Betöltés

Megvan a siker receptje – Ez tehetné a magyarokat dúsgazdaggá

szerző: Bankmonitor
2017-04-01

Arról már régóta megy a vita, hogy mi tesz gazdaggá egy országot, és a történelmi tapasztalatok alapján sejteni is lehet milyen tényezők befolyásolják ezt leginkább. Sikersztorinak mondható például a távol-keleti gazdaságok szárnyalása, vagy néhány nyugat-európai ország hihetetlen fejlődése, de negatív mintaként hozhatók fel a latin-amerikai országok. Az már más kérdés, hogy egy ország milyen úton indul el, és milyen példát tűz ki maga elé. Az Alapblog írása szerint a hazánkban lezajló folyamatok alapján eldönthető, hogy hazánk melyik csoportba tartozik.

A múlt tapasztalatai alapján könnyen találunk olyan országokat, amelyek viszonylag rövid idő alatt rohamos fejlődésen mentek keresztül. Ilyen az NSZK hihetetlen gyors ütemű fejlődése a 2. világháború után, de példaként fel lehetne hozni Szingapúr, Dél-Korea, vagy Hongkong esetét is. Közös ezekben a példákban, hogy a magas szintű oktatás, jól működő intézményrendszerek, kiszámítható szabályozási háttér minden esetben a fejlődés motorját jelentették. Ellenben könnyen találni olyan példát is, ahol az egyéként természeti erőforrásban hihetetlenül gazdag országok a kialakuló instabil politika, nem megfelelő intézményrendszer miatt még mindig nem kecmeregtek ki a szegénységből (latin-amerikai, afrikai országok).

Feltehetjük a kérdést, hogy hazánk vajon melyik mintát követi. Zsiday Viktor befektetési szakember véleménye szerint inkább a latin-amerikai modellhez hasonlítható a jelenlegi gazdasági, politikai folyamatok által felvázolt pálya (az EU-s pénz a mi olajunk, haveri kapitalizmus). Mondani sem kell, hogy ez azért lehet veszélyes, mert hosszú távon a társadalom számára is káros hatásokkal jár, továbbá erős fellendülési, és hosszú visszaesési ciklusokkal tarkított gazdaság kialakulását eredményezi. A további részletekért érdemes elolvasni az Alapblog „Mitől lesz gazdag egy ország” című írását.

Címkék:

11 Hozzászólás

 1. Balázska

  Szerintem a politizálsból lehet gazdagodni, és még robotolni sem kell. Az ország arany készletét pedig visszavásárolhatták volna a politizálásból milliárdossá vált gazdagok. A Mészárosok stb.-k különösen.

 2. MX-5

  Ezt en mar legalabb 15 eve tudtam, es mondtam: A magyarok a Del-Amerikai gazdasagi modszert kovetik, es ez oda is fog vezetni, a Del amerikai szegenysegbe.
  A Del-Amerikai modell Del-Amerikai gazdasagot es eletszinvonalat eredmenyez – de a jo idojaras NELKUL.
  Van remeny? Nincs – semennyi. A baj strukturalis, es a fejekben (gondolkozasban) van.
  Csupan Argentina volt sikeres Peron-ing – mert a nagyszamu nemet volt hatalmon. Peron alatt es utan nagyreszuk elvandorolt (USA-ba).
  Ma Argentina ugyanolyan gazdasagi nyomorek mint a tobbi Del-Ameriki orszag.

  Itt SOHA nem lesz osztrak eletszinvonal, mert nincs meg hozza sem az uzletviteli infrastruktura (jog, toveny, ado, meltanyossag) es a fejekben sincs ami szukseges (munkaetika, szorgalmassag, BECSULETESSEG, ETIKA, onkepzo/onjavito keszseg/kenyszer es a tokeletessegre valo allando torekves es ennek belso onkenyszere). Akikben ezek tulajdonsagok netan megvannak, azok itt egyszeruen nem birjak es elmennek.

 3. Darius

  Egyszerű.Azon országok melyeket tolvaj,korrupt kormányok tartanak sok évtizeden át elnyomás alatt,bármily gazdagok is ásványkincsekben és más természeti javakban,csak a nyomorban osztozhatnak. Míg kormányaik sajátjukként árulják az ország javait,miközben ők és cinkosaik,családtagjaik milliárdokat halmoznak külhoni számlákon ez így is marad.

 4. Csaba Szikora

  27 éve tartozunk a szarak táborába..

 5. TARJÁNI IMRE

  Magyarországot az tehetné gazdaggá,ha az ivóvíz, és az ásványvizek készletét állami tulajdonba venné,és világpiaci áron exportálná mindenkinek. Áder ne csak beszéljen a vízről,hanem vásároltassa vissza. Nem tudom,hogy mi, kié? De a Balaton-felvidéki “kékkúti”,biztosan nincs magyar tulajdonba!

