Megállapodtak a fekete aranyról, mégsem egyértelmű az irány

Megállapodtak a fekete aranyról, mégsem egyértelmű az irány
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-12-03 Frissítve: 2021-08-06
 

A héten az OPEC megállapodott az olajkitermelés visszafogásában, ami egyből meg is látszódott a fekete arany árfolyamának emelkedésében. Akár 60 dollárig is emelkedhet a nyersolaj világpiaci ára, tartósan magas olaj szintekre mégsem számíthatunk. Ilyen szintek mellett már a palaolaj termelők is visszatérhetnek a piacra, amely nem enged teret az olajár emelkedésének.

Az olaj igen mozgalmas éven van túl, januárban még igen nyomott árakon mozgott, majd az év közepére fokozatosan normalizálódott az árfolyam. A héten is bővelkedtünk az olajjal kapcsolatos izgalmakban, ugyanis az OPEC, vagyis a legjelentősebb olajkitermelő országot tömörítő szervezet ülést tartott arról, hogy az olajtermelés szintjét csökkentsék-e vagy sem.

Az OPEC-nek sikerült is megállapodnia és ennek eredményeképpen az olajtermelés szintjét napi 1,2 millió hordóra csökkentették. Természetesen nem véletlenül döntöttek így az országok, nagy szükség volt a megállapodásra, mivel évek óta csökken az OPEC országok szerepe az olajpiacokon, illetve az alacsony árak is ártanak az országoknak, hiszen bevételük nagy része az olajból származik.

A megállapodás hatására az olaj árfolyam egyből emelkedésbe kezdett és akár egészen 60 dollár/hordóig is kilőhet az elemzői vélemények szerint. Azonban mégis arra kell számítanunk, hogy az emelkedés kérészéletű lesz. A mostani drágulás nyomán a palaolaj kitermelése újból gazdaságossá válhat, így az amerikai termelés is újból megnőhet, ami ismét lefelé nyomhatja a nyersolaj árát. Ha ez még nem lenne elég, a dollár árfolyamában is erősödést várhatunk, ami szintén alacsonyabb szinteket eredményezhet az olaj árfolyamában. Erről a témáról bővebben is olvashatunk az Alapblog „OPEC-póker” című írásában.

Hirdetés
Hirdetés