Megérheti rövidebb futamidővel Babaváró hitelt igényelni?

Megérheti rövidebb futamidővel Babaváró hitelt igényelni?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-08-03
 

Sokszor hallani azt, hogy rövidebb futamidőre érdemes kölcsönt igényelni, hiszen így a havi törlesztőrészletünk ugyan nagyobb, de a teljes visszafizetés kevesebb, mert a bank pénzét is rövidebb ideig használjuk. De mi a helyzet a Babaváró hitelnél: a konstrukció kamatmentes lehet akár a futamidő végéig, emiatt a lejárat kitolásával nem emelkedhet a kamatterhünk. A Bankmonitor szakérői szerint lehetne néhány előnye a rövid futamidőnek, de ezek eltörpülnek egy óriási hátrány mellett.

A futamidő mindig egy kényes kérdés hiteligényléskor: általában a rövid futamidőnél magas a törlesztőrészlet, míg hosszú futamidő esetén a teljes visszafizetendő összeg emelkedhet meg, hiszen a tovább használjuk a bank pénzét. Igaz ez Babaváró hitelnél is? Hiszen a konstrukció induláskor kamatmentes és ez a kedvezmény a futamidő végéig él, amennyiben egy gyermekünk születik. Éppen ezért nem számíthat a lejárat időpontja, mivel a törlesztőrészletek száma maximum a havi részletek nagyságát befolyásolja, a megfizetendő kamatot nem.

Lakáshitel és személyi kölcsön esetében az a javaslat, hogy az igénylők vizsgálják meg mekkora törlesztőrészletet tudnak nagy biztonsággal megfizetni. Ezen fizetési kötelezettségnek megfelelő futamidőt érdemes választani, ezáltal nem vállalják túl magukat és nem fizetnek indokolatlanul sokat sem összességében a hitelére a banknak.

Hirdetés

Hirdetés

Ha elveszítjük a támogatást már lényeges lehet mennyi van hátra a futamidőből

Ettől függetlenül lehet olyan élethelyzet, amikor igenis számíthat a Babaváró hitel futamideje:

1. Külföldre költözik a pár

Ha külföldre költözik a pár, akkor a hitel piaci kamatozásúvá alakul, sőt az addig kapott kamattámogatást is vissza kellene fizetni. Azonban, ha a költözés időpontjáig a hitel már lejárt, akkor ezek a költségek nem merülnének fel. Így végig kamatmentes lehetne a konstrukció, persze ha egy gyermek születik.

2. Válás esetén

Ha szétmegy a pár, akkor is piaci kamatozásúvá alakulna a kölcsön – a kapott kamattámogatást nem szükséges visszafizetni, amennyiben egy gyermek már született -, ebben az eseten már egyáltalán nem mindegy, hogy hány évig kellene a normál kamatokkal tovább fizetni a kölcsönt. Minél rövidebb a hátralévő futamidő, annál kevesebb kamatot kellene kifizetnie az igénylőnek.

Egy ilyen támogatás igénylésekor, azonban jellemzően a párok nem ezekre az élethelyzetre készülnek fel: gyermekvállalás előtt vélhetően nem a válást tervezi a pár. Ezen előnyök miatt senki sem fogunk rövidebb futamidőt kérni. Pláne, ha figyelembe vesszük milyen hátránya lehet a kevés törlesztőrészletnek

A törlesztőrészlet maximum korlátja lehet a futamidő csökkentésnek

A Babaváró hitel maximális összege 10 millió forint, a futamidő felső korlátja 20 év. Emellett azonban van még egy nagyon fontos szabály, az induló havi törlesztőrészlet pedig legfeljebb 50 ezer forint lehet – mely tartalmazza a tőkerész mellett a kezességvállalási díjat is -, ez azonban már korlátja lehet a futamidő csökkentések, hisz egy idő után már csak a felvehető összeg csökkentése mellett férhetnénk bele ebbe a limitbe.

Példaként vegyünk egy fiatal párt, akik mindenképpen 10 évre szeretnének Babaváró hitelt felvenni. A maximális törlesztőrészlet 50 ezer forint lehet, ez azonban azt is jelenti, hogy legfeljebb 5,7 millió forintot kaphatnának a banktól. (A havi tőkefizetési kötelezettség  47 500 forint, a kezességvállalási díj pedig 2 375 forint, így a teljes kötelezettség 49 875 forint lenne.)

Ez miért probléma? Azért, mert Babaváró hitelt csak egyszer lehet igényelni, ha most a fiatal pár – pusztán a futamidő miatt – kisebb összeget kér, akkor utólag már nem tudja igénybe venni a különbözeti összeget. Ez a hátrány pedig messze meghaladja a rövidebb futamidőből származó amúgy is igen bizonytalan előnyöket.

A maximális összegre egyébként a pár még 219 hónap futamidő – 18 év 3 hónap – esetén lehet jogosult. Ehhez persze feltétel, hogy a jövedelem elbírja a törlesztőrészletet, valamint megfeleljen az igénylő a jogszabályi előírásoknak is.

Ha fontos a gyorsaság is számodra – sürgős a hitelfelvétel -, akkor válaszd az ERSTE Online Babaváró Hitelt -melyet kizárólag a Bankmonitoron keresztül lehet igényelni -, a pénzintézet két munkanapon belül elbírálja kérelmedet, jóváhagyás esetén akár 3 nap alatt a számládon lehet a kért összeg.

Derítsd ki, hogy jogosult vagy-e
GYORSÍTOTT ONLINE
babaváró hitelre

Akár 210 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Április végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Hirdetés
1
Hirdetés