Betöltés

Mélyponton áll a forint – Pórul jár, aki nem váltott a nyaralásra?

szerző: Bankmonitor
2018-05-23

A forint mélypontját éli az utóbbi napokban, aminek az okait leginkább a nemzetközi folyamatokban kereshetjük jelenleg. Ugyanakkor nemcsak a gazdasági hatások miatt lehet érdekes a forint árfolyama, hanem a közelgő nyaralási szezon miatt is. A CashMester legújabb részében összeszedtük, hogy mire érdemes figyelni.

Mi történt pontosan?

Az idei évben már hozzászokhattunk a 310 fölötti forint euró árfolyamhoz, ugyanakkor az elmúlt hetek gyengülése után a kurzus a 319-et is elérte. Ilyen szinteket gyakorlatilag két éve nem láttunk, ugyanakkor az okokat most elsősorban a nemzetközi eseményekben kell keresni. A gazdasági hatásokon kívül a közelgő nyaralási szezon miatt is érdekes lehet a forint árfolyam alakulása, így megnéztük mire lehet számítani ezen a fronton.

Mit jelent ez magyarul?

Egyöntetű irány nem volt ugyan az utóbbi időszakban a forint árfolyamában, viszont a 315 körüli szint az utóbbi években megállította a gyengülést. Most elsősorban a nemzetközi események felé kell fordulnunk, ha az okokat keressük, hiszen alapvetően a hazai gazdasági folyamatok rendben vannak.

Alapvetően azt kell látni, hogy a devizapiacon az aktuális bizonytalanságok igen heves reakciót tudnak kiváltani. Most például a befektetők az amerikai kamatemelés miatt a dollárt és a fejlett piacokat részesítik előnyben, ezért a fejlődő országokat tőkekivonással sújtják. Ráadásul az egyedi eseményekről sem lehet elfeledkezni, elég csak a török helyzetre és az elszálló líra esetére gondolni.

Természetesen az is fontos, hogy a jegybank mit szól a gyengébb forinthoz. A múlt tanulságai alapján a 310-315 között ingadozó forint még előnyös is a jegybank számára, azonban túlságosan gyenge árfolyam esetén a beavatkozás szükséges lehet a részéről.

Ettől függetlenül az elemzők szerint a következő időszakban is a 310-320 sávban ingadozhat forint/euró árfolyam. Viszont arra nem számítanak, hogy tartósan 320 fölé emelkedne a kurzus, ahol már nagyobb eséllyel lépne a jegybank is a tettek mezejére.

Miért kellene engem érdekelnie?

Aki nyaralásra készül, nyilvánvalóan az a kívánatos a számára, ha erős a forint, hiszen ekkor egységnyi valutáért/devizáért kevesebb forintot kell kiadnia. Márpedig a külföldi nyaraláshoz szükség lehet némi valuta átváltására, de akkor is közbeszól a váltás, ha bankkártyával intézzük a vásárlásokat a külföldi tartózkodás alatt, vagy éppen korábban foglaltuk le a szállást.

Rövidtávon tehát mindenképp benne van a pakliban, hogy néhány forinttal felfelé vagy lefelé is elmozduljon az árfolyam. Az biztos, hogy a nyaralás tervezésénél előre számolni kell a kedvezőtlen árfolyammozgással. Emellett például megéri megnézni az indulás előtt, hogy a bankunk illetve a kártyatársaságunk (Visa, Mastercard) milyen átváltási árfolyamokkal dolgozik. A készpénz tekintetében pedig mindig mérjük fel az igényeinket és annak megfelelően váltsunk valutát.

Vegyük például azt az esetet, hogy 2 főre egy 1000 eurós szállást már hónapokkal korábban lefoglaltunk. Ebben az esetben, ha 1 forinttal gyengül a forint/euró kurzus, az számunkra 1000 forint többletköltséget jelent. Tehát ha 313-es árfolyamnál foglaltunk, akkor 317-es szintnél 4000 forinttal szaladtak el a költségeink.

Ez a több mint 1%-os árfolyam elmozdulás gyakorlatilag egy olcsóbb vacsora árával rövidített meg bennünket, ami összességében nem tűnik soknak a teljes büdzséhez képest.

Nincs sok időd, de érdekelne, hogyan spórolhatsz akár milliókat? A bankba betérve úgy érzed, mintha minden kínaiul lenne? A Ca$hMester szakít a hagyományokkal és egy percben mondja el, amit mindig is tudni akartál a pénzügyekről!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Így hallgatnak a jegybankok

2018. 10. 13.

A fogyasztói árinfláció a jegybankok szerint rendben van. Vagyis talán ennek köszönhető, hogy ölbe tett kézzel nézik, ahogy az árak emelkednek. A 2000-es évek közepén, még a 2008-as válság előtt...

Anyuka esernyőt tart a kislánya felett

Lakáshitel: kivételek az új jövedelmi szabályok alól

2018. 10. 10.

Lakáshitel igénylésekor sok szempontot figyelembe kell vennünk. Könnyen előfordulhat, hogy az új jövedelem terhelhetőségi szabályokról hallva kihagyunk a számításból olyan lehetőségeket, melyekkel ezután is élhetnénk, holott ezt nem is feltételezzük....

Mit kínálnak a bankok az MNB kedvenc lakáshiteléből?

2018. 10. 03.

Lakáshitelt szeretnél? És nem tudod, melyiket válaszd? Az MNB által preferált hosszú kamatperiódusú hitellel biztonságot vásárolhatsz magadnak. A CashMester legújabb számában megmutatjuk, hogy egy jól megválasztott, legalább 10 évig fix...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.