Betöltés

Megvan a csodaszer a kivándorlás ellen? Lássuk a medvét!

szerző: Bankmonitor
2016-09-10

Megy a találgatás, hogy vajon mit várhatunk a járulékcsökkentéstől, vajon munkavállalóként jól járhatunk-e vele, vagy esetleg a cégeknél maradó többletprofit fejt ki majd áldásos hatást. Az viszont nyilvánvaló, hogy a foglalkoztatás és munkaerőhiány kérdésével kezdeni kell valamit, amire részben a gyógyírt a járulékok csökkentése jelentheti. Az Alapblog írásában egy kritikus pont, vagyis a magyar munkavállalók folyamatos külföldre áramlása felől közelíti a kérdést.

Egyre többször lehet hallani arról, hogy a közelmúltban belengetett járulékcsökkentésnek milyen hatásai lehetnek hazánkban. Egyrészről a kormányunk azt reméli, hogy az intézkedés hatására tényleg több pénz marad az emberek zsebében, aminek eredményeképpen javul foglalkoztatás és enyhül az egyre inkább jellemző munkaerőhiány. Másrészről kétségeket szül, hogy a járulékcsökkentés milyen mértékben oldja meg a munkaerőpiaci kérdéseket, vagy például milyen hatása lesz az állami költségvetésre.

Az biztos, hogy több égető munkaerőpiaci problémával állunk szemben és ezek közül egyik legszámottevőbb a hazai munkaerő kivándorlása külföldre. A külföldön szerencsét próbálók elsősorban a jobb megélhetés reményében hagyják el hazánkat, és talán már sosem térnek véglegesen vissza. Viszont a járulékcsökkentés ösztönzőt adhat arra, hogy a bérekben mért különbségek csökkenjenek, ami egyesek számára ismét vonzóbbá teheti az itthoni munkavállalást. De drasztikus mértékű járulékcsökkentésre lehet szükség ahhoz, hogy a kormány megoldja a munkavállalók jövőbeli elvándorlását is és ezzel egy csapásra enyhítse a munkaerőpiac további problémáit is. Erről a témáról bővebben is olvashatunk az Alapblog „Tényleg haszontalan a járulékcsökkentés?” című írásában.

24 Hozzászólás

 1. EGY EMBER

  a KÜLFÖLDI MAGYAROK HAZATÉRÉSE MEGÁSHATNÁ oRBÁN SÍRJÁT. eZÉRT NEM LESZ CSÖKKENÉS
  A JÁRULÉKOKBAN!

 2. Eliza

  “Meg van a csodaszer a kivándorlás ellen?” – helyesen magyarul: Megvan a csodaszer….stb

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Eliza! Nagyon köszönjük, javítottuk.

 3. noname

  A 80-max.130 E. ft/hó nettó fizetéseket.A rendkívül hátrányos,megalázó munkavállalói körülményeket (pl. életkor diszkrimináció)stb. ,a borzalmas egészségügyi ellátási rendszert stb. Rendkívüli mértékben kellene változtatni !!! És akkor talán csökkenteni lehetne valamit a mostani helyzeten!

 4. barath sándor

  Járulék csökkentésböl a dolgozó nem fog látni semmit..A munkaadót segiti .Az is valami már..bért emelni kell, járulék mostani mértéken tartásával.Ez viszont nálunk nem ok..sajnos azt hiszem minden marad a régibe,eddig még a munkaadó segitségét dolgozó nem vette észre..Sajnos magyar mentalitás.minek adjak ha ugyis itt dolgozik.
  üdv.

 5. Gatyakorc

  Nem csodaszerekben kellene bízni.Az évek óta elmaradt normális fizetésemelések,és a blőd magyarázatok nem hozhatók helyre csodaszerekkel.Aki kiment,és biztos megélhetést talált kin,azt nagyon nehéz lesz haza csalogatni.Pláne ha a fidesz módszerével csak ígérgetés történik,és nem valóságos életszínvonal javulás.

 6. akárki

  Nagyon kevesen jönnek vissza,ez tuti!

 7. László

  Jó napot kívánok!
  Én öt éve jöttem el Magyarországról. Rengetegszer próbáltam meg Haza menni.Több tíz álláshirdetésre jelentkeztem, de vagy nem is válaszoltak, vagy ha vissza is írtak azt mondták, hogy túl öreg vagyok. Egy esetben voltam otthon egy állásinterjún, meg is feleltem vonla a követelményeknek de mikor a fizetésre került a sor , Én azt mondtam, hogy a kinti fizetésem
  feléért Hazamegyek. Mikor meglátták a kinti bérzegyzékemet azt mondták, hogy Ők ennyit nem tudnak fizetni Nekem. ( Nem szakmunkás munkakörről van szó.)

