Betöltés

Még alacsonyabb lett a magyar alapkamat!

szerző: Bankmonitor.hu
2015-04-21

A várakozások szerint 15 bázisponttal 1,8 százalékra vágta vissza az MNB irányadó kamatrátáját. Mindezt segítették az egyre alacsonyabb inflációs kilátások, illetve a külföldi (főként az EKB) még ennél is alacsonyabb kamatszintek. Mindennek hatására azonban a korábbi nem túl magas hozamokért még jobban meg kell majd küzdeniük a befektetőknek.

A várakozásoknak megfelelően továbbvágta az irányadó kamatrátát a Magyar Nemzeti Bank. Az előrejelzések még ennek mértékét is pontosan eltalálták, hiszen a várt 15 bázispontos csökkentéssel a holnapi naptól 1,8 százalék lesz az MNB irányadó kamatrátájának nagysága. Ezzel tovább csökkent a forint euróval szembeni kamatelőnye az euróval szemben, hiszen az EKB továbbra is 0,05 százalékon tartja az alapkamatát.

Csökkentek az inflációs kilátások

A legutóbbi kamatdöntés (március 24.) óta megjelent az MNB inflációs előrejelzése is, ami év végére a korábbiaknál is jóval alacsonyabb értéket prognosztizál. A tavaly decemberben előre jelzett 2,34 százalék helyett az MNB már csak 1,22 százalékos inflációt vár az év végére.

Mindez azzal együtt, hogy a márciusi éves inflációs adat is negatív lett (-0,6%), támogatja a kamatcsökkentést, hiszen bármilyen deflációs környezetben a legkisebb pozitív kamat is infláció feletti hozamot, vagyis reálhozamot jelent.

A jövő

A jövőt tekintve, szakértők nem zárják ki, hogy az MNB célja, hogy az amerikai kamatemelési ciklus megkezdéséig 1,5%-ra csökkenti az irányadó kamatrátát. Ha az amerikai kamatemelés megkezdődik, akkor várhatóan kedvezőtlen hatással lesz a fejlődő piacokra, így ezek jegybankjai akkor már nagyon nehezen tudnak majd további kamatvágást végrehajtani. Az amerikai jegybank (Fed) első kamatemelésének időpontjáról jelenleg még megoszlanak a vélemények, de a többség azon a véleményen van, hogy a júniusi vagy szeptemberi kamatdöntő ülésen megkezdődhet.

Viszont abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy jelenleg találunk olyan lekötött betétet is, ami magasabb hozamot hoz, mint a várható infláció, azaz várhatóan infláció feletti, reálhozamot érhetünk el velük. Ám, aki 3,6%-nál magasabbra vágyik, az választhat az infláció fölött 3-4%pontos többletkamatot ígérő Prémium Magyar Államkötvények közül. Ezek a papírok egyre inkább felértékelődnek, hiszen a csökkenő kamatkörnyezetben egyre nagyobb kockázatot kell majd a befektetőknek és megtakarítóknak vállalniuk, hogy a korábbi hozamszinteket elérhessék. Ráadásul volt már rá precedens, hogy ezen papírok értékesítése hamarabb zárult, és az új sorozatok már csak kisebb hozamot nyújtottak tulajdonosaiknak.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

A legkeresettebb befektetés ma Magyarországon a lakossági állampapír, a Bankmonitor.hu Állampapír kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a hozzád illőt. Ingyenes szolgáltatásunkkal állunk a rendelkezésedre, bármilyen kérdésed is lenne, mi választ adunk és megkeressük a legolcsóbb szolgáltatót, biztosítjuk a legkényelmesebb szerződéskötést!

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Állampapír vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Egytized százalékponton múlik 2,5 milliárd forint sorsa

2019. 01. 19.

A Központi Statisztikai Hivatal néhány napja tette közzé a 2018-ra vonatkozó inflációs adatokat. A havi adatok alapján 2,8 százalék átlagos inflációt állapítottak meg a 2018-as esztendőre. Vajon helyes-e az adat...

Rossz helyre tetted a pénzedet? Ki védhet meg?

2019. 01. 04.

Kis Hazánkban már sokszor előfordult, hogy a befektetők simliseknek és csalóknak adták a pénzüket. Mégis mit tehetsz, ha ez Veled is megtörténik? Ki mentheti meg a pénzedet? Mi jelenthet számodra...

dollár

Csökkent a tranzakciós illeték mértéke!

2019. 01. 03.

Az országgyűlés 2019 elejétől csökkentette a tranzakciós illeték mértékét. Mostantól a 20 ezer forint alatti átutalásokra a lakossági számlák esetén nem kell megfizetnünk a 0,3%-os tranzakciós illetéket. Ennek ellenére mégis...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.