Betöltés

Megint olcsóbb bankolni!

szerző: Bankmonitor.hu
2014-12-12

A tegnapi inflációs adatok szerint az árak 0,7%-kal voltak alacsonyabbak az egy évvel korábbinál. Ez minden idők legalacsonyabb magyar inflációs adata, ami azt jelenti, hogy újfent defláció volt idehaza. Az MNB előrejelzése szerint jövőre már újra felütheti a fejét az infláció, és 2016 végéig egészen 3%-ig dagad. Ami viszont meglepő: olcsóbban bankolhatunk mint egy éve! Ugyanis a pénzügyi szolgáltatások ára 3,5%-kal volt alacsonyabb az egy évvel ezelőttihez képest.

A legutolsó inflációs adat Magyarországon -0,7%, azaz éves szinten ismét csökkent az árszínvonal. Ehhez az alacsony inflációs értékhez hozzájárult a rezsicsökkentés hatása (háztartási energia ára 13%-kal csökkent) és az üzemanyagok árának esése (2,5%-kal fizetünk kevesebbet értük).

A fejlett világot fenyegető (Japánt évekig nyomasztó) deflációs veszélytől azonban Magyarországon nem kell tartani: már a jövő évben valószínűleg megjelenik az infláció, ami 2016 év végéig újra 3%-os szintre emelkedhet idehaza. Köszönhető ez például annak, hogy minden évben nem lehet rezsit csökkenteni, illetve sok tétel egyszerűen beépül a bázisba. (Több mint egy éve olcsóbb az adott áru vagy szolgáltatás, így az egy évvel ezelőtti ára változatlan.)

A pénzügyi szolgáltatások árának az alakulása is igen érdekes. A korábbi 2,1%-os szintről a tranzakciós illeték bevezetésének hatására előbb 28,7%-ra ugrott ezen szolgáltatások ára, majd a tranzakciós illeték emelésének és a pótbefizetések hatására 55,4%-ra drágult. Ez után sok bank döntött úgy, hogy a pótbefizetések után csökkenti a saját díjait, illetve egyes emelések kiestek az egy éves figyelési intervallumból.

Majd 15%-os inflációs helyzetben érkezett a pénzügyi rezsicsökkentés, aminek keretén belül havonta 2 alkalommal maximum 150 ezer forint ereéig ingyenesen lehet készpénzt felvenni. Ezen lépésnek (további bázis hatásokkal együtt), illetve az új szabályozási kereteken belül igen lassan kibontakozni látszó bankok közötti versenynek köszönhetően ma már 3,5%-os az árcsökkenés. Ezzel az ütemmel ugyan nem került be a legnagyobb ütemben csökkenő árú termékek és szolgáltatások közé, de az átlagos 0,7%-os csökkenést jelentősen felülteljesítette.

Szeretnél részesülni a kedvező banki díjakból? Találd meg a megfelelőt kalkulátorunk segítségével!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankszámla
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Így hallgatnak a jegybankok

2018. 10. 13.

A fogyasztói árinfláció a jegybankok szerint rendben van. Vagyis talán ennek köszönhető, hogy ölbe tett kézzel nézik, ahogy az árak emelkednek. A 2000-es évek közepén, még a 2008-as válság előtt...

A világ és benne Hazánk egy hitelminősítő szemével

2018. 09. 29.

A Fitch a 3 legnagyobb és legismertebb hitelminősítő egyike. A cég Nyugat-Európa osztályán dolgozó, a portugál és a francia hitelbesorolásért felelő vezető elemzője, Kiss Gergely Balásy Zsoltnak adott interjút. Így...

Újra csúcsra juthatnak Amerikában

2018. 07. 23.

A nyári uborkaszezonban az amerikai részvények főként emelkednek, az utóbbi napok tétova mozgása ellenére a januári történelmi csúcsoktól az S&P 500 indexnél mindössze 2,5%-os távolságra vagyunk. A legtöbben arra kérdésre...

Blogajánló

  • alapblog

    Armstrong és az Uber

    Gondolom, még a profi kerékpársport iránt nem érdeklődő olvasónk is hallott már Lance Armstrong-ról. Armstrong először a rákból való felgyógyulásáról, majd az ezt követő fantasztikus...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.