Betöltés

Még mindig drágábban vesznek fel sokan személyi kölcsönt, mint feltétlenül kellene

szerző: Fülöp Norbert
2019-09-05

Az idei év nem várt sikerterméke eddig a személyi kölcsön, a második negyedévben ugyanis 36%-kal nőtt ezek folyósított összege. Ennek egyik oka az, hogy mind olcsóbban lehet hozzájutni az ilyen hitelekhez, ám a Bankmonitor személyi kölcsön kalkulátora szerint a többség még mindig többet fizet értük, mint amennyit feltétlenül szükséges lenne. Megmutatjuk, hogy te hogyan kerülheted ezt el.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a személyi kölcsön kalkulátorunk.

Hiába egyszerűbb és könnyebben átláthatóbb termék a személyi kölcsön a lakáshitelnél, a jó választás itt is kulcsfontosságú. Az adósok szempontjából a legfontosabb kérdés valószínűleg az, hogy milyen költséggel (kamattal) juthat hozzá a szükséges pénzhez. Az nem jó stratégia, hogy felkeressük a számlavezető bankunkat, abban bízva, hogy már meglévő ügyfeleiknek biztosan a legkedvezőbb kamatot adják majd. Ez egyébként még akár igaz is lehet, a bankok ugyanis valóban sokszor adnak valamennyi kamatkedvezményt ilyenkor, ám olyan nagy a hitelek közötti árkülönbség, hogy ez egyáltalán nem garancia arra, hogy végül a lehető legkedvezőbb árat kapjuk.

Mekkora lehet az árkülönbség két személyi kölcsön között?

Egy teljesen átlagos összegű – az MNB friss jelentése szerint ugyanis ennyi a személyi kölcsönök átlagos hitelösszege –, 1,8 millió forintos (3 éves futamidejű, végig fix kamatú) személyi kölcsön havi törlesztője például lehet 57 ezer Ft és 69 ezer Ft egyaránt, attól függően, hogy melyik bankot választjuk. Emiatt persze a három év alatt visszafizetendő összeg is nagyon különböző lehet: a legjobb és a legdrágább termék esetében csaknem 500 ezer Ft a különbség.

Minél nagyobb a hitelösszeg, annál jelentősebb az árkülönbség: 5 millió Ft hitelösszeg – és 5 éves futamidő – esetén a legolcsóbb és a legdrágább hitel havi törlesztője között 19 ezer Ft a különbség, míg teljes visszafizetésben már 1 millió Ft a tét.

A hitelképesség is múlhat a drága hitelen

Ha drágább hitelt választunk a szükségesnél, az nem csak a kiadásainkat növeli feleslegesen, hanem a hitelképességünket is lerontja. A JTM (jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató) korlát miatt ugyanis 500 ezer forintos nettó jövedelem alatt a hiteltörlesztők aránya nem haladhatja meg a jövedelem 50%-át. Ez az előbbi 5 millió Ft-os személyi kölcsön esetében például azt jelenti, hogy 200 ezer Ft-os nettó bér a bankok egy részénél elbír ekkora hitelt, míg másoknál már nem.

Az előbbi példáknál mi kifejezetten a futamidő végéig fix kamatú személyi kölcsönöket hasonlítottuk össze, mégpedig nem véletlenül. A hazai banki ajánlatokat naprakészen összehasonlító Bankmonitor személyi kölcsön kalkulátor szerint ugyanis a legkedvezőbb kamatú termékek jelenleg fix kamatozásúak, ami azt jelenti, hogy a futamidő alatt a havi törlesztő nagysága nem változhat. Így, pedig minek feleslegesen még kamatkockázatot is vállalni?

Sokan össze sem hasonlítják az árakat?

Bármennyire magától értetődő manapság az árak összehasonlítása például az elektronikai termékek esetében, a hiteleknél ez ma még egyáltalán nem automatikus a többség számára. Jól mutatja ezt az is, hogy miközben az MNB adatai szerint 2019. második negyedévében a folyósított személyi kölcsönök átlagos THM-je (teljes hiteldíj mutató) 13,48% volt, addig a Bankmonitor személyi kölcsön kalkulátor szerint májusban 7,28%-os THM-mel is kínált bank ilyen kölcsönt. Sőt, a találati lista első 15 találata az MNB által mért átlagnál alacsonyabb THM-mel volt elérhető, vagyis olcsóbb volt.

Személyi hitel kalkulátor

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
A megadott adatok alapján eddig ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A pontosabb kalkulációhoz szükséges még:
Ft
hónap
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A várhatóan legkedvezőbb szabad felhasználású hitelek:
Badge @
havi törlesztő
THM
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
  • Várj még pár hónapot hogy meglegyen a megfelelő munkaviszony hossza.
Kérj ingyenes visszahívást személyi hitel szakértőnktől!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

A Bankmonitor segítségét kérem Személyi kölcsön vonatkozásában:
Ft
Ft
Ft
Összes jövedelem:
0 Ft
Bankba érkezik:
0 Ft
Szerepelsz KHR/BAR listán?
Próbaidős munkaviszonyod van?
Bevételek módosítása
0 Ft 0 Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

5 hír, amiről lemaradhattál a héten, ha lakást vásárolnál

2019. 11. 10.

Az ingatlanvásárlás egy család életében általában a legnagyobb értékű tranzakció, ezért nagyon fontos a pénzügyileg jó döntés meghozatala, különösen, ha hitelfinanszírozással történik a vétel. A jó döntéshez adtunk a héten...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.