Betöltés

Mekkora profitot mutassunk ki, hogy elég hitelt kapjon a cégünk?

szerző: Csányi Franciska
2016-09-08

A kimutatott profit az alapja cégünk adófizetési kötelezettségének, ugyanakkor ugyanez a profit határozza meg azt is, hogy bankok mekkora hitelt nyújtanak vállalkozásunk számára. A közös döntési pont tehát a kimutatott profit … és a problémák itt kezdődnek. Alacsony adó kontra magas hitel.

Hogyan tudjuk azt kiszámolni, hogy mi az a lehető legalacsonyabb kimutatott profit, ami mellett fel tudjuk venni a kívánt hitelösszeget?

Hogyan gondolkoznak a bankok, amikor meghatározzák, hogy mekkora hitelt adnak cégünknek? Nézzünk egy példát és számoljunk!

Futamidő

Adott egy beruházás, melynek keretében egy 5 éves amortizációjú munkagépet szeretnénk vásárolni. Az amortizáció ideje egyben meghatározza a hitel maximális futamidejét. (Hiszen a bankok nem kívánnak olyan helyzetbe kerülni, hogy a fennálló tartozás összege nagyobb, mint a megfinanszírozott berendezés könyv szerinti értéke). Számoljunk a maximálisan adható futamidővel, azaz 5 évvel.

Hitelnagyság

Beruházásunk keretében egy 100 millió forint értékű munkagépet szeretnénk beszerezni. A bankok általában a beruházás maximum 80%-át finanszírozzák meg, most induljunk ki mi is ebből. Hiteligényünk így 80 millió forint.

Törlesztő részlet és kamat

Ha a 80 millió forintot 5 év alatt kell visszafizetnünk, az azt jelenti, hogy egyenlő részletekben évente 16 millió forint tőkét kell a banknak törlesztenünk.

A Növekedési Hitelprogram keretében, amely a hitel teljes futamidejére max. 2,5%-os kamatozás mellett érhető el, de mi most vegyünk fel egy piaci kamatozású kölcsönt 4%-on (mely Bubor + kamatfelárat is magába foglalja már).

Hitelünk után az első évben 3,2 millió forintos kamatfizetési kötelezettségünk keletkezik.  (Ami ugyan ahogyan a tőkénk évről-évre csökken, szintén csökkenni fog, de mi most az első évet vesszük figyelembe, ahogyan ezt a bankok is teszik.)

Az első évben tehát 16 + 3,2 millió forint, azaz 19,2 millió forint tőke- és kamatfizetési kötelezettséget (azaz adósságszolgálatot) kell tudnunk kifizetni megtermelt és kimutatott profitunkból.

Hogyan gondolkozik a bank?

A bankok értelemszerűen akkora hitelt adnak cégünknek, amelynél biztosan lehetnek abban, hogy annak éves tőke és kamatfizetési kötelezettségét teljesíteni tudjuk. Az nem elegendő tehát nekik, hogy pont annyi szabadon rendelkezésre álló eredménnyel rendelkezik társaságunk, mint a fizetendő adósságszolgálat, hiszen bármi történhet: emelkedhetnek a költségink, csökkenhetnek a bevételeink, váratlan kiadásunk jöhet közbe, stb. Épp ezért úgy számolnak, hogy profitunk max. 70%-a lehet csak éves adósságszolgálatunk.

Példánk esetében ahhoz, hogy felvehesse cégünk az 5 éves futamidejű 80 millió forintos beruházási hitelt, kimutatott eredményünknek min. 27,5 millió forintnak kell lennie.

Hüvelykujj szabály tehát, hogy a kimutatott eredményünk max. 70%-a lehet hitelünk éves adósságszolgálata (azaz tőke- és kamatfizetési kötelezettsége együttesen).

A pontosság kedvéért meg szeretnénk jegyezni, hogy a kimutatott profit nem egyenlő az üzemi eredménnyel, egy meghatározó tétel különbség van köztük, az értékcsökkenés. Ez a tétel nem jelent valós pénzkiadást, ez nem csökkenti a valóságban a ténylegesen rendelkezésünkre álló pénzösszeget.

Ha az üzemi eredményből szeretnénk kiindulni, a képlet tehát a következő:

üzemi eredmény

+    értékcsökkenés

= kimutatott eredmény /70*100=maximálisan bevállalható éves tőke és kamatfizetési kötelezettség

A hitelösszeg pontos meghatározásában természetesen számos más fontos paraméter is szerepet játszik: hány éves gazdasági múlttal rendelkezik társaságunk, mekkora a saját tőkéje, van-e fedezetként felajánlható ingatlanunk a hitel mögé és ha van, milyen piaci értékben, stb.

Ha egyszerűen és gyorsan szeretnéd kiszámolni, hogy vállalkozásod mekkora hitel felvételére alkalmas, használd vállalati hitel-kalkulátorunkat:

Kedvezményes vállalati hitel kereső Széchenyi hitelek

Mely kedvezményes hitelek felvételére alkalmas cégem?
millió Ft
millió Ft
millió Ft
millió Ft
Alkalmazottaid száma kevesebb mint 250 fő?
Céged árbevétele kevesebb mint 15 mrd Ft?
Mérlegfőösszeged kevesebb mint 13 mrd Ft?
Alábbi hitelekre alkalmas a céged:
Hogyan, mennyi idő alatt, melyik banktól, milyen feltételekkel?
Milyen céllal szeretnél hitelt felvenni?
Hitelcélod pontos meghatározásával megtudhatod, hogy a céged által elérhető kedvezményes hitel az üzleti terveidhez megkapható-e.
A megadott információk alapján az alábbi kedvezményes hitelek felvételére alkalmas céged:
 • Hogyan és mennyi idő alatt?
 • Melyik banktól és milyen feltételekkel?
Céged egyik kedvezményes hitel feltétel rendszerének sem felel meg az alábbi okok miatt:
Tájékoztatást kérek, hogy:
 • Milyen piaci alapú hiteleket kaphat a cégem.
 • Milyen esetben lenne alkalmas a cégem kedvezményes hitelekre.

Kérd szakértőnk segítségét!

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Vállalati hitel vonatkozásában:

millió Ft
millió Ft
millió Ft
millió Ft
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

siker

Nincs most ennél olcsóbb lakáshitel a piacon

2019. 01. 16.

Akár 2,45%-os THM-mel is hozzá lehet jutni lakáshitelhez, persze változó kamatozás mellett. Ez azt jelenti, hogy nagyon olcsón adják a bankok a forrást, hiszen az átlagos infláció 2018-ban például 2,8%...

Mire elég lakáshitelnél a megemelt ápolási díj?

2019. 01. 15.

Nagy visszhangja volt a sajtóban az ápolási díj bruttó 100 ezer forintra emelésének, amit a tartósan beteg, önellátásra képtelen gyermeküket otthon ápolók kapnak meg februártól. A többi ápolási díj kategóriában...

Blogajánló

 • alapblog

  Élet a www.szallas.hu után

  A Szallas.hu oldal alapítói, Dorcsinecz József és Varga Zoltán új szolgáltatást indítottak, Pepita.hu néven. Beszélgetésünkben azt szerettem volna megtudni, hogy egy első üzletében nagyon sikeres vállalkozók képesek lehetnek-e megismételni a...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.