Betöltés

Megszédült a forint… csak le ne pottyanjon!

szerző: Bankmonitor.hu
2014-09-09

Mai 316 feletti euró árfolyammal a mélypont közelében jár a forint. A kiváltó indokok között megtalálható a fokozódó nemzetközi feszültség, valamint a piaci bizonytalanságok is. De nem csak a forint került gödörbe: gyengült az euró és a régiós devizák is. Nézzünk a dolgok mögé!

A forint

Jelenleg a forint nemcsak hogy elég gyenge (316 felett az euró árfolyama), de a kilátásai sem jók. Egyrészt nagyon közel vagyunk az ukrán konfliktushoz, a fejlett devizákhoz képesti kamatfelárunk gyakorlatilag minimálisra szűkült, ráadásul a devizahitelesek tartozásai sem rendeződtek még megnyugtatóan. Márpedig ezeknek a hitelszerződéseknek a lezárásakor nem marad változatlan a forint árfolyama. Viszont nem csak minket nem szeretnek a nagybefektetők. A forinttal párhuzamosan a régiós devizák (pl.: zloty, cseh korona) is gyengülnek.

Az euró

Kezdjük a hozzánk közel eső nagy devizával. Jelen pillanatban az euró gyengül a dollárral szemben. Nem véletlenül: Európában egyre növekszik a félelem, hogy eltűnik az infláció. Ez ugyan jól hangzik, hogy mindenhez olcsóbban lehet majd hozzájutni (úgynevezett defláció), de a gazdaságnak ez nem jó. Ugyanis ha minden olcsóbb lesz idővel, akkor mindenki visszafogja a vásárlásait (későbbre halasztja), márpedig akkor nem kell új árukat előállítani, és nem pörög a gazdaság. Ezt megelőzendő már az Európai Központi Bank (EKB) is gondolkodik a pénznyomtatáson. Ennek a monetáris lazításnak az első lépcsőjeként értékelhető, hogy a múlt héten az egyébként is alacsony EKB-s kamatot 0,05%-ra csökkentették. Ennek kedvező hatásai voltak. 

A dollár

Ezzel szemben a dollár erősödés jeleit mutatja. Szinte mindig ez történik, ha a világban bizonytalanság van. Most pedig abból akad bőven: az ukrajnai konfliktus (Oroszország bojkottjával), iraki helyzet (olaj), de a mindenkori mélyponton lévő hozamszintek, és mindenkori csúcson található részvényárfolyamok további sorsa is bizonytalan. Ilyen esetekben pedig a kockázatkerülés miatt az egyik legkockázatmentesebb eszközbe, amerikai dollárba áramlik a pénz. Ráadásul, ha a dollár erősödik, akkor a nem dollárt használó államok számára drágulnak az olyan nyersanyagok, amiket dollárban jegyeznek (pl arany, és olaj).Ráadásul az USA lehet az első fecske, aki megtörve az eddigi kamatcsökkentési hullámot elsőként emeli majd meg irányadó rátáját.

A svájci frank

Magyarországról nézve csak annyi tűnik fel, hogy egyre csak nő és nő a hiteltörlesztés, ahogy erősödik a frank. Pedig a frank az euróhoz képest nem is tud sokat erősödni. A Svájci Nemzeti Bank a válság utáni bődületes frankerősödés után meghatározott egy 1,20-as euró árfolyamot, ami alá nem hagyja erősödni a svájci frankot. Így gyakorlatilag a frankot az euróhoz kötötte egyetlen intézkedéssel (igaz az euróhoz képesti gyengüléssel semmi bajuk, így arra korlátlan lenne a tér).

Viszont vannak olyan befektetési alapok, amelyek a deviza árfolyam mozgáson is profitálnak. Befektetési alap keresőnkkel keresd meg a hozzád illőt!


Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhozMaradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.09.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -3,92% 5,92% 3,88% 7,29% 1
  OTP Supra Alap 2,67% 8,76% 4,50% 15,57%2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP EMDA Alap -3,96% 9,36% 5,95% 13,26%3
  OTP Fundman Alap -11,48% 8,94% n.a. 1,99%4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 2008.03.29.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap -6,49% 2,20% 2,21% 4,68%5
  OTP Föld Kincsei Alap -8,94% 14,55% 6,38% 5,66%6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -1,06% 0,14% 2,64% 4,05%7
  OTP Trend Alap 10,12% 9,80% 13,80% 13,58%8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapja között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Címkék:

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Blogajánló

 • alapblog

  A menetrendszerű Brexit-pofon

  Theresa May Brexit tervét ma valószínűleg leszavazza a parlament. Kérdés csak a hány vokssal, 166 fölötti szám az elmúlt évszázad legnagyobb parlamenti veresége volna egy...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.