Meg sem érzed a közzétett díjemelést, ha innen utalsz, sőt!

 • 2015.09.28.
 • szerző: bankmonitor

Felmérések szerint az elmúlt másfél évtizedben nem változott érdemben a casco szerződéssel rendelkező gépkocsik aránya a hazai járműparkban, Magyarországon körülbelül minden ötödik autós rendelkezik casco biztosítással. Sokkal nagyobb mozgások jellemezték viszont a tulajok által fizetendő átlagos díjakat. Amíg 2007-ben még 120 ezer forint felett volt az éves casco átlagdíj, addig az idei első félévben – a megelőző három évhez hasonlóan – ennek kétharmada, 80 ezer forint alatt maradt az átlagdíj. Az előző évekhez képest kimutatott 1-3 ezer forintos emelkedés, nem nevezhető drámainak, ettől jóval többet spórolhatnak a felelős autósok, ha egy jól kiválasztott bankszámláról rendezik a biztosító felé a fizetési kötelezettségüket.

Hogyan csökkenthető a casco díja?

Az évente fizetendő díjak, különösen a magasabb induló díj számos autóst elriaszt a casco biztosítás megkötésétől. Hazánkban ötből négy autóst nem rendelkezik ilyen biztosítással, pedig balesetmentes közlekedéssel és a biztosítási évfordulókon egy-egy jó biztosítóváltással az induló díj már néhány év után a felére, magasabb casco bónusszal (6-10 balesetmentes év esetén) pedig akár a harmada alá csökkenthető.

Az éves díj tovább mérsékelhető, ha sárga csekk helyett banki átutalással, vagy csoportos beszedési megbízással rendezzük a díjfizetést a biztosító felé. További kedvezmény érhető el, amennyiben a díjakat nem havonta, hanem negyedévente, félévente, vagy akár éves díj formájában, egy összegben rendezzük a biztosítótársaság felé.

Az átlagos casco díjak 2007-ben még százhúszezer forint felett voltak, ami havi szinten körülbelül 10 000 forintos költséget jelentett az autósoknak. A későbbi díjcsökkenésben szerepe volt a válságnak is, emelkedtek az üzemanyagárak, az embereknek kevesebb pénzük volt autózni, ennek következtében csökkent a balesetek száma, ezzel együtt a biztosítók által kifizetett károk összértéke (kárhányad), ami a díjak mérséklődését eredményezte.

Az elmúlt három évben az átlagos casco díjak havi szinten 6 300 – 6 600 forint körül alakultak, jelentős kilengést még a 2013-tól bevezetett 15%-os biztosítási adó bevezetése sem hozott ezen a területen. Amikor díjak éves szinten mért 4%-os emelkedéséről szólnak a hírek, érdemes elgondolkodni azon, hogy az emelkedő casco bónusz és az elektronikus úton történő díjfizetés mellett milyen eszközünk lehet még a spórolásra?

Az sem mindegy, hogy honnan utalunk

Jogosan feltételezhetjük, hogy a casco szerződéssel rendelkező autósok az átlagostól felelősségteljesebben kezelik a pénzügyeiket, fogékonyabbak a költséghatékonyságra. A kedvezőbb díjat kínáló biztosítóváltás és az elektronikus fizetési mód kiválasztásán túl az sem mindegy, hogy honnan utalják át a biztosítási díjat.

Az aktív bankszámla használók egy kedvező számlacsomaggal havonta akár 1 500 forinttal kevesebbet fizethetnek, mint a régi, előnytelenebb csomagokba beragadt társaik. Egy jó bankszámla-váltással már egy két-hónap alatt kompenzálhatjuk a cascónk emelkedését, a további hónapok pedig már tényleges költségmegtakarítást eredményeznek.

Válaszd ki Te is a pénzügyi szokásaidhoz leginkább illeszkedő bankszámlát a kalkulátorunk segítségével!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankszámla
ajánlatok között!

TOVÁBB A KALKULÁTORHOZ

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Hevülő gazdaságok, hevülő árfolyamok

  Az Inforádió „Párbeszéd a gazdaságról” című műsorában beszélgetett Virág Barnabás, az MNB ügyvezető igazgatója és Szabó László, a HOLD Alapkezelő elnöke a nagy jegybankok által gerjesztett...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.