Betöltés

Megtakarítunk, de hol, hogyan, mennyiért?

szerző: Bankmonitor.hu
2014-02-24

Feltett szándékod rendszeresen takarékoskodni, de még néhány hónapra sem szeretnéd magad elkötelezni? Kisebb összegű megtakarításaid elhelyezésére az egyik lehetséges megoldás a megtakarítási számla. Megmutatjuk, hogy egy év alatt havi 5.000 forint megtakarítással mire számíthatsz!

Mi is az a megtakarítási számla?

A megtakarítási számla egy futamidő nélküli megtakarítási forma, amelynél a bankok jutalmazzák, a rendszeres takarékoskodást. Jó megoldást kínál azoknak, akik a lekötött betéteknél rugalmasabb megoldást keresnek, mert bármikor szükségük lehet a pénzünkre vagy annak egy részére.

Pontosan mit értünk rugalmasság alatt?

Egy klasszikus lekötött betét futamidő alatti felmondása esetén jellemzően a teljes kamatot elveszítjük, míg egy megtakarítási számla esetében mindjárt más a helyzet. Ezeknél a számláknál meghatározott időközönként (pl.: havonta, negyedévente) jóváírásra kerülnek a kamatok, így ha szükség van az összeg egy részére, vagy az egészre, akkor csak részleges kamatveszteséggel kell számolnunk.

Persze a rugalmasságnak ára is van. A megtakarítási számlák kamatai általában alacsonyabbak, mint a klasszikus betétlekötéseké, de még így is jóval kedvezőbbek, mintha a bankszámlán lekötés nélkül parkoltatnánk a pénzünket. Továbbá ezeknek a számláknak a fenntartása a legtöbb esetben díjmentes.

Milyen megtakarítási számlák léteznek?

De mégis mennyi az annyi?

Induljunk 10 ezer forint kezdő megtakarítással és tegyünk félre havonta további 5 ezer forintot egy éven keresztül.
Nézzük, mire jutunk diákként, aktív keresőként és nyugdíjasként, ha ilyen formában takarékoskodunk!

takarekszamlatabla20140224

A skála igen széles, hiszen az 1%-ot el sem érő éves kamattól egészen az 4,79%-os kamatig találunk ajánlatot. A legmagasabb hozamot az UniCredit által a 18 és 26 év közötti korosztály számára kínált 
UniCredit TrendY Takarékszámla biztosítja egy év alatt. Itt fontos megjegyeznünk, hogy 150.000 Ft felett sajnos kamatot már egyáltalán nem kapunk. A második helyezett az
FHB Bank Prémium Bankszámlája 2,77%-os EBKM-mel. A kifejezetten kis diákok számára kialakított Erste Banknál megköthető
Erste Cseperedő Bankszámla az éves 2,56%-os kamattal áll a harmadik helyen.

Nem árt, ha tudjuk, hogy a megtakarítási számla esetében a kamat és így az éves hozam is változhat a bank erre vonatkozó döntése értelmében. A rendszeres befizetésű megtakarítási számla mellett szóló érv ugyanakkor, hogy az itt tartott pénz bármikor hozzáférhető és maximum az adott kamatperiódusra járó kamatot veszítjük el, míg lekötött bankbetét esetén a futamidő előtti feltörésnél jellemzően a teljes kamat elvész.

Kalkulátorunk segítségével te is kedvedre kiszámolhatod mennyi pénzt tudsz havonta félretenni és mekkora hozamot érhetsz el!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankbetét
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Vidéken többet ér a pénzünk, hát még a lakástakarékunk

2018. 07. 10.

Az ingatlanárak országszerte jelentős emelkedésen vannak túl, az ingatlanok iránti vásárlói éhség viszont ettől még nem múlt el. Ellenben egyre kevesebben engedhetik meg maguknak, hogy saját megtakarításból vásároljanak, az esetek...

Egyszerű módon csökkentheted a lakáshitel kamatát!

2018. 06. 28.

Sokan ismerik már a lakástakarék előnyeit és aktívan készülnek általa az eljövendő lakáscéljukhoz. Ám nemcsak azoknak érdemes élni ezzel a megtakarítással, akik tervezgetnek, hanem azoknak is, akik már lakáshitelt törlesztenek....

Blogajánló

  • alapblog

    FANG: az évtized sztárbefektetései

    Legyőzhetetlen technológiai részvények? Bár az amerikai részvények általánosságban is szárnyalnak az elmúlt években, a FANG-részvények kiemelkednek a piacon. Bátran állíthatjuk, hogy a FANG-részvények, vagyis a...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.