Betöltés

Mennyi hitele lehet egyszerre egy embernek?

szerző: Fülöp Norbert
2019-06-26

Sokszor keresik meg azzal a kérdéssel a Bankmonitor szakértőit, hogy vajon kaphatnak-e hitelt azok, akiknek van már hitelük?

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Az, hogy mennyire vagy hitelképes a bankoknál, elsősorban a jövedelmeden, pontosabban a bank által elfogadott, igazolt nettó jövedelmeden múlik. Hogy miért a nyakatekert megfogalmazás? Azért, mert a bankok kizárólag a hivatalosan igazolható jövedelmet veszik figyelembe, vagyis a „havi 200 ezret kapok zsebbe minden hónapban” magyarázattal nem tudnak mit kezdeni.

Milyen jövedelmet fogadnak el a bankok?

Az igazolt jövedelmeket két csoportba sorolják, ami alapvetően meghatározza, hogy milyen mértékben fogadják el azokat a bankok:
– elsődleges jövedelem
– másodlagos jövedelem

Ahhoz, hogy hitelképes legyél, az elsődleges jövedelmednek meg kell haladnia a bank által meghatározott minimális összeget. Ez sok banknál az aktuális minimálbér, de ennél magasabban is meghúzhatják az alsó határt. Elsődleges jövedelemnek számít a munkabér, az öregség nyugdíj, a végegesített rokkantsági ellátás. A külföldi vagy a készpénzben kapott munkabér is elfogadható, az utóbbi esetben például nav jövedelemigazolást kell beszereznie az igénylőnek.

A másodlagos jövedelemmel akkor számolnak, ha az elsődleges jövedelem összege eléri a bank által meghatározott minimumot. Ez lehet GYES, GYED, családi pótlék, bónusz stb. Az előbbi jövedelmek összege határozza meg, hogy maximum mennyi hitelt kaphatsz. Ha van adóstárs, például házaspár veszi fel a hitelt, akkor természetesen a hitelszerződésben szereplő személyek jövedelme összeadódik, ám ebben az esetben is az egyik jövedelemnek el kell érnie legalább a minimálbért.

Mennyi hitelt kaphatok a jövedelmemre?

Az igazolt jövedelem összege azért nagyon fontos, mert ez határozza meg a havi törlesztő maximális nagyságát. A plafont (JTM korlát) jogszabály mondja ki, ám a bankok ettől lefelé szabadon eltérhetnek, amit előszeretettel meg is tesznek. A JTM (jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató) azt mutatja meg, hogy az igazolt jövedelem mekkora része fordítható összességében hiteltörlesztésre. Ha már van hitele valakinek, akkor az új hiteligény elbírálásakor természetesen ezt is figyelembe veszik, sőt, a hitelkeretet is beszámítják 5%-os aránnyal. (Akkor is, ha abból egy forintot sem használtál fel.)

A JTM mutató meghatározása azonban nem egyszerű:
– Számít, hogy lakáshitelről vagy személyi kölcsönről van-e szó.
– Az igazolt nettó jövedelem eléri-e vagy sem az 500 ezer Ft-ot. (Július 1-től érvényes az 500 ezer Ft-os határ, addig még 400 ezer Ft-nál vált a JTM.)
– A választott hitel kamatperiódusa is befolyásoló tényező.

A kamatperiódus az az időszak, ami alatt a hitel kamata, ezzel együtt pedig a havi törlesztője nem változhat, vagyis minél hosszabb ez az idő, annál kiszámíthatóbb a fizetési kötelezettség. Éppen ezért hosszabb kamatperiódusnál a jövedelem nagyobb részét tehetik ki a törlesztők, hiszen kevésbé kell a fizetnivaló emelkedésétől tartani.

Az alábbi táblázatban pontosan láthatod, hogy milyen JTM van eltérő kamatperiódus és jövedelem esetén.

Lehet egyszerre több hitelem?

