loading

Még mindig van olyan bankkártya, aminél költséggel jár, ha fizetünk vele!

Egy bankszámla átlagos használat mellett évi több tízezer forint költséget is jelenthet, de ha nagyon nem figyelünk oda számlánk sajátosságaira, a fizetnivaló ennél is magasabb lehet. Ilyen például az, hogy egyes számláknál a kártyás vásárlásokért is felszámolnak díjat. Ennek oka a bankokra kivetett tranzakciós illeték.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a bankszámla kalkulátorunk.

Bankszámla nélkül nem könnyű az élet manapság, hiszen sok munkáltató kizárólag erre hajlandó kifizetni a havi bért. De ha valaki készpénzben kapja a jövedelmét, akkor ő is hamar belefuthat abba, hogy szüksége lesz számlára. Például egy hitelfelvételnek – legyen az személyi kölcsön, lakáshitel vagy akár Babaváró támogatás – feltétele a bankszámla megléte. De ezen kívül is vannak még érvek mellette, hiszen a Magyar Posta iCsekk alkalmazásával például  – a csekken lévő QR-kódot leolvasva  – pillanatok alatt befizethetjük róla a sárga csekkjeinket, elkerülve a postai sorban állást. (Persze a csekken lévő számlaszámra közvetlenül is utalhatunk netbankon vagy mobilbankon keresztül, ha nem akarunk vagy tudunk mobil alkalmazást használni.)

A kártyás vásárlásnak is feltétele természetesen a bankszámla – vagy akár egy nem bankként működő szolgáltatónál vezetett számla, mint amilyen a Revolut például -, ami azon kívül, hogy az érintéses fizetésnek köszönhetően rendkívül kényelmes, szinte mindenütt ingyenes. A bankok többsége által nyújtott ingyenesség azonban nem is annyira magától értetődő, hiszen a bankoknak úgynevezett tranzakciós illetéket kell fizetniük az ilyen műveletek után. Ennek mértéke főszabály szerint az illeték alapjának 0,3 százaléka, de műveletenként maximum 6 000 forint.

A legtöbb bank az illetéket azonban nem hárítja át, ám a Bankmonitor bankszámla kalkulátorában találtunk olyan számlákat az MKB és a Raiffeisen bankoknál, amelyeknél a számlatulajdonosnak ezt bizony ki kell fizetnie. A díj minden esetben a tranzakciós illeték költsége, ami 150 000 Ft-os összeg kifizetése esetén  – ami persze több részletben is történhet – 450 Ft kiadást jelent. 

Más a helyzet akkor, ha a netes utalások költségeit nézzük, hiszen sokan így fizetjük ki egy áru vagy szolgáltatás árát. Ebben az esetben SZINTE mindig lesz fizetnivalónk, és ahogy a táblázatunk mutatja, ez 150 000 Ft esetében akár 1000 Ft feletti kiadást is jelenthet.

Amikor bosszankodunk esetleg a kártyás vásárlásért felszámított díjért, akkor azonban mindig érdemes ellenőriznünk azt is, hogy vajon milyen havi díj tartozik az adott bankszámlához. Hiszen ha a kártyás vásárlások után fizetnünk is kell esetleg pár száz forintot, ez még akár meg is érheti akkor, ha a számla havi díja viszont több ezer forinttal olcsóbb havonta.

Éppen ezért bankszámla választásakor nem elég a havi díjakat ellenőrizni, vagy éppen kipécézni egy-egy költségtételt, hanem a teljes képet kell vizsgálni.

A Bankmonitor bankszámla kalkulátorban például megadhatod, hogy havonta mekkora összeg érkezik a számládra, mennyit vásárolsz kártyával, mennyit utalsz a netbankon keresztül, de a csoportos beszedéseid számára és értékére is rákérdeznek, majd ez alapján végzi el a program a kalkulációt. A végeredmény pedig az a havi költség, amire a saját bankolási szokásaid alapján számíthatsz! És ami a legjobb, a kalkulátor mindezt számlánként megmutatja neked, így már csak választanod kell a sorba rendezett ajánlatok közül.

