Meglepetés: 3,80% a jegybanki alapkamat

Meglepetés: 3,80% a jegybanki alapkamat
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2013-08-27
 

A reggeli cikkünkben említett várakozással ellentétben 0,20 százalékponttal 3,80%-ra módosította az eddig 4%-os jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. Ez azt jelenti, hogy az alapkamat módosulása is követi az unortodox gazdaságpolitikát.

A mai kamatdöntő ülésnek megfelelően holnaptól 3,80% az MNB irányadó kamatlába. Ennek hatására több alapkamathoz kötött betét és hitel kamatlába is ilyen mértékben módosul. 

1

A 0,25 százalékpont és annak egész számú többszöröseivel történő kamatmódosítás igen bevett dolog a központi bankok körében. A világon összesen három jelentősebb jegybank van, ami nem a negyed százalékpontos változásokat részesíti előnyben: Kína, Japán és Tajvan. Ehhez a társasághoz csatlakozott ma Magyarország.

MNBvaltozas20130827

 A várakozások szerint az év végére 3,5% lesz a jegybanki alapkamat, ami a mostani döntést figyelembe véve elérhető, ám ütemezését előre jelezni lehetetlen.


Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés