Betöltés

Majdnem 4%-ot fizet, de mi lesz később a prémium állampapírral?

szerző: Bankmonitor.hu
2018-07-02

Tény, hogy a prémium állampapírral járhatunk a legjobban most, gyakorlatilag kockázatmentesen kereshetünk vele 3,8%-ot. A számításaink szerint viszont a kamat a növekvő infláció mellett a következő években fokozatosan 4,5%-ra emelkedhet. 1 millió forint esetén adózás után 6000 Ft-tal kapunk többet. Sőt, ha az infláció váratlanul megemelkedik, akkor még ennél is nagyobb lehet a különbség.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a állampapír kalkulátorunk.

Elég nyilvánvaló, hogy ha most átnézzük a lakossági állampapírokat, és nem számít a futamidő, akkor a babakötvényt nem számítva a legmagasabb kamatot a prémium állampapír fizeti. Aktuálisan a 2023/J jelzetű prémium állampapír 3,8%-ot fizet, a januárban kibocsátott sorozat első kamatfizetése szeptember 28-án lesz.

Nem véletlen a prémium szó az állampapírhoz társítva, mert a kötvény nagy előnye, hogy a hazai infláció felett fizet prémiumot a tulajdonosának. Aktuálisan ez most úgy áll össze, hogy a 2017-es infláció 2,4% volt, amihez 1,4%-os kamatprémium rakódik rá, így jön ki a 3,8%.

Ha megnézzük a kötvény nyilvános ajánlatát, akkor abból már következtethetünk arra is, hogy szeptemberben mire számíthatunk. Mivel egy változó kamatozású kötvényről beszélünk, akár változhatna is a kamatozása. De most speciel úgy néz ki, hogy szeptembertől is marad a 3,8%-os kamatozás.

Ennek az az oka, hogy az első (2018 január – 2018 szeptember) és a második (2018 szeptember – 2019 szeptember) kamatperiódusban megegyezik a kamatbázis, maga a 2017-es infláció. Valójában annyi eltérés azért lesz, hogy az első kamatperiódus rövidebb mint egy év, így az egy évre vonatkozó 3,8% időarányosan 2,63%-ra változik.

A szemfüles olvasóknak már leeshetett, hogy némi csúszás van a rendszerben. Ez egyben azt jelenti, hogy a megemelkedő inflációnak a hatását is kicsivel később fogják érzékelni a prémium állampapírok tulajdonosai. Ettől még viszont igaz az, hogy az időben előre haladva nőni fog a kamatfizetése a kötvénynek. Tehát, ha most jónak tűnik, akkor a jövőben még jobb lesz.

A jegybank friss előrejelzése szerint 2018-ban és 2019-ben 2,8% és 3,1% lehet az infláció éves szinten, vagyis ehhez képest fizethet kamatot a prémium kötvény is. Ha azt vesszük alapul, hogy az infláció ezt követően beáll 3%-os szintre, akkor a következőképpen fog alakulni a 2023-ban lejáró kötvény kamatfizetése (adózás előtt):

 • 2018: 2,6% a kamat (időarányosítás miatt),
 • 2019: 3,8% a kamat,
 • 2020: 4,2% a kamat,
 • 2021: 4,5% a kamat,
 • 2022 és 2023: 4,4% a kamat.

Legjobb tudomásunk szerint ez lesz a kamatozása, de ehhez képest azért jöhet meglepetés is. Gondoljunk csak abba bele, hogy ha a tartósan magasabb olajár és forintárfolyam miatt az infláció hamarabb megemelkedik, akkor az itt közöltekhez képest is magasabb kifizetésre kerülhet sor.

Pénzügyileg sem járunk rosszul, nézzük csak meg, hogy 1 millió forintra vetítve mit is jelent mindez? A 3,8%-os kamat éves szinten 38 000 forintos kifizetést jelent bruttó szinten, míg a 4,5%-os már 45 000 forintot. Ha a 15%-os adót is beszámítjuk, akkor nettóban marad 32 300 Ft és 38 250 Ft. A mai világban pedig nagyon sokat számít 6000 forint is.

