Betöltés

Még sokat várhatnak a hitelesek az új törlesztőrészletre

szerző: Bankmonitor.hu
2014-12-03

Mikor kapom meg a visszatérítést? Mikor forintosítják a hitelemet? Mikortól fizethetek új törlesztőrészletet? A hónapok óta tartó törvényalkotás, szabályozás, és huzavona után jogosan merülhet fel a kérdés a hitellel rendelkezők körében. Eddig úgy tűnik, 2015-ben mindenkivel elszámolnak a bankok, de akadhat egy-két kivétel!

Teljessé vált a szabályozási háttér

Elfogadásra kerültek az utolsó MNB rendeletek is, amelyek a visszatérítés elszámolásának mikéntjét hivatottak szabályozni. Külön szabály vonatkozik a pontosan törlesztő ügyfelekre, azokra, akik árfolyamgátba léptek vagy egyéb kedvezményt kaptak, és azokra is, akiknek felmondott, késedelmesen törlesztett hitelük van vagy volt.

Az ügyfeleknek egyelőre nincs teendőjük

A visszatérítés kapcsán egyelőre nincs tennivaló. Mivel a legutóbb elfogadott MNB rendeletek még napvilágot sem láttak, így a bankok sem tudtak még megfelelően felkészülni a teendőkre. Amint ezek a rendeletek hatályba léptek, az MNB sajtóközleménye szerint intenzív tájékoztatási kampány kezdődik majd az ügyfelek irányába.

A határidők megvannak

Attól függően, hogy forint, deviza, vagy deviza alapú hitellel rendelkezünk, eltérő időpontokban kapjuk meg a banki visszatérítésről, valamint az új törlesztőrészletekről szóló tájékoztatást. Elsőbbséget élveznek a forintosítással is érintett deviza alapú hitelesek. Őket követik a forint és deviza (devizában törlesztett) kölcsönök, és legkésőbb a kedvezményes árfolyamon végtörlesztő ügyfelek várhatják majd a postás érkezését. Az alábbi dátumokat az esetleges peres eljárások befejezése módosíthatja.

A fenti határidőkben már több ponton is történt módosítás az eredeti ütemtervhez képest. Ez nem is csoda, hiszen temérdek teendő van mind szabályozói, mind pedig a bankok oldaláról. A szabályozás nagy hajrája a júniusi Kúria döntést követően indult meg. Több ponton is volt bőven hiányosság, de az azóta elfogadott törvények, és rendeletek elvileg már minden ügyfélesetet tartalmazni fognak.

Nem érdemes a bankoknál kérdezősködni

Mivel rengeteg munka vár a bankokra a határidőkre történő elszámolás kapcsán, így egyelőre nem érdemes banki ügyintézőnél érdeklődni. Egyrészt azért, mert akár rossz választ is kaphatunk. Ezzel nem a banki ügyintézőket szeretnénk minősíteni, mindössze arról van szó, hogy nem valószínű, hogy egy bankfióki tanácsadó átnyálazta az ide vonatkozó összes törvényi rendelkezést. Másrészt, ahogyan fentebb is írtuk, a szabályozások egy része még nem ismert, így a bankok egész egyszerűen nem tudják még az ügyfeleket teljes körűen tájékoztatni. Arról pedig pláne nem, hogy mennyit fog a bank visszatéríteni. Ez többek között függ az egyedi szerződési feltételeitől, a végrehajtott egyoldalú kamatemelésektől, deviza alapú hiteleknél az alkalmazott árfolyamoktól is.

Ha arra vagy kíváncsi, hogy egyáltalán jár-e visszatéríítés a hiteledre, az alábbi kalkulátorból megtudhatod!


Bankmonitor

Keress a legjobb
Lakáshitel
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Amit addig az ügyfél tehet

  1. Mindenki fizesse a törlesztőrészleteket! Teljesen mindegy, hogy jogtalannak tartjuk-e az épp aktuális kamatot, a magas törlesztőrészletet, mindent tegyünk meg, hogy a részleteket addig is időre teljesítsük! Ha valakinek már van elmaradása, az is fizessen addig is, amennyit tud!
  2. Ha valakinek az adataiban változás következett be – főként levelezési cím –, addig is jelentheti az érintett banknál, hogy megfelelő címre kapja majd meg az elszámolást. Ez igaz főként azokra, akiknek már korábban megszűnt a tartozásuk.
  3. Várjunk türelmesen! Az új fejleményekről mindig beszámolunk majd honlapunkon.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Mire van szükséged?

BM logo white
Milyen témakörben érdeklődsz?

Látogass el a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel foglalkozó oldalunkra, ahol rengeteg hasznos információt találsz. Kiszámolhatod, hogy a 2019. július 1-től érvényes szabályok szerint mennyi CSOK-ot kaphatsz. Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a CSOK-kal kapcsolatos legfrissebb információkról!
Kérjük, vedd figyelembe, hogy a Bankmonitor elsősorban új pénzügyi termék igényléséhez nyújt teljes körű támogatást, és csak olyan meglévő szerződés kapcsán tud segítséget nyújtani, amelyet eredetileg is a Bankmonitor szakértői segítségével kötöttél meg!
Amennyiben nem akarsz új szerződést kötni, és tőlünk függetlenül megkötött szerződésedet, valamint egyéb pénzügyi helyzetedet érintő kérdésed merült fel, Jobb tudni rovatunkból tájékozódhatsz.
Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
A hitelbírálat során a banknál azonnali kizáró feltételt jelent, ha valaki a negatív adóslistán szerepel, így nem kaphat hitelt. Miután megtörtént a tartozás rendezése és egy év eltelik, utána válhat valaki ismét hitelképessé. A témával részletesen foglalkozó írásainkat itt találod: KHR (BAR lista) Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
Köszönjük, hogy regisztráltál hírlevelünkre
Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

5 hír, amiről lemaradhattál a héten, ha lakást vásárolnál

2019. 11. 10.

Az ingatlanvásárlás egy család életében általában a legnagyobb értékű tranzakció, ezért nagyon fontos a pénzügyileg jó döntés meghozatala, különösen, ha hitelfinanszírozással történik a vétel. A jó döntéshez adtunk a héten...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.