Mennyibe kerül a legolcsóbb bankszámla, ha devizánk is van?

 • 2016.06.10.
 • szerző: bankmonitor.hu

Bankszámlavezetés terén abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy havi 150 ezer forintos jövedelemtől már potom összegért bankolhatunk, ha jól választunk bankszámlát. Napi pénzügyeink intézéséhez keresve sem találunk olcsóbb megoldást, mint az Erste által kínált Privilégium „L” számlacsomag. De mi a helyzet, ha tegyük fel megtakarításokban, vagy éppen devizaszámlában is gondolkodunk?

Ezen cikk megjelenésének időpontjában legjobb ajánlatot képviselő bankszámla termék ma már nem elérhető. Az aktuális legjobb ajánlatunkat a Bankmonitoron itt érheted el: bankszámla 5000 Ft jóváírással, vagy végezz személyre szabott bankszámla költség számítást a kalkulátorunkkal!

Átlagos jövedelem és aktív bankszámla használat mellett jelenleg a legolcsóbb megoldást kétségkívül az Erste Privilégium “L” számlacsomag jelenti. Amint a bank által elvárt 150 ezer Ft a bankszámlára érkezik, majdhogynem díjmentes minden banki szolgáltatás. Többek között nincs számlavezetési díj, ingyen lehet a netbankon keresztül átutalni, ráadásul korlátlan számban lehet ingyen készpénzt felvenni a bank saját automatáiból (ATM).

Minden persze nem lehet tökéletes…

Bankbetéti fronton azonban ne számítsunk csodákra. A történelmi mélyponton lévő jegybanki alapkamat (0,9%) az Erste Bank betéteire is rányomja bélyegét. A legjobb rövidtávú lekötött betétekkel is legfeljebb 0,2%, illetve 0,4%-os éves kamatot lehet elérni 3, 6 hónapos időtávon.

A klasszikus lekötött betéteknél rugalmasabb megtakarítási lehetőség az Erste CélBetét Megtakarítási számla, amivel szintén elérhetőek a fenti kamatszintek. A megtakarítási számla a kis összegű rendszeres takarékoskodást díjazza. Az elérhető kamat alapkamatból, valamint kamatprémiumból áll, ami havonta jóváírásra is kerül.

Prémium kamat abban a hónapban jár, amikor legalább a minimálisan előírt összegű jóváírás (5.000 Ft) teljesül és az adott hónapban terhelés nem történik a számlán. Amennyiben terhelés történik, vagy nem érkezik be új megtakarítás, vagy érkezik, de a minimálisan előírt összegnél kevesebb, úgy kamatprémium nem jár, csak alapkamat.

Ha a betéti kamatoknál magasabb hozamra vágysz, akkor inkább nézz körül a banknál elérhető befektetési lehetőségek között!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

TOVÁBB A KALKULÁTORHOZ

Mielőtt a deviza számlavezetésre kanyarodnánk, egyet szögezzünk le. Azért még nem érdemes egy devizaszámlát fenntartani, hogy nagy ritkán egy-egy kisebb összeg érkezik arra, vagy kerül elutalásra arról. Persze merőben más a helyzet, ha jelentős devizaforgalmat bonyolítunk, vagy devizában vannak megtakarításaink.

Devizaszámlát négy devizanemben (EUR, USD, GBP, CHF) vezet a bank. A számla megnyitásáért külön nem kell fizetni, számlavezetési díjjal viszont már kell számolni. Alapvetően 1,73 EUR a havidíj, de ha a bank által meghatározott limitet eléri a számlán, vagy lekötött betétben tartott pénzünk (EUR estén ez 12.000 EUR), akkor 0,56 EUR-ból megússzuk a dolgot.

A devizaszámlához bankkártya is kapcsolódhat, aminek éves díja 19,56 EUR (kicsivel több, mint 6.000 Ft). A dombornyomott plasztikkal végzett vásárlások díjmentesek, arra viszont feltétlenül ügyeljünk, hogy ezzel nem lehet ingyenesen készpénzt felvenni az Erste Bankcsoportba tartozó bankok ATM-jeinél külföldön (a Privilégium „L” bankszámlához kapcsolódó bankkártyával ez lehetséges, amennyiben a 150 ezer Ft-os jóváírás teljesül).

Az átutalások díja, ahogy forint átutalásoknál is, eltérően alakul attól függően, hogy bankon kívülre, vagy belülre teljesül az utalás, illetve, hogy milyen csatornán (netbank, telefon, bankfiók) adtuk meg. Egy netbankon indított SEPA átutalás például 12,27 EUR-ba kerül 12.500 EUR-ig. Azaz nagyságrendileg olyan 3.800 Ft-os fix díj ellenében utalhatunk 3.875.000 Ft erejéig.

Hogyan lehet Privilégium „L” szerződést kötni?

Fontos! Nem érdemes bemenned a bankfiókba, mert a Privilégium „L” bankszámlát csak közvetítőn keresztül lehet megkötni, azaz bankfiókban nem elérhető. Kifejezetten kényelmes lehet, hogy a Bankmonitor.hu-n keresztül online tudod igényelni.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.02.28.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap 1,40% 6,13% 5,35% 8,38% 1
  OTP Supra Alap 10,23% 9,03% 5,16% 16,40% 2
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Paletta Alap 9,32% 8,14% 6,17% 8,39% 3
  OTP Fundman Alap 18,87% 13,01% n.a. 8,20% 4
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 1997.11.17.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap 4,41% 5,01% 4,96% 5,89% 5
  OTP Föld Kincsei Alap 6,08% 13,50% 9,44% 6,88% 6
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -0,48% 0,67% 4,26% 4,26% 7
  OTP Trend Alap 16,32% 8,61% 16,71% 14,34% 8
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

2 Hozzászólás

 • Ferenc 2016-06-10 08:49:17 - Válasz

  A megtakarítási számla akkor is megfelelő megoldás, ha pl fél éven keresztül nem tudok havonta félretenni?

  • bankmonitor 2016-06-10 14:52:17 - Válasz

   Megfelelő lehet, bár a kamatprémiumot nem fogod megkapni arra az időre, amíg nem teszel bele pénzt. Céltól és összegtől is függ, hogy kinek mi a jó megtakarítás.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  16 év drágulása

  Az alábbi infografikánkon az elmúlt 16 év inflációját ábrázoltuk, lebontva néhány érdekesebb KSH termékcsoportra is. Mint látható, az átlagos infláció ez idő alatt összesen 81%...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.