loading

Még megúszhatjuk a katasztrófát: a fiatalok is félretennének a nyugdíjukra!

Ha te is a 20-29 éves korosztályhoz tartozol, vagyis a millenniumi vagy más néven az „Y” generációhoz akkor a kutatások alapján valószínű, hogy számodra fontos a család, az előre tervezés, az anyagi biztonság. Könnyen váltasz munkahelyet, mert tisztában vagy a képességeiddel, a céljaid elérése érdekében takarékoskodsz. Még nem aggódsz a nyugdíjas évek miatt, mert elég hosszú idő áll rendelkezésedre, hogy felkészülj. A Bankmonitor szakértői megnézték, hogy mit tehetsz, hogy később se kelljen emiatt idegeskedned.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a nyugdíj kalkulátorunk.

Az Aegon 2012 óta végez nyugdíjkutatásokat, amelyben azt vizsgálják, hogy miként készülnek fel az emberek a nyugdíjas éveikre. A legutóbbi felmérés tavaly, közvetlenül a koronavírus járvány kirobbanása után készült, ebben 15 országban – közöttük Magyarországon is – 16 000 embert kérdeztek meg. A kutatás fókuszában a 20-29 éves korcsoport, a millenniumi, vagy más néven „Y” generáció állt. A pandémia ugyanis az ő helyzetüket különösen rosszul érintette: minden hatodik fiatal kiesett a munkából, ami befolyásolhatja a gyakorlati tudás megszerzését, a karrierépítést és végső soron annak a jövedelemnek a megszerzését, amely az idős kori életszakaszban megtakarítás formájában szükséges.

A felmérés Magyarországra vonatkozó része azt mutatja, hogy a fiatal magyar felnőttek mást gondolnak a munkáról, másképp tervezik a jövőt, valamint a nyugdíjas évek anyagi biztonságát is másképpen szeretnék megvalósítani, mint a megelőző generációk. 44 százalékuk kevesebb, mint 5 évet töltene egy munkahelyen. A felénél is többen rugalmas nyugdíjba vonulást képzelnek el, vagyis a nyugdíjkorhatárt követően is szívesen vállalnának munkát. Számukra a legfontosabb szempontok közé tartozik a család, az anyagi biztonság és csak ezt követi a fogyasztás!

A legfontosabb életmódot érintő szempontok az "Y" generáció számára

Hogyan takarít meg egy “Y” generációs fiatal? 

Ha te is a 20-29 éves korosztályhoz tartozol, vagyis a millenniumi vagy más néven az „Y” generációhoz akkor a kutatások alapján valószínű, hogy számodra fontos a család, az előre tervezés, az anyagi biztonság. Könnyen váltasz munkahelyet, mert tisztában vagy a képességeiddel, a céljaid elérése érdekében takarékoskodsz. Úgy gondolod, hogy az állami nyugdíj nem lesz elegendő a gondtalan nyugdíjas évekhez, ezért tudod, hogy ehhez saját megtakarításokra is szükség lesz. Még nem aggódsz a nyugdíjas évek miatt, mert elég hosszú idő áll rendelkezésedre, hogy felkészülj.

Jó hír, hogy a magyar millenniumi generáció 17 százaléka rendszeres megtakarító. A nyugdíjas évek finanszírozását az állami nyugdíj mellett saját megtakarításból és a nyugdíj melletti végzett munkából szeretnék megoldani. Szívesebben választanak olyan munkahelyet, ahol segítik őket a nyugdíjas időszakra történő felkészülésben, ez munkahelyváltáskor is szempont lehet.

 

Milyen forrásokból szeretné finanszírozni a a nyugdíjas éveket az "Y" generáció?

Mennyivel lesz kevesebb a nyugdíjad, mint a fizetésed?

Az állami nyugdíj átlaga a nettó keresetek 55 százaléka, tehát jelenleg arra számíthatsz, hogy a jelenlegi nettó jövedelmed felénél valamivel többet kapsz az állami nyugdíjból. A kieső jövedelmet kell pótolnod ahhoz, hogy az életszínvonalad ne csökkenjen a nyugdíj időszakában. A nettó átlagjövedelem és az átlagnyugdíj között 100 ezer forint a differencia. Feltételezzük, hogy ezzel az összeggel pótolnád ki az állami nyugdíjadat havonta 65 éves korodtól kezdődően.

Mivel 35 év van még a nyugdíjkorhatárig, így havi 20 ezer forint díj egy nyugdíjbiztosításban már elő fogja teremteni ezt az összeget, ha 6 százalék hozammal, évi 5 százalék díjemeléssel és a 20 százalékos adókedvezménnyel számolunk. Azt mondhatjuk, hogy nagyjából a megtakarítási időszakban a nettó fizetésed 10 százalékát kell nyugdíjkiegészítésre fordítanod ahhoz, hogy az életszínvonalad ne csökkenjen a nyugdíjas években.

Vállalkozók és elsősorban KATÁ-sok esetében ez nem így van, mivel az ő esetükben állami nyugdíj lényegesen alatta marad az alkalmazottak nyugdíjához képest. Ebben az esetben nagyobb kieső jövedelmet kell pótolni.

A megtakarítási időszak hossza nagyon fontos. Minél tovább halogatod a döntést, annál jobban bele kell majd nyúlni a pénztárcába. Előző cikkünkben részletes írtunk erről.

Nyugdíjkalkulátorunk segítségével te is kiszámolhatod, hogy mekkora összegre számíthatsz nyugdíjas korodban.

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
  • 20%-os (max. 130 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
  • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
    (reálhozam 2,7%)!
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:

ENNYI PÉNZED LESZ
MIRE NYUGDÍJBA MÉSZ
A részletes eredményeidet
e-mail-ben küldjük el
  • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ.
  • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről.
KÉRD RÉSZLETES
EREDMÉNYEIDET EMAIL-BEN!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Miben tudunk segíteni?

A Bankmonitor munkatársai segítenek kiválasztani a számodra legmegfelelőbb biztosítási konstrukciót. Fontos kérdés lesz az is, hogy a megtakarításaid hogyan kerüljenek befektetésre. A biztosítók számos befektetési eszközalapot kínálnak. A magasabb részvénytartalmú befektetések kockázatosabbak. Az állampapírok és kötvények biztonságosak, de alacsonyabb hozamot kínálnak. Ha 35 év tartamban gondolkozol, akkor érdemes magasabb részvénytartalmú befektetést választani, ahol a hozam is magasabb, és a tartam vége felé, az utolsó 3-5 évben biztonságosabb befektetési összetételre váltani.

Kapcsolódó tartalmak
Tedd, amit mondunk, és lesz nyugdíjad!

Összegyűjtöttük, mik a legfontosabb információk, amelyekre szükséged lesz egy nyugdíjmegtakarítás elindításához. Megtudhatod, mikor kell elkezdeni az öngondoskodást, mennyi pénzt kell félretenni havonta, és hogyan érdemes befektetni a legjobb hozam-kockázat-arány érdekében!...

Ingatlanbefektetés nyugdíjcélra: vajon ez lesz a nyerő stratégia?

Az ingatlanpiac az utóbbi években páratlan teljesítményt produkált. Vajon hosszú távon képesek hasonló teljesítményre az ingatlanok? Vagy jobban járhatunk befektetőként egy hagyományos részvényportfólióval? Most ennek jártunk utána, a legkülönbözőbb szempontok...