Betöltés

Melyik befektetési alap hoz garantáltan évi 20%-ot?

szerző: Bankmonitor.hu
2013-10-28

Az átlagos magyar befektető, megtakarító egyszerűen nem tud együtt élni 3,5-4%-os bankbetéti kamatokkal. 1.000.000 Ft egy év alatt 35-40 ezer Ft-ot fial, amit a kamatadó is csökkent. Intenzíven keressük az alternatívákat és ilyenkor nagyon hamar a befektetési alapoknál lyukadunk ki. Az alábbiakban a leggyakrabban felmerülő kérdésekre adunk választ a befektetési alapokhoz kapcsolódóan.

1., Melyik befektetési alap hoz garantáltan évi 20%-ot?

Tömören: egyik sem

Bővebben: ha létezne olyan befektetési alap, mely garantáltan 20%-os éves hozamot biztosítana, akkor minden más befektetés értelmét veszítené. Az emberek az összes pénzüket bankbetétből ebbe a befektetési alapba helyeznék. 

A befektetési alapok a hozamot úgy érik el, hogy a rendelkezésre álló pénzt valamibe befektetik. Azaz a hozam nem mindentől függetlenül keletkezik egy befektetési alapban. Befektet vagy részvénybe, vagy kötvénybe, vagy nyersanyagokba… ingatlanba… devizába… stb. Látunk olyan lehetőséget, ahol a 20% éves hozam garantált? Nem, az egyik említett befektetésnél sem. 

2., Kiválasztottam egy olyan befektetési alapot, ami hozott az elmúlt évben 25 %-ot, ez a jövőben is garantált? 

Tömören: nem 

Bővebben: ha én, mint egy teljesen átlagos magánszemély, egy évvel ezelőtt 6%-on tudtam lekötni a pénzemet, akkor le tudom most is kötni 6%-on a pénzemet a bankban? Nem, csak 3,5-4%-on… A befektetési lehetőségek tehát változnak. Az említett példa a bankbetétekre vonatkozott, de ugyanez igaz (sőt sokkal inkább igaz) a részvény, kötvény, deviza és egyéb befektetési lehetőségekre is. Pontosan a befektetési piacok változása miatt 99%-os valószínűséggel vagy kevesebb, vagy több hozamot fog elérni az az alap, ami az elmúlt egy évben 25%-ot hozott. 

És akkor egy csipetnyi józan paraszti ész: ha rendkívül nagy hozamokat értek el bizonyos befektetések, befektetési alapok…bármi… akkor egyre kevésbé valószínű, hogy ez a hozam megismétlődik. 

3., A pénzpiaci alapok jobbak, mint a bankbetétek? 

Tömören: nem

Bővebben: a pénzpiaci alapok maguk is bankbetétbe és rövid lejáratú állampapírba fektetnek. A rövid lejáratú állampapírok hozama pedig nagyon közel áll a bankbetétekéhez. Mindebből az következik, hogy definíciószerűen nem lehet tartósan lényegesen jobb a pénzpiaci alapok átlagos hozama a bankbetétek kamatánál. A legnagyobb hiba, amit jellemzően elkövetnek, hogy egy múltra vonatkozó pénzpiaci alap hozamot hasonlítanak össze egy jövőre vonatkozó bankbetéti kamattal. Ha nem ugyanarról az időszakról van szó, akkor nincs értelme az összehasonlításnak. 

Akkor mi értelme van egyáltalán a befektetési alapoknak? 

Alacsony kamatok mellett (és Magyarországon még nem alacsonyak a kamatok nyugati összehasonlításban) a legtermészetesebb befektetési lehetőséget kínálják. El lehet szakadni a banktól és befektetési alapokon keresztül részesedni lehet a kötvény, részvény, ingatlan, nyersanyag, deviza.. stb. piacok lehetőségeiből. 

A befektetési alapok révén nem szükséges egy, vagy két részvényt, kötvényt… kiválasztanunk. Az alapkezelő a többi befektető pénzével együtt a mi pénzünkkel is legalább 40-50 különböző befektetést fog végrehajtani. Ezt mi nem tudnánk egyedül megtenni. 

