Betöltés

Márpedig találunk „0 forintos” bankszámlát!

szerző: Bankmonitor.hu
2014-11-03

A hétköznapokban lépten-nyomon „0 forintos” bankszámla ajánlatokba botlunk, ennek ellenére a tranzakciós adó bevezetése óta nem könnyű olyan számlacsomagot találni, amelyik teljes mértékben díjmentes lenne. Mindezek ellenére mai cikkünkben nem csak olyan bankszámlát mutatunk, ahol valóban egy fillérbe sem kerül a számla fenntartása, hanem olyat is, ahol még a bank fizet azért, hogy a számlánkat nála vezetjük!

Néhány kivételtől eltekintve a nagybankok kínálatában találunk legalább egy olyan számlacsomagot, amelynél a bank díjmentes számlavezetéssel jutalmaz, ha bizonyos feltételeket teljesítünk. Arra azonban ügyeljünk, hogy a díjmentes számlavezetés közel sem jelenti azt, hogy a bankszámlának ne lenne egyéb költsége. Gondoljunk csak a legalapvetőbb szolgáltatásokra, mint például a bankkártya, vagy az SMS tájékoztatás a számla és kártyamozgásokról. Nem könnyű manapság olyan bankszámlát találni, ahol mindez díjmentes lenne, bebizonyítjuk, hogy azért lehetséges!

A megszokottól eltérően ehhez egy olyan képzeletbeli ügyfelet kellett segítségül hívnunk, aki magas (havi 300 ezer forint) jövedelemmel rendelkezik, és igen intenzíven használja a bankszámláját. Gyakran és viszonylag sok pénzt utal egyedi, állandó és csoportos beszedési megbízások keretében, sokat vásárol bankkártyájával, valamint kisebb összegű megtakarítással is rendelkezik. Nézzük, hogy ilyen bankhasználati szokások mellett, hogy alakulnak a számlafenntartási költségek!

Ahogy látjuk még a magas jövedelem és az intenzív bankhasználat sem garancia a díjmentességre, sőt. Míg valahol egy fillért sem kell fizetnünk a szolgáltatásokért, addig máshol komoly költségekkel kell számolnunk. De mégis ki szeretne éves szinten közel 25 ezer forintot kidobni az ablakon, ha ez cseppet sem szükséges? Valószínűleg senki, de sajnos éppen ez történik, ha a táblázatban szereplő legolcsóbb számlacsomag helyett valaki a legdrágábbal rendelkezik. Talán nem kérdéses, hogy ez esetben itt az ideje a számlacsomagot lecserélni!


Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankszámla
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Mégis létezik „0 forintos” bankszámla?

A válasz a táblázat alapján egyértelműen az, hogy igen. Az AXA Bank előkelő helye azonban, némi magyarázatra szorul. Mégpedig a bank ”Elégedettségi garancia” kampánya miatt, amely keretében, ha valaki most nyit online OKÉ 2, OKÉ 3 vagy OKÉ 4 bankszámlát, akkor akár 20.000 Ft-ot is zsebre tehet. Sőt, a bank olyannyira biztos a dolgában, hogy ha egy év használat után mégsem lennénk elégedettek a szolgáltatásaival, akkor a bankszámla típustól függő eredetileg jóváírt összeget még egyszer jóváírja.

A táblázatban szereplő AXA OKÉ 4 számlacsomag alapvetően tehát díjköteles (1 évben 813 Ft, míg a második évben 730 Ft a teljes havi költsége), de a számlanyitási bónusznak (20.000 Ft) köszönhetően összességében nemhogy fizetnünk nem kell, még nekünk fizetnek, hogy a banknál vezetjük a számlánkat.

Sokan gondolhatják, hogy a 300 ezer forintos jövedelem miatt ez a számlacsomag esetükben szóba sem jöhet. Számukra jó hír azonban, hogy a fenti összeg akár két külön részletben is érkezhet. Azaz, ha párunkkal közös a bankszámlánk, akkor egészen „könnyen” élvezhetjük az AXA OKÉ 4 számlacsomag előnyeit. Főszabály szerint a bank ugyanis mindig a két legnagyobb bejövő utalást veszi figyelembe az adott hónapban, és ezek összegének kell a 300 ezer forintot elérnie.

