Betöltés

Melyik banknál a legolcsóbb bankkártyával pénzt felvenni?

szerző: Bankmonitor.hu
2015. 03. 18.

A jogszabályi díjmentes készpénzfelvételi lehetőség ellenére is rendszeresen visszatérő kérdés olvasóink részéről, hogy melyik banknál lehet a legolcsóbban bankkártyával készpénzt felvenni? Ugyan önmagában ez alapján bankszámlát választani nem túl szerencsés, ettől függetlenül cseppet sem elhanyagolható kérdés. Főként, hogy míg valahol teljesen díjmentesen tehetjük ezt meg, addig máshol 1.500 Ft-nál is többe kerülhet már akár 100.000 Ft felvétele. Nem beszélve arról, ha erre a célra nem a bank saját bankautomatáját vesszük igénybe.

Jogszabályi díjmentes készpénzfelvételi lehetőség ide vagy oda előfordulhat, hogy a havi 150.000 Ft-os keret adott esetben nem elég. Ez persze nem feltétlenül jelenti azt, hogy a keret kihasználását követően súlyos költséggel jár a készpénzfelvétel, hiszen mind a mai napig találunk több olyan számlacsomagot, amely a törvényi kötelező díjmentességen túl további díjmentes, vagy kedvezményes lehetősége(ke)t nyújt. Ezek kihasználását követően viszont nincs mese, kizárólag a bank általános díjszabása mellett juthatunk a szükséges összeghez.

Mielőtt nagyon előre szaladnánk… A legolcsóbb lehetőségek bemutatásához 14 bank azon számlacsomagjait hívtuk segítségül, amelyek széles körben elérhetőek. Így nem vizsgáltuk a diák, nyugdíjas számlák körét, továbbá figyelmen kívül hagytuk a tehetősebb ügyfelek részére kínált prémium számlákat is. Tehát kifejezetten azokra a számlacsomagokra koncentráltunk, amelyek átlagos jövedelem (150.000) és normál bankhasználati szokások mellett a legjobb lehetőséget jelentik. A díjak számszerűsítéséhez 100.000 Ft-os készpénzfelvétellel számoltunk (ez persze a jogszabályi díjmentesen felül értendő), ami azért fontos, mert más összeg esetén merőben máshogy festhet a kialakult kép.

Természetesen egyáltalán nem mindegy, hogy a bank saját, vagy egy másik bank automatáját (ATM) vesszük igénybe. Míg az előbbi esetben átlagosan 942 Ft ellenében jutunk a kívánt összeghez, addig az utóbbinál ez már 1.313 Ft-ot jelent. Persze a legolcsóbb esetekben közel sem ilyen drága…

Saját ATM-ből történő készpénzfelvételnél az Erste Bank Privilégium „L” bankszámlája az abszolút győztes. Mindez pedig azon egyszerű oknál fogva, hogy a számlára érkező 150.000 Ft-nak köszönhetően korlátlan számban lehet a számláról Erste Bankos ATM-ből díjmentesen készpénzt felvenni. (Azonban óvatosan, mert ha nincs meg a 150.000 Ft-os utalás, akkor 1.271 Ft-tal kell számolni!) Az Erste Bankot a sorban a CIB Bank Online számlacsomagja követi, ahol viszont már 519 Ft-os költséggel jár az összeg felvétele. Harmadik helyen holtversenyben a Budapest Bank Zéró, valamint a Raiffeisen Bank Aktivitás 2.0 számlacsomagja, amelyeknél 600 Ft-tal kell számolni.

Idegen ATM-ből történő készpénzfelvételnél a CIB Bank Online számlacsomagja áll 696 Ft-os díjával az első helyen. A sorban pedig a MagNet Bank Diamond, majd a Gránit Bank Ász számlacsomagja követi. Míg előbbinél 849 Ft-ért, addig az utóbbinál 950 Ft-ért jutunk a kívánt összeghez. Figyelembe véve az 1.313 Ft-os átlagot, ezek még mindig kedvezőek.