Végül nem győzzük hangsúlyozni, hogy mennyire jól járunk, ha egy emelkedő inflációs környezetben olyan állampapírunk van, aminek változó a kamatozása és pont az inflációt követi le. Egy fix kötvénynél a növekvő infláció megenné a hozamunkat, azonban ha infláció felett fix kamatot kapunk, akkor már teljesen más a helyzet.

A legkeresettebb befektetés ma Magyarországon a lakossági állampapír, a Bankmonitor.hu Állampapír kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a hozzád illőt. Ingyenes szolgáltatásunkkal állunk a rendelkezésedre, bármilyen kérdésed is lenne, mi választ adunk és megkeressük a legolcsóbb szolgáltatót, biztosítjuk a legkényelmesebb szerződéskötést!

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Állampapír vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

1 Hozzászólás

 1. Sanyi

  Tisztelt Bankmonitor!
  Na most az őszinte véleményüket kérném.
  Egyesek azt mondják,hogy ilyen “kamatváltozós időben” jobban fog teljesíteni pld a BMÁK 2028 most futó sorozata /Talán O-de ebben nem vagyok biztos./
  Egyesek azt mondják,hogy a BMÁK sokkal gyorsabban követi ” a piacot”
  Akkor most itt a kérdés-az infláció fog vajon jobban elszállni,avagy a banki alapkamatok. Ha az MNB nem ébred fel csipke Rózsika álmából,akkor itt hamarosan
  el fog szállni a kamat, -infláció.Az látszik,hogy a bankok “szórják” a hiteleket.
  Vajon ki fogja megfizetni a veszteségeket? Zsiday V, szerint mindenki.
  Az is látszik a jövő évi Cafetéria tervezeten,hogy mindent az azonnali felélés irányába terelnek,mert az növeli a GDP-t.A nyugdíj megtakarítások meg……
  Még csodálom,hogy van 20%-os adó visszatérítés a három elemre.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

babakotveny

Okos segítség az unokáknak (x)

2018. 09. 22.

Két unokám van. Míg kisebbek voltak játékokat, édességet vettem nekik, de most hogy már nagyok, szeretném valami életre szólóval megajándékozni őket. Hihetetlen büszke vagyok a nagyunokámra, Fannira, hogy sikerült a...

Hogyan válasszunk állampapírt?

2018. 09. 19.

A lakossági állampapírok a hosszú futamidő esetében változó kamatozásúak: prémium és bónusz állampapírok. Éppen ezért nemcsak az éppen aktuális kamatokat, hanem a következő években várható tendenciákat is érdemes figyelembe vennünk...

Megvalósítjuk a lakáscélodat!

2018. 09. 14.

A lakáscél megvalósításához elengedhetetlen az önerő megléte. Ennek összegyűjtése sok esetben nem kis feladat. Két konkrét élethelyzetben, két teljesen különböző példán keresztül mutatjuk be, hogy a lakáshitelek felvételéhez hogyan gyűjtheted...

Évi 6,4%-os kamat magyar állampapírral

2018. 09. 06.

A magyarok körében méltán népszerűek a lakossági állampapírok, amelyek a biztonságos megtakarítást és a jó kamatot keresőknek egyaránt jó megoldásnak bizonyulnak. Ráadásul az államkincstárnál az állampapírokat ingyenesen tarthatjuk értékpapírszámlán és...

Blogajánló

 • alapblog

  Hatékonyság az egészségügyben

  A leghatékonyabb egészségügyi rendszerek rangsora 56 vizsgált gazdaság esetében faék egyszerűségű mérőszám alapján, melyet abból kreáltak, hogy a GDP hány százalékát költik rá és ehhez...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.