Betöltés

Még alacsonyabb lett a magyar alapkamat!

szerző: Bankmonitor.hu
2015-04-21

A várakozások szerint 15 bázisponttal 1,8 százalékra vágta vissza az MNB irányadó kamatrátáját. Mindezt segítették az egyre alacsonyabb inflációs kilátások, illetve a külföldi (főként az EKB) még ennél is alacsonyabb kamatszintek. Mindennek hatására azonban a korábbi nem túl magas hozamokért még jobban meg kell majd küzdeniük a befektetőknek.

A várakozásoknak megfelelően továbbvágta az irányadó kamatrátát a Magyar Nemzeti Bank. Az előrejelzések még ennek mértékét is pontosan eltalálták, hiszen a várt 15 bázispontos csökkentéssel a holnapi naptól 1,8 százalék lesz az MNB irányadó kamatrátájának nagysága. Ezzel tovább csökkent a forint euróval szembeni kamatelőnye az euróval szemben, hiszen az EKB továbbra is 0,05 százalékon tartja az alapkamatát.

Csökkentek az inflációs kilátások

A legutóbbi kamatdöntés (március 24.) óta megjelent az MNB inflációs előrejelzése is, ami év végére a korábbiaknál is jóval alacsonyabb értéket prognosztizál. A tavaly decemberben előre jelzett 2,34 százalék helyett az MNB már csak 1,22 százalékos inflációt vár az év végére.

Mindez azzal együtt, hogy a márciusi éves inflációs adat is negatív lett (-0,6%), támogatja a kamatcsökkentést, hiszen bármilyen deflációs környezetben a legkisebb pozitív kamat is infláció feletti hozamot, vagyis reálhozamot jelent.

A jövő

A jövőt tekintve, szakértők nem zárják ki, hogy az MNB célja, hogy az amerikai kamatemelési ciklus megkezdéséig 1,5%-ra csökkenti az irányadó kamatrátát. Ha az amerikai kamatemelés megkezdődik, akkor várhatóan kedvezőtlen hatással lesz a fejlődő piacokra, így ezek jegybankjai akkor már nagyon nehezen tudnak majd további kamatvágást végrehajtani. Az amerikai jegybank (Fed) első kamatemelésének időpontjáról jelenleg még megoszlanak a vélemények, de a többség azon a véleményen van, hogy a júniusi vagy szeptemberi kamatdöntő ülésen megkezdődhet.

Viszont abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy jelenleg találunk olyan lekötött betétet is, ami magasabb hozamot hoz, mint a várható infláció, azaz várhatóan infláció feletti, reálhozamot érhetünk el velük. Ám, aki 3,6%-nál magasabbra vágyik, az választhat az infláció fölött 3-4%pontos többletkamatot ígérő Prémium Magyar Államkötvények közül. Ezek a papírok egyre inkább felértékelődnek, hiszen a csökkenő kamatkörnyezetben egyre nagyobb kockázatot kell majd a befektetőknek és megtakarítóknak vállalniuk, hogy a korábbi hozamszinteket elérhessék. Ráadásul volt már rá precedens, hogy ezen papírok értékesítése hamarabb zárult, és az új sorozatok már csak kisebb hozamot nyújtottak tulajdonosaiknak.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

A legkeresettebb befektetés ma Magyarországon a lakossági állampapír, a Bankmonitor.hu Állampapír kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a hozzád illőt. Ingyenes szolgáltatásunkkal állunk a rendelkezésedre, bármilyen kérdésed is lenne, mi választ adunk és megkeressük a legolcsóbb szolgáltatót, biztosítjuk a legkényelmesebb szerződéskötést!

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Állampapír vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Az állampapír visszavág, a bankbetét új korszakra vár

2018. 10. 12.

Az utóbbi években mélyrepülésben vannak a kamatok. Ez még inkább igaz a lekötött betétekre, melynek köszönhetően a bankbetétek állományán belüli részarányuk drasztikusan lecsökkent. Köszönhető ez annak, hogy a pénzintézetek a...

Blogajánló

  • alapblog

    Éter fundamentális elemzés

    Négy-öt évvel ezelőtt, a bitcoin előző mániás ciklusában az árfolyam meredek emelkedése után 1200 dollárnál tetőzött, majd egy bő évnyi lejmenet után egészen 150-ig esett....

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.