Az alapkezelő aktívan figyeli a befektetési piacokat és változtat a befektetések összetételén, ha ezt szükségesnek látja. Mi nem fogunk napi 8 órában figyelni arra, hogy mi történik az amerikai, az európai és az ázsiai piacokon és nem fogjuk ennek megfelelően kiigazítani befektetéseinket. 

Ami nem bankbetét és nem rövid lejáratú államkötvény, annak kockázata van. De kockázat nélkül nincs többlethozam. Az is igaz ugyanakkor, hogy a kockázat nem jelent egyet azzal, hogy a pénzünk beláthatatlan veszélyben van. Ha ugyanis a kockázatos befektetések hosszú távon nem hoznak átlag feletti hozamot, akkor senki nem fog befektetni (így minden olcsóbb és még olcsóbb lesz, ami a jövőbeli hozam valószínűségét növeli).   
Hogyan válassz befektetési alapot? 

 1. olvasd el, hogy mibe fektet az alap
 2. nézd meg, milyen időtávra érdemes megvenni az adott alapot
 3. tanulmányozd a múltbeli teljesítményt, de ne azért mert ezt fogja a jövőben is hozni, hanem azért, mert keresed a tartósan jó (átlag feletti) teljesítményt hozó alapot (ez utal arra, hogy az alapkezelő jó képességgel bír a befektetési piacokon)
 4. értsd meg a kockázatot: nézd meg az alap árfolyamgörbéjét és gondold végig, hogy az elmúlt években egy-egy rosszabb időszakban mennyit veszítettél volna legrosszabb esetben és mindezt a veszteséget mennyi idő alatt „dolgozta le” az alap 
 5. ne egy alapot válassz, hanem inkább 2-3-at 

Használd a befektetési alap keresőnket és hozz jó döntést: 

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhozMaradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.09.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -3,92% 5,92% 3,88% 7,29% 1
  OTP Supra Alap 2,67% 8,76% 4,50% 15,57%2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP EMDA Alap -3,96% 9,36% 5,95% 13,26%3
  OTP Fundman Alap -11,48% 8,94% n.a. 1,99%4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 2008.03.29.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap -6,49% 2,20% 2,21% 4,68%5
  OTP Föld Kincsei Alap -8,94% 14,55% 6,38% 5,66%6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -1,06% 0,14% 2,64% 4,05%7
  OTP Trend Alap 10,12% 9,80% 13,80% 13,58%8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapja között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

befektetés

Az utóbbi 10 évben legtöbbet hozó befektetési alapok

2018. 08. 17.

Ami a befektetéseket illeti, fordulatos 10 év áll mögöttünk. 2008-ban kezdődött a válság, majd egy hatalmas emelkedés következett. Épp ideje megvizsgálnunk, hogy a magyar befektetési alapok hogyan teljesítettek ebben a...

Hogyan teljesítettek az ingatlanalapok a száguldó piacon?

2018. 08. 03.

A lakáspiacon hatalmas árnövekedés volt az elmúlt években. Az emberek kevés információval a birtokukban, elkezdték venni az ingatlanbefektetési jegyeket, mit sem sejtve arról, hogy ezek többségében nem lakóingatlanok, hanem kereskedelmi...

Vihar ide, vihar oda, a nyugdíjpénz jó helyen van!

2018. 06. 20.

Az év első fele alapján az önkéntes nyugdíjpénztárak hozamai nem lesznek olyan kiválóak, mint az utóbbi években. Ennek oka, hogy a kötvények és a részvények felett is borús fellegek gyülekeznek....

Blogajánló

 • alapblog

  A menetrendszerű Brexit-pofon

  Theresa May Brexit tervét ma valószínűleg leszavazza a parlament. Kérdés csak a hány vokssal, 166 fölötti szám az elmúlt évszázad legnagyobb parlamenti veresége volna egy...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.