Betöltés
loading

Mekkora minimális jövedelem kell most egy személyi kölcsön felvételéhez?

A személyi kölcsönt igénylők mostanában azt tapasztalhatják, hogy a koronavírus járvány és az ennek következtében bekövetkező gazdasági visszaesés hatására a bankok óvatosabbak lettek, aminek egyik kézzelfogható jele, hogy magasabb lett az elvárt minimális jövedelem.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a személyi kölcsön kalkulátorunk.

Amikor személyi kölcsönre van szüksége valakinek, akkor szembesül általában csak azzal, hogy a bankok számos olyan elvárást támasztanak az igénylőkkel szemben, amelyek korábban nem okoztak problémát. Az egyik ilyen, hogy feljebb tolták a minimálisan elvárt jövedelem nagyságát, ami alatt nem hiteleznek akkor sem, ha egyébként a jövedelem elbírná a havi törlesztőt. Jellemző, hogy míg korábban az önálló igénylőktől a minimálbért várták el a bankok, addig most többnyire 150 000 Ft a limit. Amennyiben az igénylő megugorja ezt a szintet, akkor a bank megvizsgálja, hogy a jövedelem mekkora havi törlesztőt “bír el”. Itt a JTM (jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató) jogszabály a plafon, eszerint 500 ezer Ft nettó alatt a törlesztők összege nem haladhatja meg a jövedelem 50%-át, míg efölött 60%-nál ránt be az adósságfék.

Mekkora minimális jövedelemmel vehető fel személyi kölcsön?

Sokan nem tudják ugyanakkor, hogy meglévő hiteleik – lakáshitel, személyi kölcsön, áruhitel, csok-hitel, Babaváró hitel – törlesztőivel is számolnak ilyenkor, de a hitelkeret 5%-a is törlesztőnek minősül, mégha abból egyébként nem használtunk fel egyetlen forintot sem. (Egy 500 ezer Ft-os hitelkeret emiatt 25 ezer Ft-os törlesztőnek felel meg.) Ha valaki kezes vagy adóstárs más hitelében, az is csökkenti a hitelfelvételi lehetőségét, ugyanis az ilyen törlesztők felét veszik alapul a JTM-vizsgálatakor.

Ha nem elég az igazolt jövedelmed ahhoz, hogy önállóan kölcsönt kapj a bankoktól, akkor lehetőséged van adóstársat bevonni a szerződésbe, így kettőtök együttes jövedelmét fogják alapul venni. Tudnod kell azonban, hogy az adóstárs jövedelmét illetően is van limit, ami többnyire a minimálbér, vagy a már említett 150 ezer Ft-os alsó határ.

Hiába azonban a megfelelő összegű jövedelem, előfordulhat, hogy a bank mégsem fogadja azt el. Ilyen például a készpénzes és a külföldi jövedelem, amelyeket most nem hiteleznek.

Személyi hitel kalkulátor
Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Ft
Jövedelmem:
hónap
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A várhatóan legkedvezőbb szabad felhasználású hitelek:
Törlesztő
Teljes visszafizetés
Kamat
THM
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
  • Várj még pár hónapot hogy meglegyen a megfelelő munkaviszony hossza.
Kérj ingyenes visszahívást személyi hitel szakértőnktől!
Fióki látogatás nélkül igénylem
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

 

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
  • alapblog Élet a Pozsonyi úton

    Megy az ember a Pozsonyi úton, szedi a lábát, mielőtt 8-at üt az óra a 2021 januári pusztulat Budapesten, és nem hisz a szemének. Miközben...

  • KonyhaKontrolling Amikor az állami támogatás rosszabb helyzetbe hoz

    A címet olvasva valószínűleg sokaknak a CSOK jut először eszébe. Ahogy korábban írtam is, abban az esetben ez szerintem pont nem igaz. Azonban a jószándékú állami/kormányzati támogatás, még ha indokolt is lenne, sokszor rosszabb helyzetbe hoz, mint amiben voltál. Hasonlóról írtam már egyébként, itt például a bérleti díjak maximalizálása ellen emeltem fel a hangom. Azt Tovább olvasom "Amikor az állami támogatás rosszabb helyzetbe hoz" →