Mennyit ér a duplázás, ha a nyugdíj a tét?

szerző: Kerezsi Tibor
2018. 03. 29.

Szerencsére olvasóink között egyre többen vannak, akik már ismerik a nyugdíjcélú-megtakarításokat. Sőt, nem kevesen már valamilyen nyugdíj-előtakarékossági megoldással is rendelkeznek. Egy ilyen olvasónktól kaptuk a kérdést: megéri-e dupla annyit fizetni a meglévő nyugdíjcélú-megtakarításába? A válasz egyértelműen igen. De vajon mennyire? