Betöltés

Még sokat várhatnak a hitelesek az új törlesztőrészletre

szerző: Bankmonitor.hu
2014-12-03

Mikor kapom meg a visszatérítést? Mikor forintosítják a hitelemet? Mikortól fizethetek új törlesztőrészletet? A hónapok óta tartó törvényalkotás, szabályozás, és huzavona után jogosan merülhet fel a kérdés a hitellel rendelkezők körében. Eddig úgy tűnik, 2015-ben mindenkivel elszámolnak a bankok, de akadhat egy-két kivétel!

Teljessé vált a szabályozási háttér

Elfogadásra kerültek az utolsó MNB rendeletek is, amelyek a visszatérítés elszámolásának mikéntjét hivatottak szabályozni. Külön szabály vonatkozik a pontosan törlesztő ügyfelekre, azokra, akik árfolyamgátba léptek vagy egyéb kedvezményt kaptak, és azokra is, akiknek felmondott, késedelmesen törlesztett hitelük van vagy volt.

Az ügyfeleknek egyelőre nincs teendőjük

A visszatérítés kapcsán egyelőre nincs tennivaló. Mivel a legutóbb elfogadott MNB rendeletek még napvilágot sem láttak, így a bankok sem tudtak még megfelelően felkészülni a teendőkre. Amint ezek a rendeletek hatályba léptek, az MNB sajtóközleménye szerint intenzív tájékoztatási kampány kezdődik majd az ügyfelek irányába.

A határidők megvannak

Attól függően, hogy forint, deviza, vagy deviza alapú hitellel rendelkezünk, eltérő időpontokban kapjuk meg a banki visszatérítésről, valamint az új törlesztőrészletekről szóló tájékoztatást. Elsőbbséget élveznek a forintosítással is érintett deviza alapú hitelesek. Őket követik a forint és deviza (devizában törlesztett) kölcsönök, és legkésőbb a kedvezményes árfolyamon végtörlesztő ügyfelek várhatják majd a postás érkezését. Az alábbi dátumokat az esetleges peres eljárások befejezése módosíthatja.

A fenti határidőkben már több ponton is történt módosítás az eredeti ütemtervhez képest. Ez nem is csoda, hiszen temérdek teendő van mind szabályozói, mind pedig a bankok oldaláról. A szabályozás nagy hajrája a júniusi Kúria döntést követően indult meg. Több ponton is volt bőven hiányosság, de az azóta elfogadott törvények, és rendeletek elvileg már minden ügyfélesetet tartalmazni fognak.

Nem érdemes a bankoknál kérdezősködni

Mivel rengeteg munka vár a bankokra a határidőkre történő elszámolás kapcsán, így egyelőre nem érdemes banki ügyintézőnél érdeklődni. Egyrészt azért, mert akár rossz választ is kaphatunk. Ezzel nem a banki ügyintézőket szeretnénk minősíteni, mindössze arról van szó, hogy nem valószínű, hogy egy bankfióki tanácsadó átnyálazta az ide vonatkozó összes törvényi rendelkezést. Másrészt, ahogyan fentebb is írtuk, a szabályozások egy része még nem ismert, így a bankok egész egyszerűen nem tudják még az ügyfeleket teljes körűen tájékoztatni. Arról pedig pláne nem, hogy mennyit fog a bank visszatéríteni. Ez többek között függ az egyedi szerződési feltételeitől, a végrehajtott egyoldalú kamatemelésektől, deviza alapú hiteleknél az alkalmazott árfolyamoktól is.

Ha arra vagy kíváncsi, hogy egyáltalán jár-e visszatéríítés a hiteledre, az alábbi kalkulátorból megtudhatod!


Bankmonitor

Keress a legjobb
Lakáshitel
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Amit addig az ügyfél tehet

 1. Mindenki fizesse a törlesztőrészleteket! Teljesen mindegy, hogy jogtalannak tartjuk-e az épp aktuális kamatot, a magas törlesztőrészletet, mindent tegyünk meg, hogy a részleteket addig is időre teljesítsük! Ha valakinek már van elmaradása, az is fizessen addig is, amennyit tud!
 2. Ha valakinek az adataiban változás következett be – főként levelezési cím –, addig is jelentheti az érintett banknál, hogy megfelelő címre kapja majd meg az elszámolást. Ez igaz főként azokra, akiknek már korábban megszűnt a tartozásuk.
 3. Várjunk türelmesen! Az új fejleményekről mindig beszámolunk majd honlapunkon.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókban. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Lakáshitel: ha nem megy gyorsan, csináld lassan!

2018. 08. 14.

A lakásárak az utóbbi 5 évben hatalmas növekedésen mentek keresztül, aminek köszönhetően az önerőnk az ingatlanok árának egyre kisebb részét teheti ki, és ezzel párhuzamosan nagyobb összegű lakáshitelre van szükség...

A nagy lakáshitel megoldás

2018. 08. 10.

Segítséget kért tőlünk egy olvasónk. Azt kérdezte, hogy 38 millió forintos lakás megvásárlásához 20% önerő mellett hol kaphatna hitelt. Megvizsgáltuk a lehetőségeit, és sok megoldásra bukkantunk, melyek közül vannak elég...

Mutatjuk az optimális lakáshitel receptjét

2018. 08. 07.

Mostanában nagyon gyakran eszünkbe jut a lakástéma. Az ingatlanárak elszabadultak, a hitelköltségek a mélypontjuk közelében tartózkodnak. Nagyon fontos, hogy kiválasszuk a megfelelő, kiszámítható hitelt, és éljünk még az olcsó hitel...

Blogajánló

 • alapblog

  Olasz bánat

  Olasz jobb-populista kormánypárt gazdasági szóvivője: az EKB mesterségesen szorítsa le az olasz kötvényhozamokat! Csak rá kell nézni Borghi úr Twitter-háttérképére, régi 10 ezer lírás bankóba...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.