loading

Még ezért is fizetni kell? 10 meglepő díj a bankszámlához kapcsolódóan

Azt már szinte mindenki elfogadta, hogy a bankszámlák vezetése és egyes megbízások pénzbe kerülnek. Van azonban jó pár olyan banki költség, amire senki nem is gondolna. A Bankmonitor összeszedte a 10  legbosszantóbb díjat, amit a bankszámlához kapcsolódóan meg kell fizetni. Szerencsére sok esetben el lehet kerülni ezeket a kiadásokat.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a bankszámla kalkulátorunk.

Ma már szinte mindenkinek van bankszámlája, sőt azzal is sokan tisztában vannak, hogy a számlavezetés havi díja mellett fontos az egyes megbízások költsége is. Az átutalások, a készpénzfelvétel a csoportos beszedés és az állandó átutalás ugyanis pénzbe kerül. Ezek alapján  mindenkinek a saját számlahasználati szokásainak megfelelő csomagot érdemes választania, nem pedig a legolcsóbb alapdíjjal rendelkezőt. (A CIB ECO Bankszámla választásával – melyet ilyen feltételekkel kizárólag a Bankmonitoron keresztül lehet igényelni – akár teljesen ingyenes is lehet a számlavezetés és annak használata is.)

Azonban nem csak a standard megbízásokért – átutalás, készpénz felvétel, csoportos beszedés … – szükséges fizetni egy bankszámlához kapcsolódóan, van jó pár olyan kérés, nem várt esemény, ami bizony megnövelheti a számlaköltségeket.

1. A bankkártya éves tagsági díja

Azt mindenki tudja, hogy a bankkártya nincs ingyen, hiszen a plasztikot le kell gyártani, el kell készíteni. Ennek költségét pedig a legtöbb bank átterheli – legalább részben – a számlatulajra. Az már viszont meglepő lehet, hogy a bankkártyának sok esetben éves tagsági díja is van. Egy bankkártya ugyanis a gyártását követően több évig is érvényes, márpedig minden évben – kibocsátást követően – szükséges tagsági díjat is fizetni.

Ez az éves díj – kártyatípustól függően – 1-2 ezer forinttól indul és elérheti a 20 ezer forintot is. Éppen ezért nagyon fontos, hogy milyen bankkártyát választunk: a standard elektronikus bankkártyákkal is lehet készpénzt felvenni, vásárolni, de akár a neten is fizethetünk vele. Ezeknek az “alap” kártyáknak az éves díja jóval kedvezőbb, ezért, ha nem szeretne valaki extra szolgáltatásokat igénybe venni, akkor érdemes az olcsóbb plasztikot kérni.

A CIB ECO Bankszámlához tartozó standard bankkártya kibocsátói és éves tagsági díja is 0 Ft az első két évben.

2. A kártyalimitek módosítása

A bankkártyákhoz kapcsolódnak biztonsági limitek – készpénzfelvételi, vásárlási -, ennél nagyobb összeget egy nap, vagy épp egy tranzakció keretében nem lehet felvenni, elvásárolni a bankkártyával. Ezek a számlatulajdonost védik abban az esetben, ha elveszne vagy ellopnák a kártyát.

Jellemzően a kártyáknak van egy standard limite, ezt az összeget lehet felvenni, elvásárolni a plasztik lap kibocsátását követően. Elképzelhető azonban, hogy valamilyen rendkívüli helyzet miatt a beállított korlátnál nagyobb összegre lenne szüksége a kártyabirtokosnak, ebben a helyzetben természetesen a limit módosítható, ennek azonban díja van. A módosítás költsége jellemzően pár száz forint, azonban rendszer változtatás esetén ebből is összejöhet évente több ezer forint kiadás.

Éppen ezért alaposan át kell gondolni, hogy mire használnánk a bankkártyát: hányszor, milyen összegben vásárolnánk és vennénk fel készpénzt. A limiteket pedig ennek megfelelően célszerű beállítani.

A CIB ECO Bankszámlához kapcsolódó bankkártyák vásárlási- és készpénzfelvételi limitének módosítása díjmentes.

