Mennyi hitelt vehet fel valójában az átlagember? Mekkora lakást vehet a segítségével?

 • 2015.09.23.
 • szerző: bankmonitor

Lakást vásárolnál még mielőtt teljesen elszállnak az árak? De nem tudod, hogy mennyi hitelt vehetsz fel? A felvehető hitel összegét a jövedelem nagysága és a rendelkezésre álló saját erő (készpénz) mellett a korábban felvett hitel törlesztőrészlete is befolyásolja. Kiszámoltuk, hogy egy átlagos család a gyakorlatban mennyi hitelre és mekkora lakásra számíthat!

Az év eleje óta alapvetően két mutató határozza meg, hogy mennyi hitelt lehet felvenni. Az egyik a jövedelemarányos törlesztőrészlet (JTM), a másik pedig a hitelfedezeti mutató (HFM).

Az első esetben a bank azt vizsgálja meg, hogy az igazolható havi nettó jövedelmed mekkora részét fordítod a korábban felvett és az újonnan igényelt hiteled törlesztésére. A jövedelemarányos törlesztőrészlet nem lehet magasabb 50, illetve 60%-nal, attól függően, hogy a háztartás havi jövedelme 400 ezer forint alatti vagy feletti.

Így egy átlagos kétkeresős háztartás úgy kalkulálhat, hogy a felvenni kívánt hitel törlesztőrészlete maximum havi 150 ezer forint lehet. Azonban a bankok jellemzően sokkal szigorúbb belső szabályokat alkalmaznak, így reálisan a jövedelem 30-40%-a fordítható törlesztésre. Ennek megfelelően pedig egy átlagos család nagyságrendileg 9–15 millió forint hitelt vehet fel.

Mennyi hitelt vehetsz fel

Míg korábban több pénzintézetnél is lehetőség volt önerő nélkül lakáshitelt felvenni, addig mára ez csak egyetlen speciális esetben lehetséges, mégpedig pótfedezet bevonásával. Ha nincs további fedezetként felajánlható ingatlan, akkor viszont a hitelfedezeti mutató alapján a lakás vételárának legalább 20%-val kell rendelkezni.

Szerencsére ebben az esetben a bankok sem várnak el jelentősen magasabb önerőt a törvényi szabályozáshoz képest, ezért, ha összegyűlt a lakás vételárának ötöde, akkor már bele lehet vágni a hitelfelvételbe.

Mekkora pesti téglalakást vásárolhatsz

A lakáspiaci felívelés kezdete óta eltelt időszakban a lakásárak 10%-ot meghaladóan emelkedtek. Manapság a pesti téglaépítésű lakások 280 ezer forint körüli négyzetméteráron forognak, így egy átlagos két fős család reálisan egy 40–70 négyzetméteres lakást vásárolhat meg a fővárosban, míg vidéken ennél jellemzően másfélszer nagyobb ingatlant.

A lakáshitel-piac továbbra is erős, egymásnak adják a kilincset az ügyfelek. Ha lakásvásárláshoz Te is hitelt vennél fel, akkor itt kiszámíthatod, hogy mekkora törlesztőrészletre számíthatsz!

Lakáshitel kalkulátor

Ft
év
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján 14 bank, 89 ajánlata közül választhatsz.

A várhatóan legkedvezőbb hitelek:


havi törlesztő

THM

A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.
Tudd meg az összes részletet!

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókban. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Hevülő gazdaságok, hevülő árfolyamok

  Az Inforádió „Párbeszéd a gazdaságról” című műsorában beszélgetett Virág Barnabás, az MNB ügyvezető igazgatója és Szabó László, a HOLD Alapkezelő elnöke a nagy jegybankok által gerjesztett...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.