Betöltés
loading

Melyik mikro- és kisvállalkozás kaphat most hitelt? És amelyik nem, az mit tehet?

Számos kedvező hitellehetőség segíti most a hazai vállalkozásokat, amelyek segíthetnek az átmeneti likviditási zavarok kezelésében, a vevőfinanszírozásban, a cégvásárlásban, a hitelkiváltásban vagy éppen az új beruházások megvalósításában. Elég csak a maximum 2,5%-os kamatú NHP Hajrára, vagy a Széchenyi Hitelekre gondolni. Igen ám, de sok vállalkozás csak az igényléskor szembesül azzal, hogy valamilyen hitelfeltételnek nem felel meg. Pedig okosan, előre felkészülve az akadályok egy része elhárítható!

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a vállalati hitel kalkulátorunk.

1. A saját tőke kevesebb, mint a jegyzett tőke

A jegyzett tőke például egy kft. esetében a jogszabályi előírások szerint minimum 3 millió Ft. Amennyiben a cég saját tőkéje alacsonyabb ennél, akkor az azt jelenti, hogy veszteséget termel. A bank ezt látva joggal kérdezi, hogy egy veszteséges vállalkozás vajon miből szeretné kitermelni a hitel havi törlesztőit.

2. Az utolsó lezárt pénzügyi év üzemi/adózott eredménye negatív

Itt ugyanaz a helyzet, mint az első pontban, vagyis, ha veszteséges egy vállalkozás, akkor miből fizetné vissza a hitelt? A bankok pedig aligha szeretnének hitelt adni arra, hogy a cég ebből pótolja a veszteségeit. Már csak azért sem, mert a hitel törlesztői a későbbiekben plusz terhet jelentenek, amit ha nem profitszerzésre fordítanak, akkor az csak tovább növelheti a veszteséget.

3. Van-e a cégnek köztartozása?

A meglévő köztartozás szinte minden esetben elutasítást jelent, ugyanis a bankok nem szeretnék hitelből finanszírozni ezek visszafizetését. Éppen ezért fontos, hogy a vállalkozás hiteligénylés előtt ellenőrizze, hogy biztosan nincs-e köztartozása, és ha van, azt minél előbb rendezze. Amennyiben nem képes azonnal kifizetni a tartozást, akkor megoldást jelenthet az átütemezés, ami ha nem is tökéletes, legalább rendezett állapotot jelent. Sok bank ilyenkor kéri a fizetési megállapodásokat, majd ellenőrzi, hogy ezeket a cég rendben fizet-e. Ha igen, akkor bizonyos pénzintézeteknél még lehet hitelezhető a vállalkozás.

4. Van-e inkasszó a cég számláján az elmúlt 36 hónapban?

Az inkasszó a bank számára figyelmeztetés, hiszen valaki nem jutott hozzá a jogos pénzéhez, ezért volt szükség erre. Van olyan cég, ahol a bevételek szépen alakulnak, a kapcsolati háló is rendben van, ám mégis volt inkasszó. Ez pedig negatív információ! A 36 hónapon belül inkasszó vizsgálandó, de nem minden banknál kizáró, van ugyanis, ahol csak el elmúlt 6 hónapot vizsgálják.

Mennyi hitelt kaphat a cégem?
step-1
MENNYI SZÉCHENYI HITELT
KAPHAT A CÉGED?
 • hitelösszeg: max. 1 milliárd Ft
 • kamat: max. 0,5% fix
 • futamidő: max. 10 év

Több mint egy kalkulátor,
részletes feltételek, átfutási idő,
törlesztési információk

Ft
Ft
Ha nem tudod a tényleges összegeket, elég a becsült érték!
Ft
Ft
Ft
Agrár támogatásokkal kalkulált
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Rendelkezel tehermentes magán/céges ingatlanfedezettel?
Tulajdonosi körhöz köthető más hitelképes vállalkozás?
Tulajdonosi kezességvállalás biztosítékként felajánlható?
Utolsó lezárt pénzügyi év üzemi/adózott eredménye negatív?
Utolsó lezárt pénzügyi év saját tőkéje negatív?
Van lejárt NAV tartozása a cégednek?
Van a cégnek lejárt hiteltartozása?
Van a tulajdonosi körben felszámolás alatt álló cég?
Van a cég kapcsolt vállalkozásai között felszámolás alatt álló cég?
Tulajdonosok/ügyvezetők/magánszemély készfizető kezesek szerepelnek a KHR/BAR listán?
Tulajdonosi és ügyvezető körben van cégvezetéstől eltiltott személy?
Volt inkasszó a vállalkozás számláján az elmúlt 36 hónapban?
Van a cégednek átütemezett köztartozása? (pl. NAV részletfizetés)
Tulajdonosi kezességvállalás biztosítékként felajánlható?
Tulajdonosok/kezesek tulajdonában van ingatlan?
Van 50%-nál nagyobb részben tulajdonos változás az elmúlt 6 hónapban?
A vállalkozás adózás utáni jövedelme negatív?
Van lejárt NAV tartozása a cégednek?
Van a cégednek lejárt hiteltartozása?
Mint magánszemély, illetve a készfizető kezes szerepel a KHR/BAR listán?
Volt inkasszó a vállalkozás számláján az elmúlt 36 hónapban?
Van a cégednek átütemezett köztartozása? (pl. NAV részletfizetés)
Magánszemély készfizető kezes biztosítékként felajánlható?
Tulajdonosok/kezesek tulajdonában van ingatlan?
Tervezel termőföld vásárlást a jövőben?
Agrár támogatásaidat szoktad faktoráltatni (pl. MVH)?
Rendelkezel elnyert pályázattal, amihez esetleg plusz finanszírozás szükséges?
Válassz hitelcélt!
Finanszírozás nem nyújtható
Az adatok alapján feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak megfelelő kedvezményes hitelkonstruckió:
Kérlek, add meg adataidat, hogy megtudd:
 • Milyen hitelre vagy jogosult?
 • Mekkora összegre?
 • Milyen feltételek mellett?
A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
Az adatok alapján feltételeinek céged sajnos nem felel meg, viszont más típusú hitel nyújtható.
A választott hitelcélnak megfelelő kedvezményes hitelkonstruckió:
Kérlek, add meg adataidat, hogy megtudd:
 • Milyen hitelre vagy jogosult?
 • Mekkora összegre?
 • Milyen feltételek mellett?
A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
Add meg adataidat, segítünk!
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

