Betöltés
loading

Még mindig van olyan bankkártya, aminél költséggel jár, ha fizetünk vele!

Egy bankszámla átlagos használat mellett évi több tízezer forint költséget is jelenthet, de ha nagyon nem figyelünk oda számlánk sajátosságaira, a fizetnivaló ennél is magasabb lehet. Ilyen például az, hogy egyes számláknál a kártyás vásárlásokért is felszámolnak díjat. Ennek oka a bankokra kivetett tranzakciós illeték.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a bankszámla kalkulátorunk.

Bankszámla nélkül nem könnyű az élet manapság, hiszen sok munkáltató kizárólag erre hajlandó kifizetni a havi bért. De ha valaki készpénzben kapja a jövedelmét, akkor ő is hamar belefuthat abba, hogy szüksége lesz számlára. Például egy hitelfelvételnek – legyen az személyi kölcsön, lakáshitel vagy akár Babaváró támogatás – feltétele a bankszámla megléte. De ezen kívül is vannak még érvek mellette, hiszen a Magyar Posta iCsekk alkalmazásával például  – a csekken lévő QR-kódot leolvasva  – pillanatok alatt befizethetjük róla a sárga csekkjeinket, elkerülve a postai sorban állást. (Persze a csekken lévő számlaszámra közvetlenül is utalhatunk netbankon vagy mobilbankon keresztül, ha nem akarunk vagy tudunk mobil alkalmazást használni.)

A kártyás vásárlásnak is feltétele természetesen a bankszámla – vagy akár egy nem bankként működő szolgáltatónál vezetett számla, mint amilyen a Revolut például -, ami azon kívül, hogy az érintéses fizetésnek köszönhetően rendkívül kényelmes, szinte mindenütt ingyenes. A bankok többsége által nyújtott ingyenesség azonban nem is annyira magától értetődő, hiszen a bankoknak úgynevezett tranzakciós illetéket kell fizetniük az ilyen műveletek után. Ennek mértéke főszabály szerint az illeték alapjának 0,3 százaléka, de műveletenként maximum 6 000 forint.

A legtöbb bank az illetéket azonban nem hárítja át, ám a Bankmonitor bankszámla kalkulátorában találtunk olyan számlákat az MKB és a Raiffeisen bankoknál, amelyeknél a számlatulajdonosnak ezt bizony ki kell fizetnie. A díj minden esetben a tranzakciós illeték költsége, ami 150 000 Ft-os összeg kifizetése esetén  – ami persze több részletben is történhet – 450 Ft kiadást jelent. 

Más a helyzet akkor, ha a netes utalások költségeit nézzük, hiszen sokan így fizetjük ki egy áru vagy szolgáltatás árát. Ebben az esetben SZINTE mindig lesz fizetnivalónk, és ahogy a táblázatunk mutatja, ez 150 000 Ft esetében akár 1000 Ft feletti kiadást is jelenthet.

Amikor bosszankodunk esetleg a kártyás vásárlásért felszámított díjért, akkor azonban mindig érdemes ellenőriznünk azt is, hogy vajon milyen havi díj tartozik az adott bankszámlához. Hiszen ha a kártyás vásárlások után fizetnünk is kell esetleg pár száz forintot, ez még akár meg is érheti akkor, ha a számla havi díja viszont több ezer forinttal olcsóbb havonta.

Éppen ezért bankszámla választásakor nem elég a havi díjakat ellenőrizni, vagy éppen kipécézni egy-egy költségtételt, hanem a teljes képet kell vizsgálni.

A Bankmonitor bankszámla kalkulátorban például megadhatod, hogy havonta mekkora összeg érkezik a számládra, mennyit vásárolsz kártyával, mennyit utalsz a netbankon keresztül, de a csoportos beszedéseid számára és értékére is rákérdeznek, majd ez alapján végzi el a program a kalkulációt. A végeredmény pedig az a havi költség, amire a saját bankolási szokásaid alapján számíthatsz! És ami a legjobb, a kalkulátor mindezt számlánként megmutatja neked, így már csak választanod kell a sorba rendezett ajánlatok közül.

Nagyobb méretért kattints a táblázatra!

Bankszámlák költségei kártyás vásárlás és internetbankon keresztüli utalás esetén

Bár nem tartozik szorosan a témánkhoz, de hasonló a helyzet a készpénzfelvétellel, ugyanis ezekre is vonatkozik a tranzakciós illeték, ráadásul itt a kifizetendő felső határt nem is korlátozták 6000 Ft-ban. Éppen ezért kell nagyon odafigyelni arra, hogy okosan éljünk a havi kétszeri, összesen legfeljebb 150 000 Ft-ig biztosított ingyenes készpénzfelvétel lehetőségével! Ezzel kapcsolatban ugyanis rengeteg a félreértés, így sokan nem tudják például, hogy a két ingyenes készpénzfelvétel bármelyik hazai bank automatájából történhet, illetve csak olyan számláknál érvényes, amelyeknél a tulajdonos nyilatkozott arról, hogy élni kíván a lehetőséggel. (A leggyakoribb buktatókról ebben a cikkünkben olvashatsz részletesen,)

Ezért, ha bankszámla kalkulátorban becsületesen megadod – legjobb, ha az elmúlt hónapok számlakivonatait veszed alapul -, hogy havonta hány alkalommal, mekkora összegeket szoktál bankautomatából felvenni, akkor könnyen előfordulhat, hogy a kiszámolt költség láttán leesik majd az állad, és világossá válik számodra, hogy akár ingyenes bankszámlát – például a Bankmonitoron keresztül igényelhető CIB ECO bankszámlát – is választhatnál, ha kicsit okosabban intéznéd a pénzügyeidet.

 

 

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

5 leggyakoribb ellenérv a bankszámlával szemben

Tele vagyunk negatív élményekkel a bankszámlákkal kapcsolatban. Van, aki a havi díjat drágállja, más az utalási költségeket sokallja, de olyan történetet is hallani, amikor az elutalt pénz csak késve ért...

Blogajánló
  • alapblog Továbbra is fényes maradhat az arany?

    The post Továbbra is fényes maradhat az arany? appeared first on alapblog.

  • KonyhaKontrolling A költségkövetés rendszerei: Te mivel követed a pénzügyeidet?

    Ebben a bejegyzésben az egyes költségvetéstervező és költségkövetésre használt rendszereket szeretném sorba venni. Bemutatom az egyes módszerek előnyeit és hátrányait, majd bemutatom a saját fejlesztésű rendszerem is. A téma nem egyszerű, de igyekszem rövidre fogni. Ha nem olvastad el, hogy milyen egy jó költségkövetés, akkor kattints ide. Ne feledd like-olni a facebook oldalam, hogy ne Tovább olvasom "A költségkövetés rendszerei: Te mivel követed a pénzügyeidet?" → The post A költségkövetés rendszerei: Te mivel követed a pénzügyeidet? appeared first on KonyhaKontrolling.