MNB alapkamat 0.90 % EKB alapkamat 0.00 % REGISZTRÁCIÓ

Meg sem érzed a közzétett díjemelést, ha innen utalsz, sőt!

 • 2015.09.28.
 • szerző: bankmonitor

Felmérések szerint az elmúlt másfél évtizedben nem változott érdemben a casco szerződéssel rendelkező gépkocsik aránya a hazai járműparkban, Magyarországon körülbelül minden ötödik autós rendelkezik casco biztosítással. Sokkal nagyobb mozgások jellemezték viszont a tulajok által fizetendő átlagos díjakat. Amíg 2007-ben még 120 ezer forint felett volt az éves casco átlagdíj, addig az idei első félévben – a megelőző három évhez hasonlóan – ennek kétharmada, 80 ezer forint alatt maradt az átlagdíj. Az előző évekhez képest kimutatott 1-3 ezer forintos emelkedés, nem nevezhető drámainak, ettől jóval többet spórolhatnak a felelős autósok, ha egy jól kiválasztott bankszámláról rendezik a biztosító felé a fizetési kötelezettségüket.

Hogyan csökkenthető a casco díja?

Az évente fizetendő díjak, különösen a magasabb induló díj számos autóst elriaszt a casco biztosítás megkötésétől. Hazánkban ötből négy autóst nem rendelkezik ilyen biztosítással, pedig balesetmentes közlekedéssel és a biztosítási évfordulókon egy-egy jó biztosítóváltással az induló díj már néhány év után a felére, magasabb casco bónusszal (6-10 balesetmentes év esetén) pedig akár a harmada alá csökkenthető.

Az éves díj tovább mérsékelhető, ha sárga csekk helyett banki átutalással, vagy csoportos beszedési megbízással rendezzük a díjfizetést a biztosító felé. További kedvezmény érhető el, amennyiben a díjakat nem havonta, hanem negyedévente, félévente, vagy akár éves díj formájában, egy összegben rendezzük a biztosítótársaság felé.

Az átlagos casco díjak 2007-ben még százhúszezer forint felett voltak, ami havi szinten körülbelül 10 000 forintos költséget jelentett az autósoknak. A későbbi díjcsökkenésben szerepe volt a válságnak is, emelkedtek az üzemanyagárak, az embereknek kevesebb pénzük volt autózni, ennek következtében csökkent a balesetek száma, ezzel együtt a biztosítók által kifizetett károk összértéke (kárhányad), ami a díjak mérséklődését eredményezte.

Az elmúlt három évben az átlagos casco díjak havi szinten 6 300 – 6 600 forint körül alakultak, jelentős kilengést még a 2013-tól bevezetett 15%-os biztosítási adó bevezetése sem hozott ezen a területen. Amikor díjak éves szinten mért 4%-os emelkedéséről szólnak a hírek, érdemes elgondolkodni azon, hogy az emelkedő casco bónusz és az elektronikus úton történő díjfizetés mellett milyen eszközünk lehet még a spórolásra?

Az sem mindegy, hogy honnan utalunk

Jogosan feltételezhetjük, hogy a casco szerződéssel rendelkező autósok az átlagostól felelősségteljesebben kezelik a pénzügyeiket, fogékonyabbak a költséghatékonyságra. A kedvezőbb díjat kínáló biztosítóváltás és az elektronikus fizetési mód kiválasztásán túl az sem mindegy, hogy honnan utalják át a biztosítási díjat.

Az aktív bankszámla használók egy kedvező számlacsomaggal havonta akár 1 500 forinttal kevesebbet fizethetnek, mint a régi, előnytelenebb csomagokba beragadt társaik. Egy jó bankszámla-váltással már egy két-hónap alatt kompenzálhatjuk a cascónk emelkedését, a további hónapok pedig már tényleges költségmegtakarítást eredményeznek.

Válaszd ki Te is a pénzügyi szokásaidhoz leginkább illeszkedő bankszámlát a kalkulátorunk segítségével!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankszámla
ajánlatok között!

TOVÁBB A KALKULÁTORHOZ

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

Szakértői cikkek

Vállalatfinanszírozási hírek

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Japán nők

  A japán nők 25%-a elalszik (sic!) a randevún, mert túl fáradt. Sőt, 60% azt állítja, hogy a munkahelyi stressz miatt nincs is kedve semmilyen párkapcsolathoz....

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.