Betöltés

Majdnem 4%-ot fizet, de mi lesz később a prémium állampapírral?

szerző: Bankmonitor.hu
2018-07-02

Tény, hogy a prémium állampapírral járhatunk a legjobban most, gyakorlatilag kockázatmentesen kereshetünk vele 3,8%-ot. A számításaink szerint viszont a kamat a növekvő infláció mellett a következő években fokozatosan 4,5%-ra emelkedhet. 1 millió forint esetén adózás után 6000 Ft-tal kapunk többet. Sőt, ha az infláció váratlanul megemelkedik, akkor még ennél is nagyobb lehet a különbség.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a állampapír kalkulátorunk.

Elég nyilvánvaló, hogy ha most átnézzük a lakossági állampapírokat, és nem számít a futamidő, akkor a babakötvényt nem számítva a legmagasabb kamatot a prémium állampapír fizeti. Aktuálisan a 2023/J jelzetű prémium állampapír 3,8%-ot fizet, a januárban kibocsátott sorozat első kamatfizetése szeptember 28-án lesz.

Nem véletlen a prémium szó az állampapírhoz társítva, mert a kötvény nagy előnye, hogy a hazai infláció felett fizet prémiumot a tulajdonosának. Aktuálisan ez most úgy áll össze, hogy a 2017-es infláció 2,4% volt, amihez 1,4%-os kamatprémium rakódik rá, így jön ki a 3,8%.

Ha megnézzük a kötvény nyilvános ajánlatát, akkor abból már következtethetünk arra is, hogy szeptemberben mire számíthatunk. Mivel egy változó kamatozású kötvényről beszélünk, akár változhatna is a kamatozása. De most speciel úgy néz ki, hogy szeptembertől is marad a 3,8%-os kamatozás.

Ennek az az oka, hogy az első (2018 január – 2018 szeptember) és a második (2018 szeptember – 2019 szeptember) kamatperiódusban megegyezik a kamatbázis, maga a 2017-es infláció. Valójában annyi eltérés azért lesz, hogy az első kamatperiódus rövidebb mint egy év, így az egy évre vonatkozó 3,8% időarányosan 2,63%-ra változik.

A szemfüles olvasóknak már leeshetett, hogy némi csúszás van a rendszerben. Ez egyben azt jelenti, hogy a megemelkedő inflációnak a hatását is kicsivel később fogják érzékelni a prémium állampapírok tulajdonosai. Ettől még viszont igaz az, hogy az időben előre haladva nőni fog a kamatfizetése a kötvénynek. Tehát, ha most jónak tűnik, akkor a jövőben még jobb lesz.

A jegybank friss előrejelzése szerint 2018-ban és 2019-ben 2,8% és 3,1% lehet az infláció éves szinten, vagyis ehhez képest fizethet kamatot a prémium kötvény is. Ha azt vesszük alapul, hogy az infláció ezt követően beáll 3%-os szintre, akkor a következőképpen fog alakulni a 2023-ban lejáró kötvény kamatfizetése (adózás előtt):

 • 2018: 2,6% a kamat (időarányosítás miatt),
 • 2019: 3,8% a kamat,
 • 2020: 4,2% a kamat,
 • 2021: 4,5% a kamat,
 • 2022 és 2023: 4,4% a kamat.

Legjobb tudomásunk szerint ez lesz a kamatozása, de ehhez képest azért jöhet meglepetés is. Gondoljunk csak abba bele, hogy ha a tartósan magasabb olajár és forintárfolyam miatt az infláció hamarabb megemelkedik, akkor az itt közöltekhez képest is magasabb kifizetésre kerülhet sor.

Pénzügyileg sem járunk rosszul, nézzük csak meg, hogy 1 millió forintra vetítve mit is jelent mindez? A 3,8%-os kamat éves szinten 38 000 forintos kifizetést jelent bruttó szinten, míg a 4,5%-os már 45 000 forintot. Ha a 15%-os adót is beszámítjuk, akkor nettóban marad 32 300 Ft és 38 250 Ft. A mai világban pedig nagyon sokat számít 6000 forint is.

Végül nem győzzük hangsúlyozni, hogy mennyire jól járunk, ha egy emelkedő inflációs környezetben olyan állampapírunk van, aminek változó a kamatozása és pont az inflációt követi le. Egy fix kötvénynél a növekvő infláció megenné a hozamunkat, azonban ha infláció felett fix kamatot kapunk, akkor már teljesen más a helyzet.

A legkeresettebb befektetés ma Magyarországon a lakossági állampapír, a Bankmonitor.hu Állampapír kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a hozzád illőt. Ingyenes szolgáltatásunkkal állunk a rendelkezésedre, bármilyen kérdésed is lenne, mi választ adunk és megkeressük a legolcsóbb szolgáltatót, biztosítjuk a legkényelmesebb szerződéskötést!

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Állampapír vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

1 Hozzászólás

 1. Sanyi

  Tisztelt Bankmonitor!
  Na most az őszinte véleményüket kérném.
  Egyesek azt mondják,hogy ilyen “kamatváltozós időben” jobban fog teljesíteni pld a BMÁK 2028 most futó sorozata /Talán O-de ebben nem vagyok biztos./
  Egyesek azt mondják,hogy a BMÁK sokkal gyorsabban követi ” a piacot”
  Akkor most itt a kérdés-az infláció fog vajon jobban elszállni,avagy a banki alapkamatok. Ha az MNB nem ébred fel csipke Rózsika álmából,akkor itt hamarosan
  el fog szállni a kamat, -infláció.Az látszik,hogy a bankok “szórják” a hiteleket.
  Vajon ki fogja megfizetni a veszteségeket? Zsiday V, szerint mindenki.
  Az is látszik a jövő évi Cafetéria tervezeten,hogy mindent az azonnali felélés irányába terelnek,mert az növeli a GDP-t.A nyugdíj megtakarítások meg……
  Még csodálom,hogy van 20%-os adó visszatérítés a három elemre.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Hogyan fektess be 10 millió forintot?

2018. 11. 07.

A magyarok számos esetben nehezen döntik el, mibe fektessék a nehezen megtakarított pénzüket. Bizony, ez közel sem egyszerű kérdés, és sok profi szakember is számtalanszor megküzd a problémával. Az cseppet...

Így hallgatnak a jegybankok

2018. 10. 13.

A fogyasztói árinfláció a jegybankok szerint rendben van. Vagyis talán ennek köszönhető, hogy ölbe tett kézzel nézik, ahogy az árak emelkednek. A 2000-es évek közepén, még a 2008-as válság előtt...

Az állampapír visszavág, a bankbetét új korszakra vár

2018. 10. 12.

Az utóbbi években mélyrepülésben vannak a kamatok. Ez még inkább igaz a lekötött betétekre, melynek köszönhetően a bankbetétek állományán belüli részarányuk drasztikusan lecsökkent. Köszönhető ez annak, hogy a pénzintézetek a...

Blogajánló