Egyébként drágának számít a jelenlegi számlacsomagom?

A kérdésre könnyen választ kaphatunk, ha a legjobb számlacsomagok átlagos fenntartási költségét hívjuk segítségül. Példánknál maradva, ha a vizsgált 13 bank ajánlatai közül a tíz legolcsóbb átlagánál alacsonyabb jelenlegi számlacsomagunk havidíja, akkor azzal biztos nem járunk rosszul. Képzeletbeli ügyfelünkről akkor mondható el, hogy jó helyen vezeti a bankszámláját, ha a számlacsomagjáért nem nagyon fizet többet havi 403 forintnál.

Ahogy látjuk, több banknál is előfordul, hogy a kedvezményes díj csak egy évig érvényes, utána bizony többet kell majd fizetni a számla fenntartásáért. Ennek fényében nem meglepő, hogy a tíz legjobb banki ajánlat átlaga is növekszik a második évtől, méghozzá nem is keveset: 403 forintról 658 forintra. Így, ha tartósan, de legalább egy éven túl tervezünk az adott bankkal, akkor még véletlenül se hagyjuk figyelmen kívül azt, hogy hogyan alakulnak a költségek a későbbiekben.

Tehát nem könnyű teljesen díjmentes bankszámlát találni, de már egy jó választással is rengeteget lehet spórolni. Ezért időről időre mindenképpen nézzük végig a banki ajánlatokat, és ha úgy van, akkor ne habozzunk a váltással. Az akcióktól egy pillanatig se ódzkodjunk, hiszen a legtöbb esetben éppen ezekkel faraghatunk a legtöbbet a költségeken!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Címkék:

2 Hozzászólás

 1. sosesose

  Nem tudom honnan vették a a CIB Online díját?
  Alapesetben 769, de akár 348 is lehet.

 2. bankmonitor.hu

  sosesose@a táblázat alatt összesítettük a bankhasználati szokásokat. Ezek mindegyikét figyelembe véve kaptuk a CIB Online számlacsomag esetében a 915.-/hó díjat.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Lakástakarék: Milyen számlával igazolhatod a lakáscélt?

2016. 09. 25.

Amennyiben valaki a 30%-os állami támogatásból építkezne, fürdőszobát újítana fel, netán egy szaunával lepné meg magát, a megfelelő összegről a megfelelő számlákat kell hozzá bemutatnia a lakástakaréknak. Kinek a nevére,...

Így válhat rémálommá az álom bankszámla

2016. 08. 05.

Napjainkban az egyik legkedveltebb lakossági számlacsomag az Erste Privilégium „L” bankszámla. Teljesen érthető a számlacsomag iránti fokozott érdeklődés, hiszen ha a bank által elvárt 150 ezer Ft a bankszámlára érkezik,...

Diákmunka? Ezekkel a bankszámlákkal jársz a legjobban…

2016. 06. 27.

Diákmunka vállaláskor majdhogynem elkerülhetetlen a bankszámlanyitás. Ha nem szeretnél elcsúszni már rögtön az első banánhéjon, akkor nem tudod le a dolgot annyival, hogy besétálsz az első útba eső bankfiókba. Míg...

A svédek megmutatják, hogyan kell bankot csinálni!

2016. 06. 07.

Nincs elegáns és drága székház a belvárosban. Nincs széleskörű fiókhálózat: az átlagos ügyfél ugyanis mindent elintéz online, mindössze 5 évente egyszer jelenik meg a bankfiókban. Így a korábbi alkalmazottak 65%-a...

Blogajánló

 • alapblog

  A menetrendszerű Brexit-pofon

  Theresa May Brexit tervét ma valószínűleg leszavazza a parlament. Kérdés csak a hány vokssal, 166 fölötti szám az elmúlt évszázad legnagyobb parlamenti veresége volna egy...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.