Betöltés

Meghökkentő történetek: 20% plusz, vagy 10% mínusz?

szerző: Bankmonitor.hu
2014. 01. 05.

Valamikor az 1980-as években futott az akkor még egyeduralkodó Magyar Televízióban a Meghökkentő mesék című sorozat. Nem biztos, hogy a címre jól emlékszünk. A lényeg, hogy olyan történetek voltak, melyek igencsak meglepő végkifejlettel rendelkeztek. Az ünnepek alatt beszélgettem egy régi ismerőssel, aki a befektetéseiről beszélt. Valamiért az említett sorozat ugrott be róla.
Az alábbiakban megosztjuk barátom történetét, hogy némi tanulsággal szolgáljon mindenki számára.

Ismerősöm 4 millió Ft-ot szeretett volna befektetni 2013 elején. El is jutott egy befektetési szolgáltatóhoz, ahol arról meséltek neki, hogy éves szinten átlagosan
20%-os hozamot érnek el a befektetők náluk. Szuper!
Hol kell aláírni? A történet vége az lett, hogy első befektetésnek az aranyat javasolta a szolgáltató. Az eredmény pár hónap leforgása alatt
400 ezer Ft veszteség lett… Barátunk érdeklődött: mi történt? „Pont rosszkor vett aranyat és sajnos az eladás is rossz időzítéssel került végrehajtásra.” – hangzott a válasz. „De hát
könyörgöm, maguk javasolták mind a vételt, mind az eladást az adott időpontban…” És ezzel vége is lett a kapcsolatnak. 

A történet nyilván több sebből vérzik. Először is, az a szolgáltató nem lehet hiteles, aki éves 20%-os hozamot, mint a jövőre várható teljesítményt mutat be. Másodszor, ha 4 millió Ft-ot befektetünk, akkor abból nem EGY és nem kettő befektetést hajtunk végre, hanem a pénzt megosztva helyezzük el. Ne próbáljuk meg kitalálni, hogy az arany, az OTP részvény, vagy a Richter részvény fog jó hozamot termelni nekünk a következő hat hónapban, mert nem értünk hozzá és nagyobb eséllyel veszítünk, mint nyerünk. (Nem utolsó sorban jó tisztában lenni vele, hogy éves 20%-os hozamért hatalmas kockázatot kell felvállalnunk.) 

Amikor rámutattam, hogy már az elején nagyon nagy valószínűséggel kudarcra volt ítélve a befektetés, akkor nagyon elkeseredett az ismerősöm. „
Miért nem lehet egy olyan szolgáltatót találni, aki a bankbetét felett 2-3% hozamot tud évente biztosítani?” Jeleztük, hogy ez elérhető, már ha átlagos éves teljesítményről beszélünk. De a legfontosabb nem önmagában ez a tény, hogy van ilyen!

A legfontosabbnak azt tartjuk, hogy csak úgy érdemes befektetni a két-három-négy…x. év kemény munkájával megkeresett pénzt, ha meghallgatjuk a szolgáltatót. Megpróbáljuk megérteni, hogy mi is az, amit kínál. Keresztkérdéseket teszünk fel neki, pusztán józan paraszti észből kiindulva. És csak akkor írunk alá szerződést: ha megértettük milyen keretek között valósul meg a befektetéseink kezelése, milyen kockázattal szembesülünk és mi az, ami reálissá teszi, hogy elérjük a kitűzött hozamcélt. 

Itt jött barátom legmegdöbbentőbb reakciója: „
Én ezt soha nem fogom megérteni. Soha nem tanultam pénzügyeket, ez nekem túl bonyolult.” Tudni kell, hogy barátom egy mérnök, aki magas összetettségű problémák megoldásával foglalkozik. Így csak azt tudtam neki reagálni, hogy „a pénzügyek számokról szólnak, viszonylag egyszerű összefüggések mentén. És egészen biztos lehetsz benne, hogy egyetlen pénzügyi szolgáltatónál sem rendelkeznek olyan komplex matematikai háttérrel mint, amivel Te. Mindebből az következik, hogy
ha valaki két óra alatt nem tudja úgy elmagyarázni a szolgáltatását, hogy megértsd, akkor humbug az egész. Legalább a kereteket pontosan értened kell. Ha nem érted, semmiképpen ne írj alá semmilyen szerződést. Két órát pedig rá kell szánnod arra, hogy a hosszú idő alatt megkeresett pénzed megfelelő helyen legyen.” 

Szeretnénk mindenkit megnyugtatni: nem szükséges ahhoz mérnöknek lenni, hogy a megértés követelménye teljesüljön. Igenis az átlagember számára is világosan el lehet magyarázni egy-egy befektetési szolgáltatás főbb jellemzőit, érthetővé lehet tenni a kockázatot és a hozamot. 
Ha nem értjük, ne írjuk alá!

Létezik még egy járható út: kérjünk független véleményt! Nemrég vette igénybe a Bankmonitor.hu személyes tanácsadási szolgáltatását egy vállalkozó úriember, akitől a találkozó végén megkérdeztük: miért döntött úgy, hogy meghallgatja tanácsainkat? A válasz meglepően egyszerű volt: „
3 banknál van számlám, ha be szeretnék fektetni, akkor mindig mindegyik a saját termékeit ajánlotta… egyszerűen szükségem van olyan véleményre, amit nem az vezérel, hogy milyen terméket szeretne eladni…”Ha kíváncsi vagy egy független véleményre:
Bankmonitor.hu személyes tanácsadás

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.06.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap 0,75% 5,76% 4,94% 8,19% 1
  OTP Supra Alap 5,20% 7,89% 4,70% 15,84% 2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Paletta Alap 1,68% 4,65% 5,53% 7,94% 3
  OTP Fundman Alap 4,92% 7,76% n.a. 5,01% 4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 1997.11.17.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap 0,52% 3,14% 4,23% 5,37% 5
  OTP Föld Kincsei Alap 1,26% 14,48% 8,25% 6,69% 6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap 0,68% 0,82% 3,89% 4,30% 7
  OTP Trend Alap 20,00% 9,14% 16,57% 14,52% 8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapjai között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Befektetések a forint árnyékában

2018. 07. 16.

Az elmúlt időszakban a forint árfolyama több százalékos elmozdulást mutatott. Megvizsgáltuk, hogy ezek a változások milyen hatással vannak a különböző befektetéseink hozamára. Nem egyszerű a kép: az elérhető hozamunkat számos...

Ha befektetés, akkor most az aktivitásra szavazz!

2018. 06. 20.

A passzív befektetési alapok vagy az ETF-ek neve sokaknak ismerősen csenghet, főleg az utóbbi évek után, mikor nagy népszerűségre tettek szert. Ugyanakkor  a tőzsdék csúcsokat döntő szárnyalása után most úgy...

Blogajánló

 • alapblog

  Van hova feküdni

  Érdekes sorrend, két elöregedő ázsiai ország, a két német nyelvű ország és Kelet-Európa

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.