Betöltés

Már tudjuk, hogy mennyit kell visszafizetned a Babaváró hitelre, ha nem jön a baba!

szerző: Argyelán József
2019-06-13

2019. július 1-jével indul a Babaváró támogatás. Bár az ügyfél számára kamatmentes a hitel, ha öt éven belül nem születik meg baba, akkor a támogatást vissza kell fizetni, a hitel pedig piaci kamatozásúra vált. Kiszámoltuk, mennyi lesz a kölcsön kamata akkor, ha valaki júliusban kapja meg az „ingyen” pénzt.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a babaváró hitel kalkulátorunk.

A babaváró hitelről már elég sokat lehet tudni. A július 1-jétől elérhető támogatással a születendő gyermekek számától függően akár 10 millió forint ingyen pénzhez juthatnak azok, akik megfelelnek a feltételeknek. A kölcsön a futamidő első 5 évében kamatmentes az adós számára, a kamatot ugyanis az állam fizeti meg a hitelt nyújtó bank részére.

De akkor miért is kell a kamattal egyáltalán foglalkozni? Azért, mert ha elveszítjük a támogatást, akkor az addig igénybe vett állami segítséget egy összegben kell visszafizetnünk, a hitel pedig a futamidő végéig piaci kamatozású lesz. Vagyis az ingyen hitel utólag drága mulatság lehet!

Mikor nem vagyunk jogosultak a kamattámogatásra tovább?

  • Ha a babaváró hitel első 5 évében nem születik gyermekünk.
  • Ha a futamidő alatt mindkét fél külföldre költözik, akkor a kamattámogatás megszűnik az utolsó magyar lakcím megszüntetésének napjától.
  • Ha a gyermek, akire a kamattámogatás jár már nem él velünk egy háztartásban.

Hogyan számolják ki a kamatot?

A kamattámogatási időszak alatti kedvezményes kamat nagysága az 5 éves futamidejű állampapírhozamoktól függ. Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. már közzétette azt a hozamot, ami alapján meghatározható a július hónapra érvényes kedvezményes kamat nagysága. Eszerint a mindenki által nagyon várt babaváró hitel júliusi kedvezményes kamata 4,73% lesz.

Mennyit kell visszafizetni, ha nem jön a baba? 

Vegyük példaként az első esetet, vagyis azt, hogy nem születik gyermekünk a futamidő első 5 évében. Ekkor az addig felhasznált kamattámogatást vissza kell fizetnünk, mégpedig egy összegben 120 napon belül. A jelenlegi kamatok mellett egy júliusban folyósított babaváró támogatásnál – 30 napos hónapokat feltételezve – a visszafizetendő támogatás összege 2 074 302 forint lenne az 5. évet követően!

Plusz az 5. évtől már normál kamattal kellene a hitelt fizetnünk: júliusban a babaváró hitel normál kamata 7,73% lenne a jelenlegi állás szerint. Ez azt jelentené, hogy 5 év múlva a hitel normál törlesztőrészlete 70 510 Ft lenne.

A Babaváró támogatás igénylésének számos jogszabályi feltétele van, amelyek között könnyen elveszhet az ember. A Bankmonitor Babaváró Hitel Kalkulátorával azonban pár adat megadásával könnyen megtudhatod, hogy jogosult lehetsz-e a támogatásra.

Babaváró hitel kalkulátor

step-1
Házasok vagytok a pároddal?
Ez a férfi első házassága?
Ez a nő első házassága?
Van gyermeketek? Közös és nem közös is számít.
Mindkettőtöknek van magyar lakcíme?
Az utolsó 180 nap TB jogviszony magyar TB-ből származik?
Van az állami adóhatóságnál köztartozása? (pl. adótartozás)
Ft
Szerepel bármelyik fél a KHR (BAR) listán?
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Ft
Típus Összeg
Ft
Ft
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben.
Köszönjük hogy leadtad érdeklődésed!
Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
DÍJMENTESEN SEGÍTÜNK, TÖLTSD KI AZ ALÁBBI ADATBEKÉRŐNK
Kiemelt és gyors ügyintézést biztosítunk számodra!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Kedvező változások a lakáshiteleknél

Jelentősen csökkentek a lakáshitel kamatok az elmúlt hónapokban, ráadásul az új támogatott konstrukciók megjelenése érdemben befolyásolhatja a jó döntést. A részleteket járjuk körül. Bár a jegybanki alapkamat változatlanul 0,9 százalékon...

Blogajánló