Betöltés
loading

Már csak pár nap, és sokkal több helyen fizethetsz a bankkártyáddal!

2021. január 1-től minden online pénztárgéppel rendelkező vállalkozásnak biztosítania kell az elektronikus fizetés lehetőségét vásárlói részére. De miért is olyan jó ez nekünk?

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a bankszámla kalkulátorunk.

A bankkártyával rendelkezők 56 százalékával előfordult már, hogy azért nem tudott vásárolni, mert nem volt lehetősége kártyával fizetni – derül ki, egy az OTP Bank megbízásából végzett friss kutatásából. A leggyakrabban a fiatalokkal, valamint a Budapesten és megyeszékhelyen élőkkel esett meg, hogy meg kellett szakítaniuk vásárlásukat, mert nem tudtak a kívánt módon fizetni.

Míg a bankkártya-tulajdonosok 42 százalékát bosszantja, hogy több helyen nem lehet kártyával fizetni, addig 37 százalékukat – akik többnyire szintén bankkártyával fizetnek, ha van erre lehetőségük – nem zavarja, ha mégis készpénzt kell használniuk. Leginkább a felsőfokú végzettséggel rendelkezők és a nagyvárosban élők elégedetlenek, ha nem fizethetnek bankkártyával. Azt, hogy csak készpénzzel fizethetnek, a megkérdezettek a legtöbbször kiskereskedőknél, kisebb szolgáltatóknál, vagy piaci és egyéb árusoknál tapasztalták meg.

2021. január 1-től azonban változhat a helyzet, mert minden online pénztárgéppel rendelkező vállalkozásnak biztosítania kell az elektronikus fizetés lehetőségét.

Ez a vásárlók számára azért is előnyös, mert a kártyás vásárlás számukra ingyenes – az üzlet fizet díjat a bank felé ilyenkor -, illetve ha egyébként is bankszámlára érkezik a jövedelmük, akkor így a készpénzfelvétel költségeit is megspórolhatják. Mert bár minden bankszámláról havonta két alkalommal, legfeljebb 150 ezer Ft értékben díjmenetesen lehet felvenni készpénzt, azt sokan nem jól használják ki, így végül mégis fizetnek. Például azért, mert nem tudják, hogy nyilatkozniuk kell a bank felé arról, hogy mely számlájuknál szeretnének élni a lehetőséggel, illetve, hogy mindenki csak egyetlen számlájára kérheti azt. Vagyis, ha több bankszámla is van, akkor azokról már csak díj ellenében lehet készpénzhez jutni.

A bankkártya-elfogadóhelyek számának drasztikus emelkedése még nagyobb lökést adhat az elektronikus bankolásnak, például az online fizetésnek, a netbankos és mobilbankos utalásoknak, amelyekkel jelentősen lefaraghatók a banki költségek. A CIB ECO bankszámla esetében – Bankmonitoron keresztül történő igénylés esetén – például nincs havi díj, tranzakciós díj, bankkártya díj, ráadásul még az utalás is ingyenes. Ehhez azonban arra van szükség, hogy elektronikus számlakivonatot kérjünk, valamint a tranzakciókról érkező értesítéseket ne SMS-ben, hanem úgynevezett push-noti üzenetekben kapjuk meg a mobilalkalmazásunkon keresztül.

Ha kíváncsi vagy, hogy személyes bankolási szokásaid alapján milyen költségekre számíthatsz a magyar bankoknál, akkor próbáld ki a Bankmonitor bankszámla kalkulátorát:

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

2021-ben is lesz ingyenes bankszámla!

Egy bankszámla éves költsége akár több tízezer forint is lehet, de szerencsére már léteznek ennél lényegesen olcsóbb, vagy akár teljesen ingyenes csomagok is. A CIB ECO számla például - kizárólag...

Blogajánló
  • alapblog Az irigy adás

    Kedves Olvasóink, Hallgatóink! A Hold After Hours-ban podcast, azaz csak audio formátumban tárgyaljuk meg azokat az eseményeket, amelyeket a piacon, gazdaságban, politikában, vagy akár a...

  • KonyhaKontrolling Amikor az állami támogatás rosszabb helyzetbe hoz

    A címet olvasva valószínűleg sokaknak a CSOK jut először eszébe. Ahogy korábban írtam is, abban az esetben ez szerintem pont nem igaz. Azonban a jószándékú állami/kormányzati támogatás, még ha indokolt is lenne, sokszor rosszabb helyzetbe hoz, mint amiben voltál. Hasonlóról írtam már egyébként, itt például a bérleti díjak maximalizálása ellen emeltem fel a hangom. Azt Tovább olvasom "Amikor az állami támogatás rosszabb helyzetbe hoz" →