Mélyponton a jegybanki kamat – Téged is érint!

 • 2014.04.29.
 • szerző: bankmonitor

2,5 százalékra mérsékelte a jegybank Monetáris Tanácsa az alapkamatot. A mutató még sosem volt ilyen alacsony. A sorozatos kamatcsökkentés komoly hatással van a magyar családok pénzügyeire. Az, hogy mekkora az irányadó kamat, eldönti, mennyit kapunk a bankba tett pénzünkért vagy mennyit kell fizetnünk hiteleink törlesztéséért. Mutatjuk, hogy a mostani döntés milyen hatásokkal jár!

Régebben felvett devizahitelekA leggyorsabb és leglátványosabb hatással a jegybanki kamatcsökkentés a forint árfolyamára van. A kamatcsökkentési periódus kezdetén még 280 forint környékén volt az euró árfolyama, mostanság már tartósan 310 forint körüli összeget kérnek a közös fizetőeszközért. (A mai döntésre nem gyengült érdemben a magyar fizetőeszköz, 309 forintot kellett fizetni egy euróért.)

A forint árfolyama elsősorban a devizában eladósodott családokat érinti. Ha ugyanis gyengül a forint, akkor mondjuk a svájci frankban nyilvántartott adósságuk nő és az ugyancsak svájci frankban meghatározott, forintra átváltott havi törlesztőrészlet is növekedni fog. A kamatcsökkentési periódus kezdetén még 230 forintba kerülő svájci frank mostanra tartósan 250 forintos szintre drágult. Az árfolyam hullámzása ellen lehet védekezni: be kell lépni az árfolyamgát rendszerbe.

alapkamatdevizaarfolyamok20140429

Újonnan felvett forinthitelekMás a helyzet azokkal, akik most akarnak forintban új hitelt felvenni. Számukra a sorozatos kamatcsökkentés jó hír volt, hiszen a hitelek egyre olcsóbbak lettek. A lakáscélú hitelek átlagos kamata mára 7 százalék körüli szintre csökkent. Ennek oka az, hogy a hitelek kamatát a Budapesti Bankközi Kamatlábhoz (BUBOR) kötik, ami a közelmúltig együtt mozgott a jegybanki alapkamattal.

A BUBOR az elmúlt néhány kamatdöntést miatt azonban már nem csökkent, hanem stagnált. Emiatt arra kell számítani, hogy a hitelek már nem nagyon lesznek olcsóbbak. Nem árt azonban tudni, hogy a most felvett forinthitelek közel olyan olcsóak, mint a korábban nagy népszerűségnek örvendő svájci frank alapú kölcsönök voltak.

Mindennapi kiadásainkA jegybanki kamatcsökkentés hatása a mindennapi kiadásainkon is érezhető. Magyarország rendkívül sok terméket vásárol külföldön, amelyekért devizában fizetünk. A legfontosabb ilyen importtermék a benzin alapanyagául szolgáló kőolaj. A kőolaj árát persze sok minden mozgathatja, például az, hogy éppen sok van belőle vagy kevés a piacon. De a forint árfolyama is belejátszik abba, mennyiért tankolunk a kutaknál. Az pedig, ha drágul a benzin, beépül az összes olyan termék vagy szolgáltatás árába, amit közúton szállítanak. Szintén sokakat érint az is, ha tartósan ilyen szinten marad a forint árfolyama, akkor a külföldi nyaralás is drágább lesz, mint tavaly volt.

MegtakarításokA magyarok kedvenc megtakarítási formája a bankbetét, itt tartják a legtöbb pénzt. Ezekre a megtakarításokra nem volt kedvező hatással a sorozatos kamatcsökkentés. Ma már ugyanis a legjobb esetben is csak 3 százalék körüli kamatot fizetnek a bankok a pénzünkért. A lakosság kezdi is felismerni a számára nem túl kedvező helyzetet és a pénzét befektetési alapokba menekíti. Ez nem rossz döntés, mert mint táblázatunkban látható, ez a befektetési forma rendre többet hoz a konyhára, mint a bankbetét!

alaptabla20140428.jpg

Ha meguntad, hogy keveset fial a bankban tartott pénzed, kalkulátorunkkal könnyen kiválaszthatsz egy olyan befektetési alapot, amely többet kamatozik!


Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

TOVÁBB A KALKULÁTORHOZ


Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.02.28.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap 1,40% 6,13% 5,35% 8,38% 1
  OTP Supra Alap 10,23% 9,03% 5,16% 16,40% 2
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Paletta Alap 9,32% 8,14% 6,17% 8,39% 3
  OTP Fundman Alap 18,87% 13,01% n.a. 8,20% 4
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 1997.11.17.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap 4,41% 5,01% 4,96% 5,89% 5
  OTP Föld Kincsei Alap 6,08% 13,50% 9,44% 6,88% 6
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -0,48% 0,67% 4,26% 4,26% 7
  OTP Trend Alap 16,32% 8,61% 16,71% 14,34% 8
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapjai között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Facebook: nehéz idők jönnek

  Legalábbis ezt árazza a piac a négy éve legnagyobb áreséssel több havi mélypontra: a szabályozó hatóságok szívózni fognak a céggel a kezében lévő hatalmas adattömeg...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.