loading

Már csak pár nap, és sokkal több helyen fizethetsz a bankkártyáddal!

2021. január 1-től minden online pénztárgéppel rendelkező vállalkozásnak biztosítania kell az elektronikus fizetés lehetőségét vásárlói részére. De miért is olyan jó ez nekünk?

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a bankszámla kalkulátorunk.

A bankkártyával rendelkezők 56 százalékával előfordult már, hogy azért nem tudott vásárolni, mert nem volt lehetősége kártyával fizetni – derül ki, egy az OTP Bank megbízásából végzett friss kutatásából. A leggyakrabban a fiatalokkal, valamint a Budapesten és megyeszékhelyen élőkkel esett meg, hogy meg kellett szakítaniuk vásárlásukat, mert nem tudtak a kívánt módon fizetni.

Míg a bankkártya-tulajdonosok 42 százalékát bosszantja, hogy több helyen nem lehet kártyával fizetni, addig 37 százalékukat – akik többnyire szintén bankkártyával fizetnek, ha van erre lehetőségük – nem zavarja, ha mégis készpénzt kell használniuk. Leginkább a felsőfokú végzettséggel rendelkezők és a nagyvárosban élők elégedetlenek, ha nem fizethetnek bankkártyával. Azt, hogy csak készpénzzel fizethetnek, a megkérdezettek a legtöbbször kiskereskedőknél, kisebb szolgáltatóknál, vagy piaci és egyéb árusoknál tapasztalták meg.

2021. január 1-től azonban változhat a helyzet, mert minden online pénztárgéppel rendelkező vállalkozásnak biztosítania kell az elektronikus fizetés lehetőségét.

Ez a vásárlók számára azért is előnyös, mert a kártyás vásárlás számukra ingyenes – az üzlet fizet díjat a bank felé ilyenkor -, illetve ha egyébként is bankszámlára érkezik a jövedelmük, akkor így a készpénzfelvétel költségeit is megspórolhatják. Mert bár minden bankszámláról havonta két alkalommal, legfeljebb 150 ezer Ft értékben díjmenetesen lehet felvenni készpénzt, azt sokan nem jól használják ki, így végül mégis fizetnek. Például azért, mert nem tudják, hogy nyilatkozniuk kell a bank felé arról, hogy mely számlájuknál szeretnének élni a lehetőséggel, illetve, hogy mindenki csak egyetlen számlájára kérheti azt. Vagyis, ha több bankszámla is van, akkor azokról már csak díj ellenében lehet készpénzhez jutni.

A bankkártya-elfogadóhelyek számának drasztikus emelkedése még nagyobb lökést adhat az elektronikus bankolásnak, például az online fizetésnek, a netbankos és mobilbankos utalásoknak, amelyekkel jelentősen lefaraghatók a banki költségek. A CIB ECO bankszámla esetében – Bankmonitoron keresztül történő igénylés esetén – például nincs havi díj, tranzakciós díj, bankkártya díj, ráadásul még az utalás is ingyenes. Ehhez azonban arra van szükség, hogy elektronikus számlakivonatot kérjünk, valamint a tranzakciókról érkező értesítéseket ne SMS-ben, hanem úgynevezett push-noti üzenetekben kapjuk meg a mobilalkalmazásunkon keresztül.

Ha kíváncsi vagy, hogy személyes bankolási szokásaid alapján milyen költségekre számíthatsz a magyar bankoknál, akkor próbáld ki a Bankmonitor bankszámla kalkulátorát:

Kapcsolódó tartalmak
8 tipp, ha eleged van a drága bankszámlákból

Sok magyar nem törődik a bankszámlájával, sem annak költségeivel egészen addig, amíg nem szembesül azzal, hogy évente akár 50-100 ezer forintot is elkölthet arra, hogy használja a saját, nehezen megkeresett...

Blogajánló
  • alapblog Ugyanaz a munka, nem ugyanaz a fizetés

    Archívumunkból (2019): Sokszor bele lehet futni a következő, mindenki számára idegesítő kérdésbe: miért kapnak nyugaton az emberek ugyanazért a bérért nagyobb fizetést? Aki nem érti,...

  • KonyhaKontrolling Így (ne) gazdagodj meg az interneten!

    Már régóta érdekel az internetes pénzkeresés témaköre, ezért rengeteg időt töltöttem el ennek a piacnak a tanulmányozásával. Minél mélyebbre ástam, annál több fantasztikus lehetőséget találtam és annál többen akarták megtanítani az internetes gazdagság titkát. Ez a piac azért nagyon kényes, mert a gazdagság (és egészség) akármennyi pénzt megér. Tehát ha 10 milliót kérnek a biztos Tovább olvasom "Így (ne) gazdagodj...

  • Haszon.hu Nem is akkora luxus a világkörüli hajókázás, mint gondolnád

    Sokan a fényűző gazdagsághoz kötik a hajósutazásokat. Két példa is bizonyítja, hogy tévednek. A Sueiro családnak bejött minden: idilli család, nagyszerű karrier, szuper baráti társaság. A férj, Will vállalati könyvelőként dolgozott, felesége, Jessica pedig egy online grafikus üzletet menedzselt otthonról, gyermekeiket pedig top-magániskolákba járatták. Igazából megvolt mindenük, amiről valaha álmodtak. Mégis úgy érezték, hogy életük rutinszerűvé, elkényelmesedetté és eseménytelenné vált.Gondoltak...