Betöltés
loading

Mennyire hitelképes most egy átlagos nyugdíjas?

134.800 Ft volt januárban a magyar átlagnyugdíj, ami 4%-kal haladja meg az egy évvel korábbi szintet. Megnéztük, hogy lakáshitel esetében mire elég most ez, illetve a bankok miként fogadják el a különböző nyugdíj- és járadékfajtákat?

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a kalkulátorunk.

A több mint 2 millió magyar nyugdíjas életében adódhat olyan helyzet, amikor lakásvásárlásához hitelre van szükségük. Az átlagos nyugdíj összege – 134.800 Ft – jövedelmi oldalról elég lehet a hitelfelvételhez, hiszen a hitelezhetőség alapvető feltétele az aktuális minimálbér összegét elérő igazolt, bank által elfogadott jövedelem. A minimálbér jelenleg bruttó 149.000 Ft (nettó 99.085 Ft), vagyis a nyugdíj összegének legalább ezt el kell érnie. Bár a minimálbér összege lakáshiteleknél a hivatalos küszöb, a bankok egy része inkább 120.000 Ft felett fogad be hitelkérelmeket.

Milyen típusú nyugdíjra adnak hitelt a bankok?

Nyugdíj esetében fontos, hogy véglegesített ellátásról legyen szó, ugyanis a bank számára fontos, hogy az adós a futamidő végéig szerződés szerint fizesse a hitelét. Az özvegyi nyugdíjat akkor veszik jövedelemként számításba, ha az adós legalább a hitel futamidejének végéig megkapja azt.

Keresd meg a számodra legjobb lakáshitel-ajánlatot a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorával.

A különböző nyugdíj, ellátás és járadék fajták azonban hitelezhetőség szempontjából különbözőek: vannak olyanok, amelyeket elsődleges jövedelemként is elfogadnak, míg mások csak úgynevezett másodlagos jövedelemként jöhetnek számításba. (Az elsődleges jövedelemnek el kell érnie a mindenkori minimálbér összegét. Amennyiben eléri, akkor ehhez adják hozzá a másodlagos jövedelmet, majd a kettő összege alapján határozzák meg a hitelképesség mértékét.) És persze vannak olyan járandóságok, amelyeket egyáltalán nem vesznek számításba jövedelemként a bankok.

Öregségi nyugdíj: ez a legtisztább eset, hiszen véglegesített, kiszámítható ellátásról van szó.
Korkedvezményes nyugdíj: a bankok szeretik, hiszen ilyen esetben általában alacsonyabb az életkor.
Rokkantsági ellátás: abban az esetben fogadják el a bankok, ha véglegesített ellátásról van szó.
Özvegyi nyugdíj: önállóan is elfogadják jövedelemként a bankok.
Külföldi nyugdíj: amennyiben végleges nyugdíjról van szó, akkor önállóan is elfogadják a bankok.
Bányászjáradék: teljes értékű jövedelemként elfogadható egyes bankoknál. Erre a típusú ellátásra az jogosult, akik földalatti munkavégzésből legalább 25 év szolgálati időt szereztek, vagy 5000 műszakot töltöttek le.

A hitelhez szükséges dokumentumok

  • Érvényes nyugdíjas igazolvány
  • Utolsó nyugdíjszelvény
  • Utolsó bankszámlakivonat (amennyiben bankszámlára érkezik az ellátás)
  • Jelzáloghitel esetén egyéb dokumentumok
  • Az utóbbi két dokumentum pótolható az év eleji nyugdíj-értesítő irattal

Hány éves korig hitelképes valaki?

Lakáshitel esetében a bankok mindig meghatározzák a hiteligénylő lejáratkori maximális életkorát. A korhatár bankonként eltérő, de általában 70 és 75 év között van, de akad olyan pénzintézet, ahol fogyasztóbarát lakáshiteleinél az adós nem töltheti be a 65. életévét. Olyan bank is akad, amelyik akkor hitelez a lejárat idején 70 évnél idősebb személyt, ha adóstárs kerül bevonásra, vagy hitelfedezeti biztosítást kötnek a teljes futamidőre. Máshol viszont már akkor is kötelező a hitelfedezeti biztosítás, ha a legmagasabb jövedelemmel bíró adós életkora meghaladja lejáratkor a 65. életévet. Találtunk olyat pénzintézetet is, amelyik már akkor ragaszkodik egy készfizető kezeshez, ha bármelyik adós betölti a futamidő végén a 70. évet. Jól látható, hogy a gyakorlat nagyon eltérő ebben a kérdésben, így érdemes olyan hitelszakértő segítségét kérni, aki jól ismeri a pénzintézetek elvárásait.

Pedig akár a hitel is múlhat ezen a pár éven, hiszen ha a futamidő végén nem lehet idősebb 70 évesnél valaki, akkor 65 évesen legfeljebb 5 éves futamidővel vehet fel hitelt. Ilyen rövid futamidőnél viszont magasabb havi törlesztők jöhetnek ki, ami meg esetleg a JTM (jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató) korlát miatt jelenthet gondot. A JTM korlát ugyanis megszabja a jövedelemhez képest bevállalható havi hiteltörlesztők maximumát. JTM alapján egy 10 éves kamatperiódusú (vagyis 10 évente változó kamatú) hitelnél az átlagos 134.800 Ft-os nyugdíj esetében havonta 67.400 Ft-os havi törlesztőt tesz maximum lehetővé.

Versenyeztesd meg a bankok lakáshitel ajánlatait az alábbi Lakáshitel Kalkulátorral, és ellenőrizd, hogy a jövedelmed alapján milyen hitelek és havi törlesztők érhető el a számodra. 

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Mekkora törlesztőrészletet vállaljunk be a válság alatt?

A lakáshitel, személyi kölcsön kamata a járvány kitörése óta érdemben nem változott. Az ingatlan áremelkedés azonban megállt, sőt sok helyen még csökkenést is érzékelhetünk. Emiatt sokan azt gondolhatják elérkezett az...

Milyen költségei vannak egy lakáshitel igénylésének?

Nem mindig a kamat, havi törlesztőrészlet a legfontosabb egy lakáshitel igénylésekor. Van az igényléshez és a hitelbírálathoz kapcsolódóan ugyanis számos olyan egyszeri költség, amely jelentősen befolyásolhatja a döntésünket. Sőt, ezek...

Blogajánló
  • alapblog Örkény István: A borék (1948), részlet

    Örkény István: A borék (1948), részlet. Játszódik egy katonai kórházban Budapesten, 30-as évek. Várhegyi kórházparancsnok, Tordai őrmester   VÁRHEGYI Mi van itt, Tordai? Maga mondja... The post Örkény István: A borék (1948), részlet appeared first on alapblog.