Nem mindenhol eszik olyan forrón…

Ahogy arról már korábban is szó volt, több bank a számlacsomag részeként mind a mai napig kínál díjmentes, vagy kedvezményes készpénzfelvételi lehetősége(ke)t. A fentiek közül például a Gránit Bank az Ász számlacsomagnál 4 alkalommal kedvezményes díjat (0,6%) számít fel akár saját, akár idegen ATM-ből történik a felvétel. Vagy ott van például a Sberbank Fair számlacsomagja, vagy a K&H Bank Minimum számlacsomagja, amelyek az általános díjszabás alapján nincsenek ugyan a legjobb háromban, de egyébként 2 db készpénzfelvétel (a jogszabályin felül) teljesen díjmentes. Sőt, a Sberbanknál még az is mindegy, hogy saját vagy idegen ATM-ből történik a felvétel.

Aztán ott vannak azok a lehetőségek, amikor díj ellenében kedvezményes készpénzfelvételi lehetőségeket vásárolhatunk. Ilyen például az OTP Bank Simple számlacsomagja mellé igénybe vehető ATM csomag. Havi 348 Ft-ért 2 alkalommal (174 Ft/alkalom), míg 597 Ft-ért 5 alkalommal (119 Ft/alkalom) további költség nélkül vehetünk fel készpénzt a bank saját ATM-jeiből, a jogszabályi kettőn felül.

A tanácsunk, hogy a legfontosabb díjakat természetesen mindig tartsuk szem előtt, viszont ne kövessük el azt a hibát, hogy egyetlen díjtételre koncentrálunk. Hiszen hiába olcsó például a készpénzfelvétel, ha a számla egyéb költségei a szükségesnél jóval drágábbak.

Tehát, ha továbbra is kíváncsi vagy, hogy melyik számlacsomaggal jársz a legjobban, akkor ne habozz, kalkulálj keresőnk segítségével!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankszámla
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Címkék:

1 Hozzászólás

 1. Róbert

  Van-e olyan bank ma (2017.9.2) Magyarországon, ahol a számlavezetésért nem kérnek pénzt? Vagyis előfordulhat-e, hogy beteszek a bankba mondjuk 5000 Ft-ot, és parkolópályán hagyva ezt az összeget évekig , végül “eltűnik a pénz”, de még a bankszámla szám is törlésre kerül, amelyiken az 5000 Ft “helyet foglalt”?

  Melyek lehetnek a legfőbb szempontok, amelyek alapján célszerű bankot választani?

  Az olcsó szolgáltatás nem mindig lehet kifizetődő, a drágaság viszont indokolatlanul nagy lehet, a betétes szempontjait alapul véve. Mi lehet az optimális megoldás, bank választáshoz?

  Van-e lehetőség külföldön (Ausztrália, Kanada) hazai bankban számlát nyitni, és milyen költségek mellett lehetséges ez?

  2017.09.02.12:00

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Lakástakarék: Milyen számlával igazolhatod a lakáscélt?

2016. 09. 25.

Amennyiben valaki a 30%-os állami támogatásból építkezne, fürdőszobát újítana fel, netán egy szaunával lepné meg magát, a megfelelő összegről a megfelelő számlákat kell hozzá bemutatnia a lakástakaréknak. Kinek a nevére,...

Így válhat rémálommá az álom bankszámla

2016. 08. 05.

Napjainkban az egyik legkedveltebb lakossági számlacsomag az Erste Privilégium „L” bankszámla. Teljesen érthető a számlacsomag iránti fokozott érdeklődés, hiszen ha a bank által elvárt 150 ezer Ft a bankszámlára érkezik,...

Diákmunka? Ezekkel a bankszámlákkal jársz a legjobban…

2016. 06. 27.

Diákmunka vállaláskor majdhogynem elkerülhetetlen a bankszámlanyitás. Ha nem szeretnél elcsúszni már rögtön az első banánhéjon, akkor nem tudod le a dolgot annyival, hogy besétálsz az első útba eső bankfiókba. Míg...

A svédek megmutatják, hogyan kell bankot csinálni!

2016. 06. 07.

Nincs elegáns és drága székház a belvárosban. Nincs széleskörű fiókhálózat: az átlagos ügyfél ugyanis mindent elintéz online, mindössze 5 évente egyszer jelenik meg a bankfiókban. Így a korábbi alkalmazottak 65%-a...

Blogajánló

 • alapblog

  Van hova feküdni

  Érdekes sorrend, két elöregedő ázsiai ország, a két német nyelvű ország és Kelet-Európa

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.