 6. László

  Sajnos semmi pozitívot nem tudok a fenti hozzászóláshoz írni . Teljesen egyezik a véleményünk, legfeljebb kiegészítésként teszem hozzá, az én gyerekem is már 6. éve a” német gazdaságot támogatja”. Hogy miért ? ……………..

 7. dejani

  A baj csak abban van, hogy sajnos az ország vezetését nem az érdekli, hogy fel zárkózzon a Európai országok szintjére, hanem csak a saját és baráti köreinek milliárdjaival van el foglalva!!!

 8. Sinka László

  A megélhetést is nehézzé teszik a zsidók nem hogy a gazdagodást! Ha gyűjtünk egy kis pénzt, rögtön elcsalják, becsapják a népet vagy hoznak egy törvényt hogy elvehessék! Mig ők vezetik hazánkat a nép fiaival még csak hasonló sem történhet, nemhogy meg gazdagodás! Direkt be építitk a törvényekbe a biztos csődöt! Átvernek ahol lehet sőt ott is ahol nem lehet szerintünk! És még az orvoshiánnyal és várólistával gyilkolnak is minket! A napokban olvastam, hogy az új rákgyógyszerek 3,5 év mulva kerülhet forgalomba a minket meg vezetők miatt!

 9. Juliusz48

  Tisztelt László! Minket magyarokat a piacért és a legjobbak agyelszívásáért vettek be az EU-ba. Ahogy kellene az emigránsok munkaereje a németeknek bár törököt fogtak vele, úgy csábítják a jobbakat a kelet-európai országokból is a magasabb minimálbérrel. Mivel nálunk újrakezdtük a kapitalizmust jelentős mértékű a külföldi tulajdonú termelő és kereskedelmi üzlet. Ennek következménye az ország külföldi kizsákmányolása. Például a rezsicsökkentés is azért csípi Brüsszel szemét, mert az EON és társai nem tudják olyan mértékben kipumpálni a pénzt az országból ahogy szeretnék. Vagy a Mercedes talán olcsóbb itt mint Németországban, csak azért mert olcsóbban csináltatják nálunk? Nem a haszon nagy része náluk lesz realizálva. Mi ez ha nem akadálya az ország gazdagodásának, a pénzükön keresztül. Gazdagodni akkor fogunk, ha lesz olyan saját termékünk nagy mennyiségben amit máshol nem tudnak előállítani. Ilyen lesz nem sokára az ivóvíz, ha nemzeti tulajdonba tudjuk tartani, és nem koszoljuk össze, hogy fogyaszthatatlan legyen.

 10. Gyöngyösi Attila György

  Az aranyak visszavásárlásáról!
  Sajnos nem a reformkorban élünk, és nincsen megint egy Széchenyi Istvánunk.

 11. Bánegressy

  Azért lopunk, hogy ti gazdagodjatok
  FIDESZ

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Még nincs pánik az amerikai kamatemelés miatt

2018. 07. 14.

Az egyre emelkedő dollárkamat mára meghozta negatív hatását, különösen a fejlődő országokban okozott részvénypiaci visszaesést és a deviza gyengülését. A jegybankok nem fognak tétlenül ülni, várhatóan idővel nekik is szigorítaniuk...

Pontosan ezért nincs 310-nél a forint

2018. 07. 07.

A foci mellett most szinte mindenki arról beszél, hogy miért gyengült a forint és mit lehet ebben a helyzetben csinálni. Az Alapblog friss írásából kiderül, hogy alapvetően külső tényezők miatt...

Gyengül a forint, jön az áremelés a cégeknél

2018. 06. 30.

A forintgyengülésről nagyon sokat lehet manapság hallani, azonban arról már kevésbé, hogy mit fognak erre válaszolni a cégek. Az Alapblog írása szerint elképzelhető, hogy azokban a szektorokban, ahol akár éveket...

Céges megbeszélés laptoppal

Nagyot robbantanak a fintech cégek, de mire elég ez?

2018. 06. 23.

Egyre többet lehet ma hallani a fintech cégekről, vagyis az olyan pénzügyi szolgáltatókról, amelyek valamilyen szempontból forradalmasítják a hagyományos pénzügyeket. Az biztos, hogy számos újdonság már rendelkezésre áll, azonban távol...

Blogajánló

 • alapblog

  FANG: az évtized sztárbefektetései

  Legyőzhetetlen technológiai részvények? Bár az amerikai részvények általánosságban is szárnyalnak az elmúlt években, a FANG-részvények kiemelkednek a piacon. Bátran állíthatjuk, hogy a FANG-részvények, vagyis a...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.