5. Van-e a cég ellen élő végrehajtás?

Végrehajtás alatt álló cég nem kaphat hitelt! Éppen ezért mindenképp szükséges rendezni a dolgot még a hiteligénylés előtt, ami bizonyos esetekben segíthet a dolgon. Nem mindegy például, hogy milyen összegű végrehajtás volt a cég ellen, hiszen ha milliárdos árbevétel és tisztes nyereség mellett egy pár százezer forintos kifizetetlen számla okozott ilyen galibát, akkor a bank ezt még betudhatja „pillanatnyi figyelmetlenségnek”.

6. Van-e a cégnek lejárt hiteltartozása?

Ezt a bankok minden esetben kötelesek ellenőrizni a KHR rendszerben a hitelbírálat során. Amennyiben pedig van lejárt tartozás, akkor a vállalkozás jelenleg nem hitelezhető. Erre minden olyan vállalkozásnak figyelnie kell, amelyik a jövőben szeretne élni a kedvező hitelfinanszírozási lehetőségek valamelyikével.

7. Van-e a tulajdonosi körben felszámolás alatt álló cég?

A bankok a hitelt igénylő vállalkozással közös tulajdonosi körbe tartozó vállalkozásokat és cégeket is megvizsgálják, hiszen előfordulhat, hogy valakinek az egyik vállalkozása sikeres, míg a másik rosszul működik, esetleg már felszámolás alatt áll. Ez utóbbi például nagyon megnehezítheti a hitelhez jutást a papíron tökéletes pedigrével rendelkező cég számára is.

8. Van-e a cég kapcsolt vállalkozásai között felszámolás alatt álló cég?

Hasonló a helyzet, mint az előző pontban, a bankok ugyanis minden esetben megvizsgálják a kapcsolt vállalkozások helyzetét is.

9. A vállalkozás tulajdonos vagy ügyvezetője készfizető kezesként negatív KHR-es-e?

Előfordulhat, hogy egy vállalkozás tulajdonosának vagy ügyvezetőjének készfizető kezesként szerepelnie kell egy céges hitelben, viszont van már olyan, akár magánjellegű hitele, amellyel elmaradása van. Ez is oka lehet azonban egy céges hiteligénylés elutasításának. Ebben az esetben érdemes megvizsgálni plusz kezes bevonását, ami a bank számára esetleg megfelelő biztosíték lehet.

10. A tulajdonosi vagy ügyvezetői körben van-e a cégvezetéstől eltiltott személy?

Amennyiben van a tulajdonosi vagy az ügyvezetői körben olyan személy, akit a cégbíróság korábban eltiltott a cégvezetéstől, akkor ez a bankok hitelbírálóinál azonnal megszólaltatja a vészcsengőt!

+1. Történt 50%-nál nagyobb tulajdoni arány változás az elmúlt 6 hónapban?

Sokan nem tudják, hogy a bankok bizony azt is fontosnak tartják, hogy kik állnak egy vállalkozás mögött, kit a tulajdonosai. Hiszen egy cég sikerét ez alapvetően meghatározza, így a tulajdonosváltásra úgy tekintenek, mintha új cég jött volna létre, aminek ismét bizonyítania kell. Éppen ezért, ha 50%-nál nagyobb tulajdoni hányad cserélt gazdát az elmúlt 6 hónapban, akkor az megnehezíti a hitelhez jutást!

 

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
 • alapblog Donald Trump csodás ajándék volt a világ „erős embereinek”

  Mi lesz velük, ha elveszik tőlük az ajándékot? Rosszat vagy inkább nagyon rosszat hozhat az úgynevezett populista autoriter rezsimek számára, ha Donald Trump távozni kényszerül... The post Donald Trump csodás ajándék volt a világ „erős embereinek” appeared first on alapblog.

 • KonyhaKontrolling Pénzügyi tanácsadók típusai: lehúzás vagy értékteremtés?

  Szerintem lassan mindenkinek volt már dolga „pénzügyi tanácsadóval”, aki azt ígéri, hogy 20 év múlva gazdag lesz. De akkor miért is nem vagyunk még gazdagok? Ne feledd like-olni a facebook oldalam, hogy ne maradj le egy bejegyzésről sem. A mai bejegyzés célja nem egy iparág, vagy egyes emberek megélhetésének lehúzása. Arra keresem a választ, hogy Tovább olvasom "Pénzügyi tanácsadók típusai: lehúzás vagy értékteremtés?" → The post Pénzügyi tanácsadók típusai: lehúzás vagy értékteremtés? appeared first on KonyhaKontrolling.