Betöltés

Még mindig készpénzben fizetsz? Egyre kevesebben tesznek így!

szerző: Bankmonitor.hu
2014-11-19

Amit csak lehet készpénzben fizetünk. Ez a jelen. Ám a jövő már kopogtat. Lassan, de biztosan hódítanak az elektronikus fizetési módszerek. Egyre bátrabban használjuk a bankkártyánkat vásárlásra és bővül a mobiltelefonnal fizetők köre is. Sőt. A sárga csekk eltűnését segítő, a hagyományos és a legújabb fizetési módszerek között kapcsot jelentő Fizetési Pont Szolgáltatás is útjára indult már. Ez nem csak képzelgés, a statisztikák világosan mutatják a forradalmi változásokat.

Brutálisan sokat, évente mintegy 300 milliárd forintot költ a magyar állam arra, hogy a lakosság amit csak lehet igykeszik készpénzben fizetni. A becslések szerint ebből nagyjából 100 milliárd forintot le lehetne faragni, hogyha elterjednének a készpénzkímélő fizetési módszerek. A Díjnet felmérése szerint az emberek 58 százaléka vallotta be azt, hogy a készpénzt, 83 százaléka pedig azt, hogy a sárgacsekket gyakran használja.

Nincs azonban minden veszve, mert a háztartások lassan, de biztosan egyre többet költenek elektronikus fizetési módszerek használatával. A bankkártyás, fizetés, a csoportos beszedési megbízás, a mobilvásárlás vagy egyéb megoldások összegei az elmúlt két és fél évben 23 százalékkal növekedtek, miközben a magyar családok összes fogyasztási kiadásai csak 5 százalékkal emelkedtek. Ez azt jelenti, hogy az összes pénzforgalmon belül az elektronikus fizetési csatornák négyszer gyorsabban bővülnek az összkiadásoknál.

De lássuk a részleteket!

A bankkártyánkat a tapasztalatok szerint szezonálisan használjuk vásárlásra. Az év végén, az ünnepek közeledtével egyre többször fizetünk ily módon, aztán az év elején hosszú hónapokra eldugjuk a zsebünk mélyére a plasztiklapot. Ettől függetlenül, ha az éveket hasonlítjuk össze, kiderül, hogy egyre nőtt a kártyás vásárlások összértéke. A jegybank statisztikái 2012 első félévéről 2013 első félévére 12, 2013-ról 2014-re ugyanaebben az időszakban viszont már 18 százalékkal többet vásároltunk bankkártyával.

Nem ilyen biztató a helyzet egy másik eltronikus fizetési csatorna, a csoportos beszedési megbízások területén. Itt nincs ugyan szezonalitás, ám az így fizetett számlák öszzértékében nem volt lényegi változás az elmúlt két esztendőben. A teljes elektornikus fizetési forgalomnak csak negyede bonyolódik ilyen formában, ám a forgalom egyre csökken. A csoportos beszedési megbízással fizetett összegek 2013 első negyédeévéhez képest 2014 első három hónapjában 19 százalékkal csökkentek. Ez elsősorban a rezsicsökkentésnek köszönhető, ám az is igaz, hogy ma már a fogyasztók egyre szélesebb köre használja a bankkártyás fizetést vagy az internetbankot.

Nagy kérdés, mit hozhat a jövő

Egyesek szerint hamarosan minden számlánkat a mobiltelefonunkkal egyenlítünk majd ki. Nos erre azért még várni kell, hiszen a mobilfizetések aránya jelenleg a kártyás fizetések egy százalékát sem éri el. a forgalom azonban dinamikusan nő. 2013 első félévében összesen 7,2 milliárd forintot fizettünk mobiltelefonunkkal, 2014 hasonló időszakában már kerek 8 milliárd forintot, ami 12 százalékos növekedésnek felel meg.

Mindezek ellenére sokkal valószínűbbnek tűnik, hogy valamiféle köztes megoldás lehet a befutó, amely átmenetet jelent a sárga csekk és az elektronikus fizetési módok között. Már működik is ilyen szolgáltatás, a Fizetési Pont. Ennek lényege, hogy az emberek lakhelyéhez közeli nagy forgalmú kiskereskedelmi egységekben (fodrászüzlet, dohánybol, kisbolt, benzinkút stb.) a bankkártyák elfogadásához hasonló, ám azoknál jóval többet tudó terminálokat helyeznek el. Ezeken aztán valamennyi pénzügyünket el tudjuk intézni a csekkbefizetéstől kezdve, a mobilegyenleg feltöltésén át, a kis összegű készpénzfelvételig. A rendkívül versenyképes áron működő szolgáltatáshoz bankkártya is igényelhető, így az átmenetet jelenthet a hagyományos és az elektonikus fizetési csatornák között.

A rendszer hónapok óta élesben működik. Idén augusztus elején Tatabányán nyitottak elsőként számlát az Országos Fizetési Szolgáltató Zrt-nél (O.F.SZ Zrt-nél), majd az első Fizetési Pont logóval ellátott MasterCard PayPass képes kártyával kiegyenlítésre is került az legelső „sárgacsekk” a szolgáltatás keretében. Október közepén pedig Kiskunhalason, a Kossuth utcai Goods Market üzletében kezdett működni a Fizetési Pont Szolgáltatás, azóta Hajdúnánás, Hajdúböszörmény, Baja és még sok más település csatlakozott. A Fizetési Pont Szolgáltatás mára tehát országszerte megkezdte működését. A tervek szerint még az idei évben 40 településen 10 ezer terminál fog működni, jövőre pedig 64 ezer darabot szeretnének üzembe helyezni.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Tények, amiket talán nem tudtál a bankkártyákról!

2018. 11. 14.

Kényelmes fizetési mód a bankkártya. Azonban vannak veszélyei is! Konkrét eshetőségeket mutatunk be, hogy milyen előnyökkel és hátrányokkal járhat a kártyás vásárlás. A bankkártyás vásárlást arra találták ki, hogy készpénz...

Nem érted, miért kerül annyiba a bankszámlád? Megmutatjuk!

2018. 09. 05.

Magyarországon az utóbbi 5-10 évben a bankszámlák nagy átalakuláson mentek keresztül. Többször változott a kamatadó mértéke, bevezették, majd eltörölték az újabb terhet jelentő egészségügyi hozzájárulást, a pénzmozgásokat tranzakciós illetékkel sarcolták...

A bankodtól erre számíts, ha nem megy a kártyás fizetés

2018. 07. 19.

Magyarországon az elmúlt bő egy hónapban kétszer is probléma volt a kártyás fizetéssel. A helyzet relatíve gyorsan megoldódott, azonban belefutottunk olyan esetekbe, amikor valamilyen kárunk származott a hibából. Annak jártunk...

A forint miatt drágább lesz a nyaralás

2018. 07. 11.

A forint gyengülése némi bosszúságot okozhat a nyaralás előtt állóknak, különösen azoknak, akik például eddig csak lefoglalták a szállást, de euróban/dollárban csak az érkezéskor fizetnek. Egy év leforgása alatt 6%-ot...

Blogajánló

  • alapblog

    Janus-arcú 2018

    Milyen más ennek az évnek az eleje, mint a vége! Januárban még ilyen hírek domináltak: Decemberben pedig elindultak a profit csökkenésre utaló figyelmeztetések: Mint a...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.