  Üdv: László

 8. gyalogos1

  na hol a medve?a cikkből az égvilágon semmi nem derül ki.

 9. Kiss Ramona

  Par tizezer forint emeles miatt senki nem marad otthon legfokeppen nem fog hazamenni…

 10. Alkalmazott

  Magyarországról a jobb megélhetésért külföldre mennek a munkavállalók. Akkor miért is a munkaadók terheit kell csökkenteni? Tudjuk, csak átlátszóak a magyarázatok!

 11. 1.László

  Nagy baromság. Az igazi megoldás az lesz ha itthon is olyan béreket adnak mint a kivándorlók célországaiban pl: Anglia Németország.

 12. méri

  …eső után köpenyeg!

 13. germicid

  Ha járulékcsökkentés lesz,a különbözetet szegény vállalkozók be fogják nyelni!Már eddig is csak azért vállalkoztak ,hogy a zembereknek legyen munkája!lsd.:merci, bömös,po@she,le@us és egyéb luxus márkák halmozása mert ő megérdemli!Világkörüli utak,meg mi szem-szájnak ingere!

 14. Lné

  Az emberek csak azt érzik fizetésemelésnek, ami a borítékban konkrétan jelentkezik…
  Ilyen meg olyan csökkentgetések elvesznek…
  pl. ÁFA-csökkentés, hús, aztán most fognak mégis emelkedni a húsárak…, olvastam. De nem is lehetett érezni az árcsökkenést.
  Egyszerűen rá kellene szánni magát a pénzügyi vezetésnek, hogy márpedig most a béremelések lesznek a kiemelt témák,de nem csak bizonyos rétegeknél… A közalkalmazottak bizonyos hányada meg törülgetheti a könnyeit… akár.
  Azért, mert ők nem vándormadarak??? Vagy éppen, mert hazajöttek a hívásra aránylag jó fizetéssel, és azóta is állnak azon a szinten, van aki már 10 éve……
  Hozzáteszem, nagyon is elismerem a kormány tevékenységét, nagyon sok jó fejlesztést értünk el, szépek az eredmények, de az ember mikor hallja, rögtön a saját változatlan életszínvonalára gondol.
  Valóban tartjuk azt, …de emelkednie kellene ennyi szép eredmény után már!!!!!!!!!

 15. Macuska

  Sajnos ebben a kormányban már nem lehet megbízni. Itt van Mászáros atyafi. Már annyi pénze van, hogy ha 500 évig élne , akkor sem tudná elkölteni. Mág sem tunak neki megáljt parancsolni.Még többet és többet.Felhozhatnám Habony urat is . Meg lehetne Tőle kérdezni, hogy nem tudja véletlenűl, hogy ki is van még kitiltva Amerikából.Még Vajna Enre is maradhatott volna Amerikában, ahol élete zömét leélte és hazajött meggazdagodni.Nekik semmi nem elég. Ez irritálja a becsületes magyar embert.Nagyon is visszasírjuk Gyurcsány Ferencet.

 16. Kamupipőke

  A szélhámosság akkor is az, ha kormányzati jellege van!

 17. Nagy jános

  Jelentős béremelés nálunk,biztos nem lesz.Csoportoknak, a hangosan kiabálóknak,/tanárok,egészségügy/valamennyit emelnek,az a baj ,hogy a valódi értékteremtő versenyszektorban,nem emelni,duplázni,triplázni ,kellene a béreket.Néhány ágazatban már látszik a baj,de mindenki csak beszél,hogy sok a járulék.Nálunk 6-10%al magasabb mint az eu átlaga,de nem ez a 3-4% -csökkentés fog béremelést jelenteni.A járulékcsökkentést a cégek ,elteszik,mint az áfa csökkentést a húsnál.Az összeszerelő cégek biztos ,hogy nem emel,hanem mint a Jabil ,kiköltözik Ukrajnába,stb.Saját termelő ipar nélkül,ez sajnos csak rosszabb lesz,az a baj ,hogy várjuk a csodát de az nem jön!

