Betöltés
loading

Már tudjuk, hogy mennyit kell visszafizetned a Babaváró hitelre, ha nem jön a baba!

2019. július 1-jével indul a Babaváró támogatás. Bár az ügyfél számára kamatmentes a hitel, ha öt éven belül nem születik meg baba, akkor a támogatást vissza kell fizetni, a hitel pedig piaci kamatozásúra vált. Kiszámoltuk, mennyi lesz a kölcsön kamata akkor, ha valaki júliusban kapja meg az „ingyen” pénzt.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a babaváró hitel kalkulátorunk.

A babaváró hitelről már elég sokat lehet tudni. A július 1-jétől elérhető támogatással a születendő gyermekek számától függően akár 10 millió forint ingyen pénzhez juthatnak azok, akik megfelelnek a feltételeknek. A kölcsön a futamidő első 5 évében kamatmentes az adós számára, a kamatot ugyanis az állam fizeti meg a hitelt nyújtó bank részére.

De akkor miért is kell a kamattal egyáltalán foglalkozni? Azért, mert ha elveszítjük a támogatást, akkor az addig igénybe vett állami segítséget egy összegben kell visszafizetnünk, a hitel pedig a futamidő végéig piaci kamatozású lesz. Vagyis az ingyen hitel utólag drága mulatság lehet!

Mikor nem vagyunk jogosultak a kamattámogatásra tovább?

 • Ha a babaváró hitel első 5 évében nem születik gyermekünk.
 • Ha a futamidő alatt mindkét fél külföldre költözik, akkor a kamattámogatás megszűnik az utolsó magyar lakcím megszüntetésének napjától.
 • Ha a gyermek, akire a kamattámogatás jár már nem él velünk egy háztartásban.

Hogyan számolják ki a kamatot?

A kamattámogatási időszak alatti kedvezményes kamat nagysága az 5 éves futamidejű állampapírhozamoktól függ. Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. már közzétette azt a hozamot, ami alapján meghatározható a július hónapra érvényes kedvezményes kamat nagysága. Eszerint a mindenki által nagyon várt babaváró hitel júliusi kedvezményes kamata 4,73% lesz.

Mennyit kell visszafizetni, ha nem jön a baba? 

Vegyük példaként az első esetet, vagyis azt, hogy nem születik gyermekünk a futamidő első 5 évében. Ekkor az addig felhasznált kamattámogatást vissza kell fizetnünk, mégpedig egy összegben 120 napon belül. A jelenlegi kamatok mellett egy júliusban folyósított babaváró támogatásnál – 30 napos hónapokat feltételezve – a visszafizetendő támogatás összege 2 074 302 forint lenne az 5. évet követően!

Plusz az 5. évtől már normál kamattal kellene a hitelt fizetnünk: júliusban a babaváró hitel normál kamata 7,73% lenne a jelenlegi állás szerint. Ez azt jelentené, hogy 5 év múlva a hitel normál törlesztőrészlete 70 510 Ft lenne.

A Babaváró támogatás igénylésének számos jogszabályi feltétele van, amelyek között könnyen elveszhet az ember. A Bankmonitor Babaváró Hitel Kalkulátorával azonban pár adat megadásával könnyen megtudhatod, hogy jogosult lehetsz-e a támogatásra.

Babaváró hitel kalkulátor
step-1
Házasok vagytok a pároddal?
Ez a férfi első házassága?
Ez a nő első házassága?
Van gyermeketek? Közös és nem közös is számít.
Mindkettőtöknek van magyar lakcíme?
Az utolsó 180 nap TB jogviszony magyar alkalmazotti, vállalkozói jogviszonyból származik?
Van az állami adóhatóságnál köztartozása? (pl. adótartozás)
Ft
Szerepel bármelyik fél a KHR (BAR) listán?
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Ft
Típus Összeg
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online BabaváróÚJ
 • FOLYÓSÍTÁS AKÁR 3 NAP ALATT
 • NINCS FELESLEGES BANKI TALÁLKOZÓ -
  Csak szerződéskötésre kell bemenned
 • ÜGYINTÉZÉS OTTHONRÓL -
  Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Pénzügyeim felületen
 • DÍJMENTES
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
 • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
 • Mekkora lesz a havi törlesztés?
 • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsítsd fel igénylésed!
Tötsd ki adatbekérőnket
ONLINE
és kerüld el a banki sorban állást!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
megtakarítás

Sok lakáshitel havi törlesztője csökkenhet augusztustól

Az MNB az alapkamatot július 22-vel 0,6%-ra csökkentette, a változás hatása pedig már augusztustól érzékelhető lesz a változó kamatozású lakáshiteleknél. A Bankmonitor.hu számításai szerint egy augusztusban átárazódó, 8 millió forint...

Változik szeptembertől az idősek hitelezhetősége

Szeptember 1-től a bankok már nem utasíthatják el automatikusan az idősek hitelkérelmét, arra hivatkozva, hogy már elérték az általuk meghatározott maximálisan életkort – derül ki a Magyar Nemzeti Bank friss...

Blogajánló
 • alapblog Szárnyaló billiók az S&P 500 indexben

  A minap kezembe került egy ábra, mely szerint az öt legnagyobb cég összesített súlya az S&P 500 indexben 22 százalék körüli. Ez magasabb érték, mint... The post Szárnyaló billiók az S&P 500 indexben appeared first on alapblog.