Nagyobb méretért kattints a táblázatra!

Bankszámlák költségei kártyás vásárlás és internetbankon keresztüli utalás esetén

Bár nem tartozik szorosan a témánkhoz, de hasonló a helyzet a készpénzfelvétellel, ugyanis ezekre is vonatkozik a tranzakciós illeték, ráadásul itt a kifizetendő felső határt nem is korlátozták 6000 Ft-ban. Éppen ezért kell nagyon odafigyelni arra, hogy okosan éljünk a havi kétszeri, összesen legfeljebb 150 000 Ft-ig biztosított ingyenes készpénzfelvétel lehetőségével! Ezzel kapcsolatban ugyanis rengeteg a félreértés, így sokan nem tudják például, hogy a két ingyenes készpénzfelvétel bármelyik hazai bank automatájából történhet, illetve csak olyan számláknál érvényes, amelyeknél a tulajdonos nyilatkozott arról, hogy élni kíván a lehetőséggel. (A leggyakoribb buktatókról ebben a cikkünkben olvashatsz részletesen,)

Ezért, ha bankszámla kalkulátorban becsületesen megadod – legjobb, ha az elmúlt hónapok számlakivonatait veszed alapul -, hogy havonta hány alkalommal, mekkora összegeket szoktál bankautomatából felvenni, akkor könnyen előfordulhat, hogy a kiszámolt költség láttán leesik majd az állad, és világossá válik számodra, hogy akár ingyenes bankszámlát – például a Bankmonitoron keresztül igényelhető CIB ECO bankszámlát – is választhatnál, ha kicsit okosabban intéznéd a pénzügyeidet.

 

 

Kapcsolódó tartalmak
8 tipp, ha eleged van a drága bankszámlákból

Sok magyar nem törődik a bankszámlájával, sem annak költségeivel egészen addig, amíg nem szembesül azzal, hogy évente akár 50-100 ezer forintot is elkölthet arra, hogy használja a saját, nehezen megkeresett...

Mit tehetünk azért, hogy a pénzünk biztonságban tudjuk?

Újra egyre többet hallani a bankszámlával, bankkártyával kapcsolatos visszaélési kísérletekről. Sokan megpróbálják megszerezni személyes és pénzügyi adataink: természetesen a végső cél az, hogy a pénzünkhöz hozzáférjenek. Mi magunk is tudunk...

Blogajánló
  • alapblog Ugyanaz a munka, nem ugyanaz a fizetés

    Archívumunkból (2019): Sokszor bele lehet futni a következő, mindenki számára idegesítő kérdésbe: miért kapnak nyugaton az emberek ugyanazért a bérért nagyobb fizetést? Aki nem érti,...

  • KonyhaKontrolling Így (ne) gazdagodj meg az interneten!

    Már régóta érdekel az internetes pénzkeresés témaköre, ezért rengeteg időt töltöttem el ennek a piacnak a tanulmányozásával. Minél mélyebbre ástam, annál több fantasztikus lehetőséget találtam és annál többen akarták megtanítani az internetes gazdagság titkát. Ez a piac azért nagyon kényes, mert a gazdagság (és egészség) akármennyi pénzt megér. Tehát ha 10 milliót kérnek a biztos Tovább olvasom "Így (ne) gazdagodj...

  • Haszon.hu Brad Pitt ruhakollekciójából 330 ezerért már vehetsz egy pólót

    Az Oscar-díjas színész már évek óta együtt dolgozik a Brioni olasz divatmárkával, ennek az együttműködésnek a legfrissebb terméke a kollekció. A BP Signature nevű kollekció hét ruhadarabból áll, vannak benne öltönyök, sportdzseki, nadrág, ing, valamint kasmír póló. A 24.hu azt írja, az ötletet az a Brinoi-öltöny adta, amelyben a színész átvette az Oscar-díjat a Volt egyszer egy… Hollywood című filmben...