Meglepő! Így választ befektetési alapot a magyar!

 • 2014.10.21.
 • szerző: bankmonitor

A banki kamatok mélypontra kerülésével párhuzamosan a magyar átlagbefektetők a magasabb hozam reményében átpártoltak a befektetési alapokhoz. A befektetési jegyek iránti érdeklődés azóta is töretlen. De vajon mi alapján választunk befektetési alapot?

A legfontosabb szempont, hogy az alap forintban fialtassa a befektető pénzét- derül ki a Fidelity Worldwide Investment nemrégiben közzétett felméréséből. A megkérdezettek 60 százaléka csak ezeket az eszközöket vásárolja. Azok között is, akik nem bánják, ha külföldön forog a pénzük, sokan vannak olyanok, akik ragaszkodnak ahhoz, hogy magyar alapkezelő foglalkozzon a befektetésükkel. A megkérdezetteknek ugyanis 75 százaléka vallotta azt, hogy történjék bármi, ő bizony a magyar alapkezelőket részesíti előnyben.

De mi alapján döntünk arról, melyik befektetési alapot vegyük meg? Ebben a tanácsadóinkra hallgatunk, de egy jó cikk vagy elemzés is nagyban befolyásolja a döntésünket. Mindettől függetlenül azonban mi magunk is szeretünk utánanézni annak, mibe tesszük a pénzünket. Ezen információ megszerzésére pedig a Világhálót használja a megkérdezettek 60 százaléka. No és milyen alapot vesznek a legtöbben? A megkérdezettek fele nem kér a tőkevédelemből, sőt a magasabb hozam reményében szívesen vállal magasabb kockázatot is.

Mint említettük, elsősorban a magyar lehetőségek érdekelnek minket, de egyre többen kacsingatnak az európai alapkezelők termékei felé is. Elsősorban a pénzügyi eszközökbe, nyersanyagokba, energiahordozókba és ingatlanokba fektető alapokat keresik a magyar befektetőt. Ha megszületett a döntés, akkor a kiszemelt alapot online vásároljuk meg, ami azért is meglepő, mert más felmérések szerint a magyarok döntő többsége ma még ódzkodik attól, hogy pénzügyeit az Interneten intézze.

Abban viszont, hogy végül jól döntöttünk-e, nem vagyunk teljesen biztosak. A megkérdezettek 60 százaléka vallotta azt, hogy szerinte biztosan vannak jobb lehetőségek is a piacon, de másik 30 százalék sem teljesen biztos abban, hogy jól döntött. Tanácstalanságunk mindazonáltal teljesen érthető, hiszen ma már a bárki számára megvehető befektetési alapok száma ezer körül van. Ezek közül a magyar befektetők viszont csak egyet legfeljebb kettőt tartanak.

A befektetések terén mutatkozó „hazaszeretetünknek” némileg ellentmond, hogy a megkérdezettek 40 százaléka azért vesz befektetési alapot, hogy részesülhessen a globális piacok adta lehetőségekben 15 százalék pedig kimondottan az egzotikus termékeket kedveli. Mindezek ellenére a deviza alapú befektetési alapokat nem szeretjük, mert azok „macerásak és bonyolultak”. Mindezek tetejében a devizás alapoknál a devizaváltás költségei is riasztóan hatnak a magyar befektetőkre.

Segítséget szeretnél a befektetési alap választásban? Add meg elérhetőséged és szakértő kollégánk visszahív!


Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

TOVÁBB A KALKULÁTORHOZ

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2017.12.29.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap 2,40% 6,25% 5,88% 8,60% 1
  OTP Supra Alap 9,86% 3,99% 5,63% 16,71% 2
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP EMDA Alap -7,38% 3,77% 5,33% 13,96% 3
  OTP G10 Euró Alap -10,00% -8,90% -2,20% 5,34% 4
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 2008.05.15.
  4. 2008.01.09.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap 3,86% 5,87% 5,36% 5,83% 5
  OTP Föld Kincsei Alap 5,90% 21,77% 9,84% 7,20% 6
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap 2,09% 1,79% 5,21% 4,40% 7
  OTP Trend Alap 15,14% 10,57% 17,13% 13,90% 8
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapjai között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

Szakértői cikkek

Vállalatfinanszírozási hírek

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Vakmajom hírcsokra

  Miniszterelnök: nő. Főváros polgármestere: nő. Korrupció elleni főügyész: nő. Romániában. 1000 eurós számlával vertek át japán turistákat egy kínaiak által tulajdonolt, egyiptomi által vezetett olasz...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.