Az előbbiekből talán már kiderült, hogy egy személynek lehet több, akár 3-4 hitele is, ha ezek havi törlesztőjét még elbírja a jövedelme. Ha meglévő hiteled, hiteleid mellé szeretnél újabbat felvenni, akkor legfeljebb az jelenthet nehézséget, hogy a lakáshitelt kínáló bankok nem szívesen állnak be egymás mögé zálogjoggal. Ezért, ha meglévő jelzáloghiteled mellé másikat vennél fel, a korábbi banktól kell ezt is megigényelni. Persze dönthetsz úgy, hogy egy másik pénzintézettől nagyobb összeget igényelsz, ebből pedig kiváltod az első hiteled, így ismét egy bankkal állsz majd szerződéses kapcsolatban.

Ha személyi kölcsönöd van, akkor a fenti probléma nem áll fenn, hiszen ezeknél nincs ingatlanfedezet, a bírálat kizárólag jövedelem alapján történik.

Hitelkiváltás esetén van még egy érdekes dolog a JTM kapcsán, ami segíthet a sikeres hiteligénylésnél. Ha ugyanis a hitelcél kifejezetten hitelkiváltás, akkor a bank nem veszi figyelembe jövedelemvizsgálatkor a kifizetendő hitel törlesztőjét, hiszen azt később már úgysem kell fizetni. Ez most épp a Babaváró hitelek kapcsán kavart nagy vihart, mert egyes médiumok azt híresztelték, ez a szabad felhasználású hitel kifejezetten hitelkiváltás céllal nem lesz igényelhető, vagyis hiába szeretné valaki ebből előtörleszteni meglévő tartozását, bírálatkor mindkét hitel törlesztőjét nézik majd, így ugyanaz a jövedelem kisebb hitelösszeget bírna csak el.

Szerencsére már látszik, hogy pár bank biztosan ad majd Babavárót hitelkiváltásra, így aki ilyen céllal igényelné a kamatmentes hitelt, jobb, ha alaposan szétnéz az ajánlatok között.

Te magad is javíthatod az esélyeidet

A hitel gondos kiválasztásával te magad is javíthatod a hitelképességed, hiszen egy 15 millió forint összegű, 20 évre felvett, 10 éves kamatperiódusú lakáshitel havi törlesztője lehet 95 ezer Ft és 125 ezer Ft egyaránt, ebből pedig már láthatod, hogy bizony a kettőhöz nagyon különböző minimális jövedelem szükséges. Ráadásul a futamidő alatt kifizetendő teljes összeg is nagyon elérő: a legjobb ajánlatnál 22,5 millió forintot, míg a legdrágábbnál 29,9 millió forintot kell összességében visszafizetni.

Személyi kölcsönöknél is jelentős a különbség az ajánlatok között, ezért ezeknél is fontos összehasonlítani a banki ajánlatokat.

Ezek az eszközök lehetnek hasznosak számodra:
—> Lakáshitel kalkulátor 
—> Személyi kölcsön kalkulátor 
—> Mennyi lakáshitelt kaphatok?
—> Babaváró kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Mire van szükséged?

BM logo white
Milyen témakörben érdeklődsz?

Látogass el a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel foglalkozó oldalunkra, ahol rengeteg hasznos információt találsz. Kiszámolhatod, hogy a 2019. július 1-től érvényes szabályok szerint mennyi CSOK-ot kaphatsz. Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a CSOK-kal kapcsolatos legfrissebb információkról!
Kérjük, vedd figyelembe, hogy a Bankmonitor elsősorban új pénzügyi termék igényléséhez nyújt teljes körű támogatást, és csak olyan meglévő szerződés kapcsán tud segítséget nyújtani, amelyet eredetileg is a Bankmonitor szakértői segítségével kötöttél meg!
Amennyiben nem akarsz új szerződést kötni, és tőlünk függetlenül megkötött szerződésedet, valamint egyéb pénzügyi helyzetedet érintő kérdésed merült fel, Jobb tudni rovatunkból tájékozódhatsz.
Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
A hitelbírálat során a banknál azonnali kizáró feltételt jelent, ha valaki a negatív adóslistán szerepel, így nem kaphat hitelt. Miután megtörtént a tartozás rendezése és egy év eltelik, utána válhat valaki ismét hitelképessé. A témával részletesen foglalkozó írásainkat itt találod: KHR (BAR lista) Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
Köszönjük, hogy regisztráltál hírlevelünkre
Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.