3. A PIN kód módosítása, pótlása

A PIN kód egy biztonsági kód, amelyet meg kell adni a kártyabirtokosnak – bizonyos tranzakciók esetében – , ha bankkártyáját használja. Ennek ismerete nélkül egy tolvaj számos tranzakciót nem tudna elvégezni a plasztikkal, vagyis nehezebben férhet hozzá a számlán lévő pénzhez.

Elképzelhető, hogy a PIN kódot – jellemzően egy 4 számjegyű kód – a kártyabirtokos elhagyja, vagy elfelejti. Ilyen esetben természetesen lehet kérni a kód újragyártását és pótlását, melynek azonban általában pár száz forintos díja van. (Egyes pénzintézeteknél a PIN kód megváltoztatására is van lehetőség, ezzel a számlatulajdonos olyan biztonsági kódot adhat meg, amelyet biztosan nem felejt el. Általában ezért a szolgáltatásért is elkérnek a bankok egy meghatározott – jellemzően pár száz forintos – díjat.)

A CIB ECO Bankszámla esetén a PIN kód pótlása ingyenes, amennyiben az a postán veszett el. Ugyanakkor minden más esetben – például a kód elfelejtésekor – 449 forint a pótlás díja.

4. Bankkártyás vásárlás díja

Azt már sokan megszokták, hogy a készpénzfelvételért – a jogszabályi két díjmentes lehetőségen felül – fizetni kell. Van azonban néhány bankszámla, melyeknél a bankkártyás vásárlásoknak is költsége van.

A CIB ECO Bankszámla esetében a bankkártyás vásárlás díjmentes.

5. Számlazárás díja

Egyes bankszámlák esetében nem csak a számlavezetés kerül pénzbe, hanem a csomag megszüntetéséért is fizetni kell. Ezt a díjat jellemzően az akciós, rendkívül kedvezményes bankszámlacsomagok esetében terhelik be a bankok. A díj relatív magasnak mondható, mértéke több ezer forint is lehet.

A CIB ECO Bankszámla megszüntetésének díja 3 500 forint, amennyiben a nyitást követő fél éven belül zárná a számlattulajdonos a csomagot, ezt követően a számlazárás díjmentes. Azt azért hozzá kell tenni, hogy ha megfelelően használja valaki a csomagot, akkor az két évig díjmentes lesz, vagyis nincs sok értelme a nyitást követő fél éven belül megszüntetni azt.

6. Számlacsomag módosítás díja

A legtöbb bankszámla esetében van lehetőség a csomag megváltoztatására. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi számláról áttér az adós a bank által forgalmazott másik számlacsomagra, a jövőben pedig annak díjai lesznek érvényesek rá. Gyakorlatilag számlanyitás nélkül lenne új csomagja az ügyfélnek, ezzel pedig megmaradna a számlaszáma is, vagyis nem kellene azt mindenhova bejelentenie, az állandó megbízásait újra megadni.

Ez akkor érheti meg, ha az adott bank kijönne egy új, nagyon kedvező csomaggal, vagy ha a meglévő számlát drágítaná meg a pénzintézet. A csomagváltásnak jellemzően díja van, ami több ezer forint is lehet. (A váltást alaposan át kell gondolni, ha jelenleg olyan csomagja van valakinek, amit a pénzintézet már nem forgalmaz, akkor utólag visszatérni rá már nem lehet.)

A CIB ECO Bankszámla esetében a csomagváltás díja 1 231 forint. Azonban a konstrukció a nyitást követő első két évben díjmentes is lehet, ezért nincs értelme áttérni egy másik számlatípusra.

7. Telefonbank, netbank, mobil applikáció havi díja

Egyre több helyről hallani, hogy érdemes minél több megbízást elektronikus csatornán – netbank, mobil applikáció – keresztül megadni, így kényelmesebben és olcsóbban lehet bankolni. Ennek fényében különösen meglepő, hogy egyes bankszámláknál az elektronikus csatornák használatának havi díja van. A havi kiadás ugyan jellemzően csupán pár száz forint – természetesen több bank esetében ezek a szolgáltatások ingyenesek -, ugyanakkor ez éves szinten már több ezer forint kiadást jelenthet.

A CIB ECO Bankszámla esetében a netbanknak és a mobil applikáció használatának nincs havi díja.

