Betöltés

Mekkora lakáshitelhez elég az új, megemelt minimálbér?

szerző: Bankmonitor.hu
2016-01-14

Idén januárjától a mindenkori minimálbér havi bruttó 111.000 forint. Ennek a nettó összege, ha semmilyen családi kedvezményt nem veszünk figyelembe, 73.815 forint. Ez kb. 5 ezer forinttal magasabb, mint tavaly. Mennyivel növelte meg ez az összeg a hitelezhetőségedet, ha minimálbérrel vagy bejelentve?

Jövedelmet minden hiteligénylésnél igazolnod kell, méghozzá a mindenkori minimálbért legalább elérő összeget. Ennek a forrása lehet munkabér, öregségi nyugdíj, véglegesített rokkant nyugdíj, véglegesített járadék, stb.

A mindenkori minimálbér (jelenleg 73.815 forint) megléte alapfeltétel, de nem minden esetben elegendő a kívánt hitelösszeg felvételéhez.

A jövedelemnél nem csak annak elfogadhatóságát, hanem a terhelhetőségét is vizsgálják a bankok. Azt, hogy melyik bank hány százalékban engedi megterhelni a jövedelmedet, a bank belső hitelezési szabályzatától függ. Természetesen semmilyen körülmények között nem engedhetik a törvényi felső korlátot átlépni. Ez a korlát (JTM) szabja meg, hogy a jövedelmed mekkora százalékát fordíthatod hiteltörlesztésre. 400 ezer forint/hó jövedelem alatt 50%, felette pedig 60%-ig lehet maximum megterhelni egy jövedelmet.

Ha éppen lakáshitelt keresel, használd a Bankmonitor által készített alábbi kalkulátort. Segíteni fog, hogy megtaláld a számodra legjobb ajánlatot.

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Azért azt ugye nem gondolja senki komolyan, hogy minimálbérből bármely bank engedne közel 37 ezer forintot hiteltörlesztésre fordítani. Azok az idők már elmúltak!

Ne feledkezz meg arról sem, hogy a bankok a megélhetési költséget levonják a figyelembe vehető, nettó jövedelemből. Az így megmaradt szabad rész fordítható hiteltörlesztésre, melybe beleszámítják a már meglévő hiteleid törlesztő részletét valamint a most felvenni kívánt kölcsön törlesztőjét is.

Gyakorlati tapasztalatunk a Bankmonitor.hu-nál, hogy reálisan a jövedelem 35-40%-ával lehet megterhelni egy minimálbér körüli jövedelmet. Ez azt jelenti, hogy 25-29 ezer forintos havi kötelezettséget vállalhatsz be, ha az igazolt jövedelmed a minimálbér összegének felel meg.

Mekkora hitelhez elég egy minimálbér?

Felvehető hitelösszeg eltérő futamidő esetén
mindenkori minimál bérrel

 

Figyelembe véve a törvényi előírást, miszerint egy ingatlanra maximum a piaci érték 80 százalékáig lehet jelzálogjogot bejegyezni, 4,5 millió forint hitelt felvéve egy 5,6 millió forint értékű lakást tudsz megvenni.

Milyen jövedelmet fogadnak el általában a bankok?

A bankok többféle jövedelemtípust különböztetnek meg; elsődleges és kiegészítő jövedelmet. Ez minden típusú hitelnél így van, legyen szó ingatlanfedezetes, vagy személyi kölcsönről.

Elsődleges az a jövedelem, amit például munkabérként, vállalkozói jövedelemként, külföldi munkabérként, saját jogon járó nyugdíjként kapunk. Természetesen ezt munkáltatói igazolással, bankszámlakivonattal, határozattal, az illetékes adóhatóság által kiállított igazolással is alá kell támasztanunk.

Nagyon fontos, hogy próbaidő vagy felmondási idő alatt lévő munkavállaló nem kaphat hitelt.

Kiegészítő – másodlagos – jövedelem az, ami önállóan nem, csak kiegészítésként fogadható el. Ilyen pl. a GYES, GYED, családi pótlék, gyermektartás, bónusz, cafetéria. Ezek elfogadása egyedi és bankonként eltérő módon kezelik.

A jövedelmeket és a maximálisan bevállalható törlesztőrészletet eddig is vizsgálták a bankok belső szabályzatuk alapján. 2015. januártól egy egységes, maximális korlátot kell betartani (ez az emlegetett JTM mutató), amelytől a bankok természetesen szigorúbb feltételeket is előírhatnak.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

3 Hozzászólás

 1. Tímea

  Tisztelt Szerkesztő!

  Érdeklődni szeretnék, hogy minimálbérrel felvehető-e 1 millió Ft hitelösszeg kb 10 évre. Önerő sajnos csak 300 ezer Ft. Használt házra szeretném költeni, ami 1,2 millió forintba kerül. Több éves munkaviszony megvan. Esetleg mit lehet tudni az adóstársról? A férjem leszázalékolt rokkant nyugdíjasként bevonható?

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Tímea! Lakáscélú hitel esetén a minimálbér elegendő lehet 1 millió forint felvételéhez. Az ingatlan értéke azonban annyira alacsony, hogy jelzáloghitel mögé fedezetként nagy valószínűséggel nem lesz megfelelő. A férje jövedelme elfogadható, ha a rokkantosítás végleges (felülvizsgálatra nem szorul). Inkább személyi kölcsönben lenne érdemes gondolkozni.

 2. Dániel

  Tisztelt Bankmonitor!

  Rendszeres jövedelem minimálbéren való igazolása mellett felvehető úgy magasabb összegű hitel a fentieknél, 6-8mFt öszegben 6mFt önrésszel, ha a lakást a vevő kiadni szándékozik, és az ebből befolyó jövedelmet folyósítaná hiteltörlesztésre? Elfogad ilyen szándéknyilatkozatot a bank a hitelbírálatnál?
  Véleményem szerint a mai piaci viszonyok mellett a lakáskiadás még biztosabb is, mint egy munkaviszony.
  Válaszát előre is köszönöm!
  Dániel

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

A legjobb fogyasztóbarát lakáshitelek magukért beszélnek!

2018. 10. 11.

A fogyasztóbarát lakáshitelek egyre népszerűbbek, és az új lakáshitel felvételek egyre nagyobb hányadát teszik ki. Ezért megnéztük, hogy 20 évre történő hitelfelvételhez a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek közül melyiket lehet érdemes...

Anyuka esernyőt tart a kislánya felett

Lakáshitel: kivételek az új jövedelmi szabályok alól

2018. 10. 10.

Lakáshitel igénylésekor sok szempontot figyelembe kell vennünk. Könnyen előfordulhat, hogy az új jövedelem terhelhetőségi szabályokról hallva kihagyunk a számításból olyan lehetőségeket, melyekkel ezután is élhetnénk, holott ezt nem is feltételezzük....

A jó lakáshitel választás legfontosabb kérdései

2018. 10. 08.

Változó kamatozású, „olcsó” lakáshitel, vagy hosszú távon rögzített kamatozással és törlesztő részlettel rendelkező, „biztonságos” lakáshitelt érdemes választani? Megéri kifizetni 26%-kal magasabb törlesztőrészletet a biztonságért? Ha a magyar gazdaságban visszaállnak a...

Blogajánló

 • alapblog

  Dolce vita!

  Születéskor várható élettartam Európában: Svájc 83,7 Spanyolország 83,5 Olaszország 83,4 Munkával töltött évek száma: Svájc 42,5, Spanyolország 35,1, legutolsó Olaszország 31,6. Forrás: Vakmajom a Facebookon

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.