Betöltés

Menj biztosra! 4 egyszerű tipp lakásod védelmére

szerző: Bankmonitor.hu
2014-11-25

Szerencsére a magyar lakások háromnegyedére kötött valamiféle biztosítást tulajdonosa. Ám ez a védelem nem mindig elegendő. Az, hogy mennyit ér egy lakásbiztosítás, csak akkor derül ki, ha megtörtént a baj. A biztosítók tapasztalatai alapján a legtöbb lakás alulbiztosított, baj esetén a károk egy része így nem térül meg. Pedig néhány egyszerű szabály betartásával ez a baj is elkerülhető.

 1. Ne az ára alapján váltsunk biztosítást! A legtöbben ezt a hibát követik el. Megértik, hogy legfontosabb vagyontárgyukat, az otthonukat óvni kell, ám ezt a védelmet minél olcsóbban szeretnék megoldani. Ez a magatartás érthető ugyan, de nem célravezető. A legolcsóbb biztosítások ugyanis csak a legfontosabb káresemények, például az elemi károkra nyújt védelmet és ez a védelem is csak az épület szerkezeti elemeire vonatkozik, a berendezésre nem. Gondoljunk csak bele egy ilyen helyzetbe: leég a lakásunk. A biztosító kifizeti a lakás helyreállításának költségét, aztán ott állunk az üres lakásban, mert a biztosításunk a berendezés újra beszerzéséhez már nem elég.
 2. Számoljunk pontosan! Ugyancsak komoly hiba, ha alulbecsüljük az ingatlan és az ingóságok értékét. Ezzel is spórolhatunk ugyan, de baj esetén a biztosító az alacsonyabb összeget fizeti, ami nem biztos, hogy fedezi a helyreállítás költségeit. Nagyon fontos, hogy az értékbecslésnél ne a piaci értéket vegyük számba, hanem lakás esetén az újjáépítési költségeket ingóságok esetén pedig a pótlás költségét.
 3. Időnként vizsgáljuk felül biztosításunkat! Széles körben elterjedt hiba, amikor a lakástulajdonos a beköltözéskor megköti ugyan otthonára a lakásbiztosítást, ám arról ezt követően el is feledkezik. Gondoljunk csak bele, néhány év alatt mennyi mindennel gyarapodhat lakásunk! Ha nem tartjuk szemmel a biztosítást és nem bővítjük, akkor baj esetén ezek a javak mind-mind elenyésznek. Egy-egy értékesebb vagyontárgy beszerzésekor érdemes ezt jelezni e-mailben vagy más módon a biztosítónknak és kérni a biztosítási védelem kiterjesztését.
 4. Tegyük el a számlákat! A számlák megőrzése nem csak a jótállási problémák esetében lehet célravezető, hanem a lakásunkat ért károk megtérítésében is segíthet. Baj esetén ugyanis igazolnunk kell a biztosító felé, hogy az adott vagyontárgy, amiért kártérítést szeretnénk kapni, valóban a tulajdonunkban volt. Ha valamiért számlát már nem tudunk szerezni, akkor az adott tárgyról készítsünk leírást és fényképet is. A vagyontárgyainkról szóló dokumentumokat őrizzük biztos helyen és lehetőleg több példányban.

Az alábbi űrlap kitöltése után hamarosan te is megtudhatod, hogy mennyit tudnál megtakarítani a megfelelő biztosítás kiválasztásával!

Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókban. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Addig vegyünk fel lakáshitelt, amíg olcsón adják!

2018. 07. 18.

Nagyot változott a lakáshitelek kamata az utóbbi három hónapban. A hozamok emelkedése május és július között a hitelkamatok emelkedését eredményezte. A hiteligénylőknek ez komoly próbatételt jelenthet. A CashMester új részében...

Akár százezreket is megspórolhatsz a meglévő hiteleden!

2018. 07. 17.

Mikor éri meg elgondolkozni a hitelkiváltáson, azaz a meglévőhitelünk helyett olcsóbbat keresni? Praktikus információk és a leggyakoribb hibák.  A számunkra elérhető hitel kamatszintjét és egyéb kondícióit alapvetően az igazolt jövedelem...

Megindultak a kamatok, mi lesz a hitelemmel?

2018. 07. 12.

A lakáshitelek törlesztői az utóbbi két hónapban emelkedésnek indultak, ami azért érdekes jelenség egy laikus számára, mert a jegybanki alapkamat eközben egy tapodtat sem mozdult. Joggal tehetné fel egy hitelesben...

Blogajánló

 • alapblog

  FANG: az évtized sztárbefektetései

  Legyőzhetetlen technológiai részvények? Bár az amerikai részvények általánosságban is szárnyalnak az elmúlt években, a FANG-részvények kiemelkednek a piacon. Bátran állíthatjuk, hogy a FANG-részvények, vagyis a...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.