8. Egyenleg lekérdezés ATM-en keresztül

Ha nem tudja valaki, hogy mennyi pénze van, akkor saját bankjának ATM-jén keresztül lekérdezheti a számlaegyenlegét. Ehhez természetesen szükség van a bankkártyájára is. Meglepő módon sok esetben ez a lekérdezés is pénzbe kerül, a díj jellemzően nem jelentős, általában nem éri el a száz forintot. Ettől függetlenül bosszantó lehet csak azért fizetni, hogy megtudjuk, mennyi pénzünk van.

Érdemes netbankot, mobil applikációt használni erre a célra -, ott ugyanis ingyenesen, pár kattintással meg lehet nézni a számlaegyenleget.

A CIB ECO Bankszámla esetében az egyenleg lekérdezés – a CIB Bank saját ATM-én keresztül – díja 67 forint lekérdezésenként.

9. Számlakivonat pótlásának a díja

Sokan mind a mai napig postán kapják a kivonatokat, a levél azonban elveszhet, elkeveredhet. Az eredeti kivonat kiküldéséért a bankok nem számolnak fel díjat az esetleges pótlás azonban kivonatonként több száz forintba kerülhet. (Hiteligénylésnél kéri a hitelt nyújtó bank sok esetben a számlakivonatokat, ezek bemutatása nélkül nem kap az igénylő kölcsönt.)

A legtöbb esetben hiteligénylésnél a pénzintézetek elfogadják az elektronikus kivonatokat is, amelyek mindig elérhetők a netbankban, mobil applikációban, így a pótlás nem kerül pénzbe.

A CIB ECO Bankszámla esetében a 6 hónapon belüli számlakivonatok pótlásának díja 1 283 Ft/hó, az ennél régebbi kivonatok esetében pedig 2 565 Ft/hó. A díj azonban elektronikus számlakivonat igénylése esetén megspórolható.

 10. Az SMS értesítések díja

Érdemes a banki tranzakciókról értesítést kérni, így egy visszaélés/visszaélési kísérlet esetén azonnal értesülhet a számlatulajdonos a problémáról, és megteheti a szükséges ellenlépéseket.

A legtöbb bank esetében az SMS azonban pénzbe kerül – jellemzően 20-50 Ft/üzenet -, ennek teljes költsége azonban havonta több ezer forint is lehet. Emiatt érdemes átgondolni, hogy konkrétan milyen tranzakciókról és milyen formában kér a számlatulajdonos értesítést.

A CIB ECO Bankszámla esetében a tranzakciókról az értesítést érdemes mobil applikációra kérni, ebben az esetben ugyanis a szolgáltatás teljesen díjmentes.
Kapcsolódó tartalmak
8 tipp, ha eleged van a drága bankszámlákból

Sok magyar nem törődik a bankszámlájával, sem annak költségeivel egészen addig, amíg nem szembesül azzal, hogy évente akár 50-100 ezer forintot is elkölthet arra, hogy használja a saját, nehezen megkeresett...

Blogajánló
  • alapblog Volatilitás, a tőkepiacok új mozgatórugója

    A biztosítási piacok több évezredes történelme során a biztosítótársaságok folyamatosan kockázatot adtak el az ügyfeleiknek, mégsem hallunk nagyon olyan történetről, hogy egy biztosító tönkrement csupán...

  • KonyhaKontrolling Így (ne) gazdagodj meg az interneten!

    Már régóta érdekel az internetes pénzkeresés témaköre, ezért rengeteg időt töltöttem el ennek a piacnak a tanulmányozásával. Minél mélyebbre ástam, annál több fantasztikus lehetőséget találtam és annál többen akarták megtanítani az internetes gazdagság titkát. Ez a piac azért nagyon kényes, mert a gazdagság (és egészség) akármennyi pénzt megér. Tehát ha 10 milliót kérnek a biztos Tovább olvasom "Így (ne) gazdagodj...

  • Haszon.hu Itt nyitja meg a negyedik hazai átvételi pontját az IKEA

    Győr, Veszprém és Hajdúdorog után már Szegeden is kézhez vehetik az interneten megrendelt termékeiket az IKEA vásárlói, miután a vállalat újabb átvételi pontot nyit a Csongrád megyei településen. Az érdeklődők április 14-től tudják erre az átvételi pontra kérni rendelésük kézbesítését, az első termékek pedig április 20-tól lesznek átvehetők. Az IKEA célja, hogy termékeik az ország déli régiójában is minél több...