 18. dobcsab

  Kedves Lné sajnos azoknak a “szép eredményeknek”a döntő többségét az EU-s pénzekből hozták össze.A mi gazdaságunk, drága vezetöink közreműködésével(sajnos mindegy melyik kormányról beszélünk) már rég összeomlott volna ezek nélkül a pénzek nélkül.Ahogy a bérek emelkedni fognk úgy szaporodnak majd az ilyen JABIL féle hírek is, mert csak ezért vagyunk vonzóak a multiknak.Tisztelet a kevés kivételnek.

 19. Sinka László

  Teljesen hülyének néznek minket pedig csak nem áll módunkban védekezni a gazdasági terror ellen! Ezen csak az összefogás segíthetne, de az meg nemigazán jön össze!

 20. Lzscartman

  Amig a gazdasàgi àgazatok csak zakatolgatnak,és a Magyar piac ily bizonytalan,nem jönnek a befektetők!Amig a feketegazdasàg,és az àfacsalàs trendi,addig nem vàrható komoly béremelés!Kivételt képezhetnek azok a nem Magyar kézben levő cégek,melyek rendes nyereségget tudnak képezni a külföldi piacokon!!!!

 21. Juliusz48

  Nehéz tudomásul venni, de a befektető csak akkor jön hozzánk, ha a költségei alacsonyabbak és a haszna magasabb mint a lehetősége a hasonló környezetben. A stratégiai partner termelésáthelyezése is arról szól, hogy talált kedvezőbb megoldást. Amig saját befektetésből nem tudunk világelső termelést létrehozni legalább az országot eltartó mennyiségben építhetünk légvárat, és ahoz felesleges sajnálni a téglát ami nem költséges.Lehet erőn felül emelni a minimálbért de mérlegelni kell mindig mi lesz a végeredmény. Addig míg az AUDI és társai megfelelőnek tartják a költségeket itt gyártatnak, de a legkisebb hátrány tapasztalásánál arrébb viszik az üzemet. Kell nekünk sok jó fizetést nem kapó munkanélküli? aki figyelte az év elején az autóipar termelés visszatartását, megérti mennyire függünk a multicégektől, és nem kíván lehetőségen felüli minimálbér emelést. De csak gondoljon mindenki bele, az MSZP miért csak 45%-ot emelt 8 év alatt a minimálbéren, mikor előtte és utána a FIDESZ ennél magasabbat produkált rövidebb idő alatt.

 22. Ente

  Kedves Macuska. Azoknak is kellene vándorolni akik a ferencet szeretnèk ,kevesebb vesztesèg èrnè az országot.Számokban mèrve.

 23. László

  Mindaddig amíg a hazai vállalkozó havonta többet adót fizet mint egy nyugati társa évente, nem beszélhetünk egyenrangú versenyképességről. Addig marad az elvándorlás. Aki egyszer megtapasztalja a nyugati életszínvonalat és kényelmet az többé nem jön haza! Sem munkásnak sem munkaadónak. Találják ki miért!

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

bedőlt hiteles ingatlan

Hogyan lehetne igazságosabb a hitelezés?

2019. 01. 05.

A lakásértékesítési és a hitelfelvételi adatok egyre nagyobb számokat mutatnak. A lakásárak az utóbbi 5 évben trendszerű növekedést mutattak, ezért a lakáshitelek iránti érdeklődés is ugrásszerűen megnövekedett. Apollo írt meg...

Feje tetejére állhat a világ 2019-ben

2018. 12. 15.

Korszakváltás előtt áll a fejlett tőkés világ, ugyanis olyan dolgok történhetnek 2019-ben, amelyekre a 2008-as válság óta nem volt példa. John Hardy, a Saxo Bank elemzője szerint az Európai Unió...

Még az arany sem mindig fénylik!

2018. 12. 08.

Az arany mindenkinek mást jelent. Egyesek régi idők fizetőeszközének és napjaink valódi pénzének, mások befektetésnek, míg sokan biztosítéknak, kockázatok elleni védelemnek tekintik. A jegybank szemüvegén keresztül pedig stratégiai, stabilizáló eszköz....

Blogajánló

 • alapblog

  Élet a www.szallas.hu után

  A Szallas.hu oldal alapítói, Dorcsinecz József és Varga Zoltán új szolgáltatást indítottak, Pepita.hu néven. Beszélgetésünkben azt szerettem volna megtudni, hogy egy első üzletében nagyon sikeres vállalkozók képesek lehetnek-e megismételni a...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.