Megvan az elkövetkező évtizedek legrosszabb üzlete!

Megvan az elkövetkező évtizedek legrosszabb üzlete!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-10-08 Frissítve: 2021-08-06
 

A legtöbben még elképzelni sem tudnánk egy 50 éves befektetést, de az olaszok ezt is megcsinálták: 50 éves államkötvény bocsátottak ki 2,85 százalékos hozam mellett. Persze a történethez hozzátartozik, hogy egyes európai országokban már évek óta nagyon nehéz pozitív hozam mellett befektetni, de ez még akkor is rendkívül hosszú idő, nagyon alacsony hozam mellett. Nagy eséllyel veszteségekbe fognak a befektetők futni ezzel a kötvénnyel, hiszen 50 év alatt még rendkívül sokat fog változni a gazdaságban. Az Alapblog írásában bővebben is olvashatunk az olasz kötvényről.

A világ nagy részében rendkívül alacsonyan állnak a kamatok, sőt van ahol a negatív kamatszintek sem szokatlanak már. A befektetők részéről el is indult a vadászat a hozamok után, mivel több országban a kockázatmentes befektetések révén már szinte semmilyen hozamra nem lehet szert tenni. Európa egyes országaiban különösen nehéz helyzetben tudhatják magukat a befektetők: itt már a hosszabb lejáratú államkötvényeket is csak negatív hozam mellett tudják megvásárolni. Ugyanakkor Olaszország erre is rá tudott kontrázni, mivel elképesztő kötvénykibocsátást bonyolított le: 50 éves kötvény kínált az állam mindösszesen 2,85 százalékos hozammal, mindezt rendkívül nagy érdeklődés mellett.

Várhatóan nagyon rossz lóra tettek, akik ilyen feltételek mellett vásároltak olasz államkötvényt. 50 év nagyon hosszú idő, ami alatt rengeteg dolog képes változni a világban. Gondoljunk csak bele, 50 éve 1966-ot írtunk, még Európában javában regnált a kommunista rendszer, de még csak euróról sem beszélhettünk. Nyilván az elkövetkező 50 év is nagy változásokat rejt magában, például az infláció sem marad ilyen alacsony örökké, így reál értelemben szinte semekkora hozam nem fogja a befektetők markát ütni hosszú távon. De az olasz gazdaság helyzete sem áll fényesen, rendkívül nagy adósságállománnyal rendelkeznek, a növekedés is már egy évtizede stagnál. A témáról többet is olvashatunk az Alapblog „Kötvénybuborék: 50 évre 2,85% hozam a csőd szélén álló országtól” című írásában.

Hirdetés
Hirdetés