Mennyi lakáshitelt vehetsz fel?

Mennyi lakáshitelt vehetsz fel?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-07-14 Frissítve: 2021-07-01
 

A felvehető hitelösszeget számos tényező határozza meg. Ezek közül a legfontosabbak, hogy mekkora havi törlesztőrészletet vállalunk, hány évre vesszük fel a kölcsönt, és hogy az olcsóbb vagy a kiszámíthatóbb kamatozású lakáshitelt választjuk-e. A bankok ajánlatai között drámai különbségek vannak: például havi 60 ezer forintos törlesztőrészletet fizethetünk 6 vagy 10 millió forint hitel után is!

A felvehető lakáshitel összege erősen függ attól, hogy a havi bevétel mekkora hányadát szánjuk hiteltörlesztésre. Egy átlagos magyar kétkeresős háztartás fejenként havi nettó 160 ezer forintot visz haza. Amennyiben a család jövedelmének körülbelül ötödét, azaz összesen havi 60 ezer forintot kíván törlesztésre fordítani, úgy egyik banknál 6, míg egy másiknál akár 10 millió forintot kaphat.

torleszto_20160714A vállalt havi törlesztőrészlet emelésével ráadásul még jobban kinyílik az olló a legalacsonyabb és a legmagasabb hitelösszeg között. A felvehető hitelösszegek közötti drámai eltérést a kamatperiódusok különbsége magyarázza. Ugyanis minél hosszabb időszakra rögzítjük a kamatot, úgy az annál magasabb lesz, a magasabb kamat pedig értelemszerűen drágább törlesztőrészlethez vezet. Így a vállalt havi részlet mellett csak alacsonyabb összegű hosszú kamatperiódusú hitel jöhet szóba.

A kapható hitel összegét a vállalt törlesztőrészleten és a kamatperióduson túl a futamidő is befolyásolja. A hosszabb futamidő ugyan magasabb hitel felvételét eredményezheti, viszont összességében többet is kell visszafizetni a banknak. Például 20 helyett 30 éves futamidő 3 millió forinttal (30%-kal) magasabb hitelösszeget, de 7 millió forinttal (50%-kal) több visszafizetést jelent. Ezért a futamidőt nem célszerű elnyújtani, mert a kapható hitel összege kevésbé, míg a teljes visszafizetés komolyan emelkedik.hitel_visszafizetes_20160714

Összefoglalva: a magasabb vállalt törlesztőrészlet és a hosszabb futamidő növeli, míg a hosszú távon fix kamatozású hitel választása csökkenti a felvehető hitel összegét.

Ha kíváncsi vagy, hogy adott törlesztőrészlet és futamidő mellett mekkora hitelre számíthatsz, akkor használd az „Ennyi törlesztőt tudok fizetni” kalkulátort.

Ha még bizonytalan vagy, hogy mekkora havi törlesztést vállalnál szívesen, de kíváncsi vagy a bankok aktuális piaci ajánlatára, akkor azokat itt tekintheted át:

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Címkék
Hirdetés