Betöltés

Megéri a váltogatás? – Befektetés euróban

szerző: Bankmonitor.hu
2013-11-22

Pár hónapja még elég szép kamatokat találhattunk a bankoknál. Mára azonban nemcsak forint, de euró bankbetéti fronton sem túl fényesek a kilátások. Míg egy évvel korábban, ha résen voltunk akár 4% feletti kamatra is elhelyezhettük eurónkat egy éves futamidőre, addig mára örülhetünk, ha 2% feletti kamatot kapunk lekötésünkre.

A forint betéti kamatokkal párhuzamosan az euró lekötött betéti kamatok is jócskán csökkentek az elmúlt egy évben. Míg tavaly novemberben az átlagos piaci kamatszint a feltételekhez kötött euró betétek esetében 3% körül, a feltétel nélküliek esetében 2% körül alakult, addig mára az előbbi 2%, míg az utóbbi 1%-ra mérséklődött.

piacikamatszintTavaly novemberben az Este Banknál még kicsivel 4 % feletti kamat mellett köthettük le pénzünket 1 éves futamidőre, ehhez mindössze új forrást kellett biztosítani a bank részére. Aki ennek a feltételnek nem tudott eleget tenni annak sem kellett elkeserednie, hiszen a Sopron Banknál és a CIB Banknál minden megkötés nélkül helyezhette el pénzét hasonló futamidőre 3,84% és 3,50% kamat mellett.

Számoljunk egy kicsit!

Tegyük fel, hogy tavaly novemberben, a magas forint kamatok ellenére, forintgyengülésre spekulálva felkeltette érdeklődésünket az Erste Bank ajánlata, ezért úgy döntöttünk, hogy a számlánkra frissen érkezett összegből eurót vásárolunk a banktól. Ezt abban az időszakban nagyságrendileg 285 EUR/HUF árfolyamon tehettük meg, így ezzel számolva 570.000 forintért szerezhettünk be 2.000 eurót, amit egy évre kötöttünk le 4%-os kamat mellett.

Lejáratkor örömmel tapasztaljuk, hogy 291 EUR/HUF körüli árfolyamon tudjuk visszaváltani a teljes összeget (tőke + nettó kamat), ezért rögtön a tettek mezejére lépünk és 601.206 forint ellenében megszabadulunk eurónktól.

spekulacioA művelet eredményeképpen 5,50%-os hozamot érünk el, ami nem valami meggyőző annak fényében, hogy tavaly novemberben forint lekötést az Erste Banknál kicsivel 8% feletti kamat mellett tudtunk indítani (ez az adó levonása után is 6,70%-os hozamnak felel meg). És mindezt kockázatmentesen, hiszen a forint betétek hozamát nem befolyásolja, ha esetleg kedvezőtlenül alakul az árfolyam!

Persze szó sincs arról, hogy ne lenne értelme euróban takarékoskodni. A fenti gondolatmenettel csupán azt szerettük volna szemléltetni, hogy az árfolyamra spekulálni még akkor sem éri meg feltétlenül, ha amúgy a körülmények elképzeléseink szerint alakulnak. Elméleti feltételezésünk teljes mértékben meglapozottnak bizonyult, hiszen a forint valóban gyengült, de hozamunk jelentős részét felemésztette a bank vételi és eladási árfolyama közötti különbség. És még csak szóba sem kerültek a költségek, az infláció…

Színes kis kitérőnk után nézzük a lehetőségeinket!

Az eltérő élethelyzetek sok esetben indokolttá tehetik, hogy euróban is legyen felhalmozott tőkénk. Nyilván ezt az összeget nem szabad szimplán a számlánkon tartani, hiszen az így nem kamatozik, csak folyamatosan veszít az értékéből. Természetesen ezt senki sem szeretné, ezért összegyűjtöttük, hogy milyen lehetőségeket kínálnak jelenleg a hazai nagybankok.

eur_lekotes

Persze, ha az egy éves futamidőt túl hosszúnak ítéled, akkor keress rövidebbet kalkulátorunk segítségével!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankbetét
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz


Viszont, ha további kamatcsökkenéstől tartasz, akkor érdemes lehet az állampapírok között körülnézned. Persze ez leginkább akkor jelent valós alternatívát, ha pénzed „hosszabb” távon tudod nélkülözni. A
Prémium Euró Magyar Államkötvények 3 éves futamidővel kerülnek kibocsátásra és kamatozásuk az euró zóna inflációjához igazodik. Tehát változó kamatozású állampapír van szó, amelynél a kifizetendő kamat mértéke egy kamatbázisból és kamatprémiumból adódik össze. Minden sorozat a kibocsátáskor meghatározott hónap szerinti infláció, mint kamatbázis felett biztosít sorozatonként eltérő, jelenleg 2,25% kamatprémiumot. A papírok
kamatot félévente fizetnek, az aktuális kamat mértéke 3,55% a 2016/Y jelölésű sorozat esetében.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Címkék:

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Hozzánk képest tízszer jobban élnek a nyugatiak

2018. 02. 08.

Annak ellenére, hogy az utóbbi években a lakosság nagy erőbedobással növelte a megtakarításai nagyságát, továbbra is nagyon el vagyunk maradva az európai átlaghoz képest. Az legalább pozitívum, hogy nem ülünk...

Megmutatjuk, hogyan keress többet a bankbetéteknél!

2017. 10. 13.

Az átlagos bankbetétek kamata manapság 1% alatti tartományban található. Bár egy-egy rövidebb időszakra találhatunk akár 2%-ot is meghaladó kamatokat is. De mit tehetünk, ha nem akarjuk a pénzünket drágán, akciós...

A betét valóban halott?

2017. 08. 30.

Hol vannak azok a szép idők, amikor bankról-bankra utalva ki lehetett használni az akciós kamatok által nyújtott lehetőségeket. Ám azóta megjelent az átutalásokat megdrágító tranzakciós illeték, illetve a kamatok sem...

Blogajánló

  • alapblog

    Párbeszéd a gazdaságról 18.

    Az MNB-vel és az Inforádióval közös, Párbeszéd a gazdaságról című műsorunk ma esti (19.00 órakor kezdődő) adásában Balatoni András, az MNB közgazdasági előrejelzési és elemzési...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.