 000 Ft;
Állandó átutalási megbízás: 2 db, összesen 25 000 Ft;
Csoportos beszedési megbízás: 4 db, összesen 30 000 Ft;
Kártyás vásárlás: 8 db, összesen 65 000 Ft;
Készpénz felvét (ATM): 2 db, összesen 70 000 Ft
SMS szolgáltatás a kártyahasználatról;
Elektronikus kivonat a számláról, Életkor: 30 év.

Címkék:

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Lakástakarék: Milyen számlával igazolhatod a lakáscélt?

2016. 09. 25.

Amennyiben valaki a 30%-os állami támogatásból építkezne, fürdőszobát újítana fel, netán egy szaunával lepné meg magát, a megfelelő összegről a megfelelő számlákat kell hozzá bemutatnia a lakástakaréknak. Kinek a nevére,...

Így válhat rémálommá az álom bankszámla

2016. 08. 05.

Napjainkban az egyik legkedveltebb lakossági számlacsomag az Erste Privilégium „L” bankszámla. Teljesen érthető a számlacsomag iránti fokozott érdeklődés, hiszen ha a bank által elvárt 150 ezer Ft a bankszámlára érkezik,...

Diákmunka? Ezekkel a bankszámlákkal jársz a legjobban…

2016. 06. 27.

Diákmunka vállaláskor majdhogynem elkerülhetetlen a bankszámlanyitás. Ha nem szeretnél elcsúszni már rögtön az első banánhéjon, akkor nem tudod le a dolgot annyival, hogy besétálsz az első útba eső bankfiókba. Míg...

A svédek megmutatják, hogyan kell bankot csinálni!

2016. 06. 07.

Nincs elegáns és drága székház a belvárosban. Nincs széleskörű fiókhálózat: az átlagos ügyfél ugyanis mindent elintéz online, mindössze 5 évente egyszer jelenik meg a bankfiókban. Így a korábbi alkalmazottak 65%-a...

Blogajánló

 • alapblog

  Van hova feküdni

  Érdekes sorrend, két elöregedő ázsiai ország, a két német nyelvű ország és Kelet-Európa

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.