loading

Megérheti rövidebb futamidővel Babaváró hitelt igényelni?

Argyelán József
szerző: Argyelán József

Sokszor hallani azt, hogy rövidebb futamidőre érdemes kölcsönt igényelni, hiszen így a havi törlesztőrészletünk ugyan nagyobb, de a teljes visszafizetés kevesebb, mert a bank pénzét is rövidebb ideig használjuk. De mi a helyzet a Babaváró hitelnél: a konstrukció kamatmentes lehet akár a futamidő végéig, emiatt a lejárat kitolásával nem emelkedhet a kamatterhünk. A Bankmonitor szakérői szerint lehetne néhány előnye a rövid futamidőnek, de ezek eltörpülnek egy óriási hátrány mellett.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a babaváró hitel kalkulátorunk.

A futamidő mindig egy kényes kérdés hiteligényléskor: általában a rövid futamidőnél magas a törlesztőrészlet, míg hosszú futamidő esetén a teljes visszafizetendő összeg emelkedhet meg, hiszen a tovább használjuk a bank pénzét. Igaz ez Babaváró hitelnél is? Hiszen a konstrukció induláskor kamatmentes és ez a kedvezmény a futamidő végéig él, amennyiben egy gyermekünk születik. Éppen ezért nem számíthat a lejárat időpontja, mivel a törlesztőrészletek száma maximum a havi részletek nagyságát befolyásolja, a megfizetendő kamatot nem.

Lakáshitel és személyi kölcsön esetében az a javaslat, hogy az igénylők vizsgálják meg mekkora törlesztőrészletet tudnak nagy biztonsággal megfizetni. Ezen fizetési kötelezettségnek megfelelő futamidőt érdemes választani, ezáltal nem vállalják túl magukat és nem fizetnek indokolatlanul sokat sem összességében a hitelére a banknak.

Ha elveszítjük a támogatást már lényeges lehet mennyi van hátra a futamidőből

Ettől függetlenül lehet olyan élethelyzet, amikor igenis számíthat a Babaváró hitel futamideje:

1. Külföldre költözik a pár

Ha külföldre költözik a pár, akkor a hitel piaci kamatozásúvá alakul, sőt az addig kapott kamattámogatást is vissza kellene fizetni. Azonban, ha a költözés időpontjáig a hitel már lejárt, akkor ezek a költségek nem merülnének fel. Így végig kamatmentes lehetne a konstrukció, persze ha egy gyermek születik.

2. Válás esetén

Ha szétmegy a pár, akkor is piaci kamatozásúvá alakulna a kölcsön – a kapott kamattámogatást nem szükséges visszafizetni, amennyiben egy gyermek már született -, ebben az eseten már egyáltalán nem mindegy, hogy hány évig kellene a normál kamatokkal tovább fizetni a kölcsönt. Minél rövidebb a hátralévő futamidő, annál kevesebb kamatot kellene kifizetnie az igénylőnek.

Egy ilyen támogatás igénylésekor, azonban jellemzően a párok nem ezekre az élethelyzetre készülnek fel: gyermekvállalás előtt vélhetően nem a válást tervezi a pár. Ezen előnyök miatt senki sem fogunk rövidebb futamidőt kérni. Pláne, ha figyelembe vesszük milyen hátránya lehet a kevés törlesztőrészletnek

A törlesztőrészlet maximum korlátja lehet a futamidő csökkentésnek

A Babaváró hitel maximális összege 10 millió forint, a futamidő felső korlátja 20 év. Emellett azonban van még egy nagyon fontos szabály, az induló havi törlesztőrészlet pedig legfeljebb 50 ezer forint lehet – mely tartalmazza a tőkerész mellett a kezességvállalási díjat is -, ez azonban már korlátja lehet a futamidő csökkentések, hisz egy idő után már csak a felvehető összeg csökkentése mellett férhetnénk bele ebbe a limitbe.

Példaként vegyünk egy fiatal párt, akik mindenképpen 10 évre szeretnének Babaváró hitelt felvenni. A maximális törlesztőrészlet 50 ezer forint lehet, ez azonban azt is jelenti, hogy legfeljebb 5,7 millió forintot kaphatnának a banktól. (A havi tőkefizetési kötelezettség  47 500 forint, a kezességvállalási díj pedig 2 375 forint, így a teljes kötelezettség 49 875 forint lenne.)

Ez miért probléma? Azért, mert Babaváró hitelt csak egyszer lehet igényelni, ha most a fiatal pár – pusztán a futamidő miatt – kisebb összeget kér, akkor utólag már nem tudja igénybe venni a különbözeti összeget. Ez a hátrány pedig messze meghaladja a rövidebb futamidőből származó amúgy is igen bizonytalan előnyöket.

A maximális összegre egyébként a pár még 219 hónap futamidő – 18 év 3 hónap – esetén lehet jogosult. Ehhez persze feltétel, hogy a jövedelem elbírja a törlesztőrészletet, valamint megfeleljen az igénylő a jogszabályi előírásoknak is.

Ha fontos a gyorsaság is számodra – sürgős a hitelfelvétel -, akkor válaszd az ERSTE Online Babaváró Hitelt -melyet kizárólag a Bankmonitoron keresztül lehet igényelni -, a pénzintézet két munkanapon belül elbírálja kérelmedet, jóváhagyás esetén akár 3 nap alatt a számládon lehet a kért összeg.

Babaváró hitel kalkulátor
step-1
Házasok vagytok a pároddal?
Ez a férfi első házassága?
Ez a nő első házassága?
Van gyermeketek? Közös és nem közös is számít.
Mindkettőtöknek van magyar lakcíme?
Az utolsó 180 nap TB jogviszony magyar alkalmazotti, vállalkozói jogviszonyból származik?
Van az állami adóhatóságnál köztartozása? (pl. adótartozás)
Ft
Szerepel bármelyik fél a KHR (BAR) listán?
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Ft
Típus Összeg
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
 • FOLYÓSÍTÁS AKÁR 3 NAP ALATT
 • NINCS FELESLEGES BANKI TALÁLKOZÓ -
  Csak szerződéskötésre kell bemenned
 • ÜGYINTÉZÉS OTTHONRÓL -
  Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Pénzügyeim felületen
 • DÍJMENTES
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
 • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
 • Mekkora lesz a havi törlesztés?
 • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsítsd fel igénylésed!
Tötsd ki adatbekérőnket
ONLINE
és kerüld el a banki sorban állást!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor
Szakértői cikkek