Még olcsóbb olaj, már megéri venni?

szerző: Bankmonitor.hu
2014. 12. 02.

Mindig aktuális kérdés: mibe fektessünk? Alacsony az olaj, akkor azt vegyünk? Rövidtávon talán jó döntésnek tűnik, de hosszútávon egyes elemzők a 30 dolláros olajat várják. Akkor fektessünk részvénybe? Az jó ötletnek tűnik, de konkrétan melyikbe? A Concorde Alapkezelő megmutatja milyen nehéz is egy ilyen döntést meghozni és a befektetést végigvinni!

Sokan gondolják úgy, hogy nem vesznek befektetési alapot, hanem maguk próbálnak szerencsét a részvénypiacon. Ugyanis részvényekkel meg is duplázhatjuk a pénzünket, vagy legalábbis rövidtávon nagyagy haszonra lehet szert tenni. Ehhez mindössze egy jó kilátásokkal rendelkező részvényt kell vásárolni. De, ha mindenki úgy gondolja, hogy a cégnek jók a kilátásaik, akkor az tükröződni fog az árában is, tehát nem tudunk akkora haszonra szert tenni.

Tehát egy olyan céget kell kiválasztani, aminek jók a jövőbeni kilátása, de a piac ezt nem így látja. Ráadásul akkor is ki kell tartanunk elképzelésünk mellett, amikor a piac pont az ellenkezőjét hiszi: az általunk választott papír ára meredeken esik. Milyen nehéz egy ilyen döntés meghozni, majd milyen buktatók vannak? A Concorde Alapkezelő megírta egy ilyen sztoriját a holland postával, amit érdemes elolvasni mindenkinek, akit érdekel a befektetések világa!

Az előző befektetési történet csak egy aktívan kezelt alap esetében képzelhető el. A piacot leképző ETF-ek szolgai módon lemásolják a piacot. Tehát nincs igazi hozzáadott értékük. Egyedül az alacsony költségeik miatt lehetnek népszerűek. És hogy mennyire, azt elmondja a nap ábrája (kattints a képért)!

ETF-ben kereskednek az olajjal is (bár a jellemző piaca a határidős). Viszont nincs jó hírűnk a hosszú távon áremelkedésben gondolkodóknak. Zsiday Viktor szerint rövidtávon ugyan valószínűleg láthattuk az olajárfolyam alját, de sok elemző 30 dolláros árfolyamot is vizionál, amibe sok óriási vállalat, de akár sok olajkitermelő ország beleroppanhat.

Zsiday Viktor egy másik blogbejegyzésében a belföldi népvándorlás és a lakásárak összefüggéseire hívja fel a figyelmet. Az adatok szerint az ország lakossága egyre inkább a Budapest (és Pest megye), és az ország nyugati felére koncentrálódik. Ezt előbb utóbb az ottani lakásárak is jelezni fogják.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.05.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -1,20% 5,44% 4,81% 8,16% 1
  OTP Supra Alap 2,88% 7,22% 4,19% 15,81% 2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Paletta Alap 1,12% 4,04% 4,88% 7,96% 3
  OTP Fundman Alap 3,65% 6,42% n.a. 5,08% 4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 1997.11.17.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap 0,19% 2,88% 4,05% 5,41% 5
  OTP Föld Kincsei Alap -1,50% 14,13% 9,29% 6,97% 6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -0,82% 0,37% 3,69% 4,23% 7
  OTP Trend Alap 12,82% 7,67% 15,27% 14,14% 8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapjai között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Kapcsolódó tartalmak

Céges megbeszélés laptoppal

Nagyot robbantanak a fintech cégek, de mire elég ez?

2018. 06. 23.

Egyre többet lehet ma hallani a fintech cégekről, vagyis az olyan pénzügyi szolgáltatókról, amelyek valamilyen szempontból forradalmasítják a hagyományos pénzügyeket. Az biztos, hogy számos újdonság már rendelkezésre áll, azonban távol...

A jegybank teszi a dolgát – De mennyire független?

2018. 06. 18.

Az elmúlt években a magyar jegybank soha nem látott szintekre tudta levinni a kamatok szintjét. Azt természetesen be kell látni, hogy a jegybank tevékenysége egyáltalán nem független a nemzetközi környezettől....

Blogajánló

 • alapblog

  Záróra

  Egy régen neves cuki végleg bezárt, egy másik még csak átmenetileg, mert nincs munkaerő, egy harmadik étterem azt választotta, hogy vasárnap délutántól szerda délig zárva...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.