Mekkora profitot mutassunk ki, hogy elég hitelt kapjon a cégünk?

Mekkora profitot mutassunk ki, hogy elég hitelt kapjon a cégünk?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-09-08
 

A kimutatott profit az alapja cégünk adófizetési kötelezettségének, ugyanakkor ugyanez a profit határozza meg azt is, hogy bankok mekkora hitelt nyújtanak vállalkozásunk számára. A közös döntési pont tehát a kimutatott profit … és a problémák itt kezdődnek. Alacsony adó kontra magas hitel.

Hogyan tudjuk azt kiszámolni, hogy mi az a lehető legalacsonyabb kimutatott profit, ami mellett fel tudjuk venni a kívánt hitelösszeget?

Hogyan gondolkoznak a bankok, amikor meghatározzák, hogy mekkora hitelt adnak cégünknek? Nézzünk egy példát és számoljunk!

Futamidő

Adott egy beruházás, melynek keretében egy 5 éves amortizációjú munkagépet szeretnénk vásárolni. Az amortizáció ideje egyben meghatározza a hitel maximális futamidejét. (Hiszen a bankok nem kívánnak olyan helyzetbe kerülni, hogy a fennálló tartozás összege nagyobb, mint a megfinanszírozott berendezés könyv szerinti értéke). Számoljunk a maximálisan adható futamidővel, azaz 5 évvel.

Hitelnagyság

Beruházásunk keretében egy 100 millió forint értékű munkagépet szeretnénk beszerezni. A bankok általában a beruházás maximum 80%-át finanszírozzák meg, most induljunk ki mi is ebből. Hiteligényünk így 80 millió forint.

Törlesztő részlet és kamat

Ha a 80 millió forintot 5 év alatt kell visszafizetnünk, az azt jelenti, hogy egyenlő részletekben évente 16 millió forint tőkét kell a banknak törlesztenünk.

A Növekedési Hitelprogram keretében, amely a hitel teljes futamidejére max. 2,5%-os kamatozás mellett érhető el, de mi most vegyünk fel egy piaci kamatozású kölcsönt 4%-on (mely Bubor + kamatfelárat is magába foglalja már).

Hitelünk után az első évben 3,2 millió forintos kamatfizetési kötelezettségünk keletkezik.  (Ami ugyan ahogyan a tőkénk évről-évre csökken, szintén csökkenni fog, de mi most az első évet vesszük figyelembe, ahogyan ezt a bankok is teszik.)

Az első évben tehát 16 + 3,2 millió forint, azaz 19,2 millió forint tőke- és kamatfizetési kötelezettséget (azaz adósságszolgálatot) kell tudnunk kifizetni megtermelt és kimutatott profitunkból.

Hogyan gondolkozik a bank?

A bankok értelemszerűen akkora hitelt adnak cégünknek, amelynél biztosan lehetnek abban, hogy annak éves tőke és kamatfizetési kötelezettségét teljesíteni tudjuk. Az nem elegendő tehát nekik, hogy pont annyi szabadon rendelkezésre álló eredménnyel rendelkezik társaságunk, mint a fizetendő adósságszolgálat, hiszen bármi történhet: emelkedhetnek a költségink, csökkenhetnek a bevételeink, váratlan kiadásunk jöhet közbe, stb. Épp ezért úgy számolnak, hogy profitunk max. 70%-a lehet csak éves adósságszolgálatunk.

Példánk esetében ahhoz, hogy felvehesse cégünk az 5 éves futamidejű 80 millió forintos beruházási hitelt, kimutatott eredményünknek min. 27,5 millió forintnak kell lennie.

Hüvelykujj szabály tehát, hogy a kimutatott eredményünk max. 70%-a lehet hitelünk éves adósságszolgálata (azaz tőke- és kamatfizetési kötelezettsége együttesen).

A pontosság kedvéért meg szeretnénk jegyezni, hogy a kimutatott profit nem egyenlő az üzemi eredménnyel, egy meghatározó tétel különbség van köztük, az értékcsökkenés. Ez a tétel nem jelent valós pénzkiadást, ez nem csökkenti a valóságban a ténylegesen rendelkezésünkre álló pénzösszeget.

Ha az üzemi eredményből szeretnénk kiindulni, a képlet tehát a következő:

üzemi eredmény

+    értékcsökkenés

= kimutatott eredmény /70*100=maximálisan bevállalható éves tőke és kamatfizetési kötelezettség

A hitelösszeg pontos meghatározásában természetesen számos más fontos paraméter is szerepet játszik: hány éves gazdasági múlttal rendelkezik társaságunk, mekkora a saját tőkéje, van-e fedezetként felajánlható ingatlanunk a hitel mögé és ha van, milyen piaci értékben, stb.

Ha egyszerűen és gyorsan szeretnéd kiszámolni, hogy vállalkozásod mekkora hitel felvételére alkalmas, használd vállalati hitel-kalkulátorunkat:

Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
  • hitelösszeg:
    max. 1.4 milliárd Ft
  • kamat:
    max. 5% fix
  • futamidő:
    max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
    Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
    • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
    • Milyen futamidő mellett?
    • Mi a különbség a bankok között?
    • Hogyan kerüld el a buktatókat?
    A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
    Add meg adataidat, segítünk!
    Ft
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
    Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
    Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

    Hirdetés
    Hirdetés