Megtalálni az igazit: a számlacsomagok között (is)

Megtalálni az igazit: a számlacsomagok között (is)
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2013-03-11 Frissítve: 2021-10-12
 

Az idei év eleje a tranzakciós adóról szólt. Erre reagálva a legtöbb bank módosította a számlák költségeit. Egyre jellemzőbb, hogy valamilyen feltételt kell teljesíteni a kedvezőbb díjakért. Emiatt egyre nehezebb megfelelő számlacsomagot megtalálni. De már ebben is segítünk az olvasóinknak! Elindult a számlacsomag-kalkulátorunk, amellyel néhány kattintással megtalálhatod a legolcsóbb bankszámlát. Csak az országos lefedettséggel rendelkező bankok számlacsomagjait vettük figyelembe, így nem kell messzire utazz egy–egy kedvező ajánlatért. Lássuk miben is segít pontosan a számlacsomag-választó!

Ahhoz, hogy megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbb számlacsomagot, elég felkeresni a Bankmonitor.hu-t, és megadni, hogy aktív bankoláshoz vagy betétlekötéshez keresünk számlát. Ha nem elégszel meg az egyszerű keresőnk adta beállítási lehetőségekkel, akkor használhatod a szinte minden igényt kielégítő
összetett keresést. Az eredmény mindkét esetben egy tételes lista, ahol megtudhatod, hogy mennyit kell fizetned havi szinten a megadott bankhasználati szokásaid mellett. Nem kell végigolvasni egyesével a bankok ajánlatait, hogy aztán egy számológéppel és egy kockás füzettel kiszámold melyik a legkedvezőbb!

Mi végignéztük helyetted 13 bank 57 számlacsomagjának hirdetményét. Sőt hirdetményeit! Ugyanis van olyan bank, akinél egy számla költségeit
5 különböző hirdetményben találtuk meg. Általában azonban két dokumentumot kell figyelembe venni számlánként. Szerencsére akad olyan bank is, ami bele tudja sűríteni egy dokumentumba az összes fontos költségtételt. Érdekesség, hogy a bankok adatközlési kötelezettsége miatt, találunk 2014-től, és 2015-től érvényes bankszámla hirdetményeket is…

Ha kalkulátort használunk, azt se magunknak kell ellenőrizni, hogy minden feltételnek eleget teszünk-e a számlacsomaghoz, hanem automatikusan a releváns számlák között válogathatunk. A feltételek közt van, ami egész egyszerű (például, hogy fizetésünk a bankba érkezzen) de van egész bonyolult feltételrendszer is. Az egyik bankszámla a következő feltételt szabta meg: legalább 1 forint alapú bankszámla megléte/igénylése és minden naptári hónapban munkabér vagy egyéb jövedelem rendszeres, egyösszegű jóváírása bankszámlán – legalább 120.000 forint összegben; és aktivált betéti bankkártya megléte; és bankkártya használat: havonta legalább 3 db bankkártya tranzakció, melyből legalább 2 db vásárlás; havonta legalább 2 db csoportos beszedési megbízás és/vagy állandó átutalási megbízás teljesítése.

Elsőre a következő feltétel sem tűnik túl közérthetőnek: eseti átutalással, állandó átutalással, csoportos beszedési megbízással, készpénzfelvétellel vagy kártyás vásárlással összesen legalább 50.000 forint pénzmozgás valósul meg havonta a számlán, illetve a számlához rendelkezik aktív bankkártyával. Sok bank a hitellel rendelkező ügyfeleinek kedvez: jó pár feltételt kivált 10-30 millió forintos hitelállomány. De még mindig a legnépszerűbb kitétel a 150.000 forintos beérkező jóváírás (legyen az készpénzbefizetés, utalás, vagy jövedelemérkeztetés). Bankszámla kalkulátorunk mindenezen feltételeket egytől-egyig rendszerezi és figyelembe veszi.

A feltételek mellett a díjak számításánál is ütközhetünk nehézségekbe: például korábban előfordult egyes bankoknál, hogy tételsorokért fizetett díj címén egyfajta könyvelési díjat alkalmaztak. Ez annyit jelent, hogy minden tranzakció (készpénzfelvétel, átutalás, vásárlás, stb) és jóváírás után egy fix költséget terhelt a bank az adott tranzakció díján felül. Az sem mindig egyértelmű, hogy egy-egy díjat hogyan számol az adott pénzintézet. Van ahol a tranzakciós adót beépítették a normál díjakba, némely bank elengedi, de akad olyan is ahol a díjtáblázatban külön oszlopot szentelt a tranzakciós adónak. Ekkor a tranzakció díjának a kiszámítását a következő módon tudjuk megtenni: először kiszámoljuk a normál díjat és a tranzakciós díjat külön-külön, majd összeadjuk őket. Annak is külön díja lehet, ha bankon belül szeretnénk számlacsomagot váltani. Meglepő módon ez a díjtétel akár 20.000 forintra is rúghat. Mielőtt megnyitjuk a bankszámlát a kiválasztott banknál, azt is érdemes leellenőrizni, hogy van-e minimális nyitóösszeg, amivel készülnünk kell a számla megnyitására. Mindezek nyilvántartására a rendszerünkben több mint 200 adatmezőt tartunk fent.

Nem állítjuk, hogy közgazdász diploma szükséges egy banki ajánlatok értelmezéséhez, és a megfelelő számlacsomag kiválasztásához, de igényel némi időt, és odafigyelést már egy hirdetmény áttanulmányozása is. Ha meg szeretnél spórolni rengeteg időt és energiát, használd bankszámla-kalkulátorunk!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés