Betöltés

Már nem a budapesti ingatlanok drágulnak legjobban

szerző: Fülöp Norbert
2019-01-09

Nem a budapesti ingatlanok drágultak legjobban 2018 első kilenc hónapjában az OTP Lakóingatlan Értéktérkép szerint. Az aktuális csúcstartó meglepetésre Szekszárd, de szolnoki és a tatabányai lakáspiac is rakétaként lőtt ki.  

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

A lakóingatlan típusok közül a tégla lakások drágultak legdinamikusabban 2018. első kilenc hónapjában, átlagosan 19%-kal többet fizetni ezekért, mint egy évvel korábban. A panellakást vásárlóknak is mélyebben kellett a zsebükbe nyúlniuk, ezek átlagosan 16%-kal kerültek többe, míg a családi házaknál „csak” 8%-kos volt a drágulás.

Az igazi meglepetés azonban inkább az, hogy már nem Budapest drágult a legnagyobb mértékben, ugyanis a fővárosi ingatlanok 20%-os átlagos áremelkedését 8 megyeszékhelynek is sikerült túlszárnyalnia. Az aktuális csúcstartó a 34%-os éves drágulást produkáló Szekszárd, amit 29 illetve 28%-kal Szolnok és Tatabánya követ. 20% felett nőttek az árak Miskolcon, Egerben, Kecskeméten, Veszprémben, Székesfehérváron és Nyíregyházán is, míg a két sereghajtó egy „olcsó” és egy „drága” város, az egyaránt 14-14%-kal dráguló Salgótarján és Szombathely lett.

Egy átlagosnak számító, 50 nm alapterületű lakás megvásárlásához szükséges lakáshitel legalacsonyabb havi törlesztője néhány nagyvárosban, ha a vevő 5 millió Ft saját forrással rendelkezik (300 000 Ft jövedelem és 20 év futamidő esetén):
Győr: 10 800 000 Ft hitel – 57 400 Ft/hó
Budapest: 19 800 000 Ft hitel – 125 000 Ft/hó
Debrecen: 10 339 000 Ft hitel – 54 938 Ft/hó
Kecskemét: 10 650 000 Ft hitel – 56 590 Ft/hó
Pécs: 6 690 000 Ft hitel – 36 029 Ft/hó
Szeged: 7 600 000 Ft hitel – 40 930 Ft/hó
A bankok lakáshitel-kínálatát a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorával versenyeztetheted meg egymással.

Az áremelkedési toplista érdekessége, hogy éppen az alacsonyabb átlagos négyzetméter-árú megyeszékhelyek drágultak legnagyobb mértékben 2018 első kilenc hónapjában. Szekszárd az átlagos négyzetméterár szerint például a 11. legdrágább megyeszékhely, míg Szolnok 16., Tatabánya pedig 13. csak a listán.    

Hasonló trend figyelhető meg Budapesten is, ahol az olcsóbb kerületek ingatlanjai értékelődnek fel legjobban. Legnagyobb mértékben – 31%-kal – a XVIII. kerület árai szálltak el, miközben négyzetméterár alapján a Pestszentlőrincet és Pesterzsébetet magán foglaló terület a 23 fővárosi kerületből csak a 17. helyen áll. A drágulás szerinti dobogó másik két helyezettje 25-25%-kal a XVII. és a XXI. kerület, amelyek átlagos négyzetméterár alapján ugyancsak az utolsó harmadban vannak.

Az átlagos négyzetméterár alapján toronymagasan vezető V. kerület drágulást tekintve csak a középmezőnyben van, de a legdrágábbak közé tartozó II. kerületnél csak két kerület drágult kevésbé.

A megyék szintjén is az árolló záródása figyelhető meg, hiszen az átlagosan 29%-kal dráguló Heves, illetve az ezt követő Komárom-Esztergom és Zala egyaránt az olcsóbb megyék közé tartozik.

Várható, hogy az olcsóbb átlagos négyzetméter-árú települések és budapesti kerületek felzárkózása folytatódik 2019-ben is. A magas árak következtében ugyanis egyre nagyobb nehézséget jelent lakáshitel esetén a minimálisan szükséges 20%-os önerő előteremtése, valamint a JTM (jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató) korlát miatt a jövedelmek nehezen bírják el a hitelösszeg alapján számított hiteltörlesztőket.

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

siker

Nincs most ennél olcsóbb lakáshitel a piacon

2019. 01. 16.

Akár 2,45%-os THM-mel is hozzá lehet jutni lakáshitelhez, persze változó kamatozás mellett. Ez azt jelenti, hogy nagyon olcsón adják a bankok a forrást, hiszen az átlagos infláció 2018-ban például 2,8%...

Mire elég lakáshitelnél a megemelt ápolási díj?

2019. 01. 15.

Nagy visszhangja volt a sajtóban az ápolási díj bruttó 100 ezer forintra emelésének, amit a tartósan beteg, önellátásra képtelen gyermeküket otthon ápolók kapnak meg februártól. A többi ápolási díj kategóriában...

Lakáshitelek – Mitől függ a törlesztőrészletek alakulása?

Mitől függ a törlesztőrészletek alakulása? Miért gondoljuk, hogy az „alapkamat halott” a jelzáloghitelek szempontjából? Milyen összefüggés van az infláció és a jelzáloghitel kamatok között? Miért érdemes egy hosszútávra felvett lakáshitelnél...

Blogajánló

 • alapblog

  Theresa vakhite

  Tegnap este élő közvetítésben lehetett követni a brit parlament ülését a BREXIT szavazásról. Gondolom, más is a szokásosnál közelebbről figyelte a szavazást, de az nem...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.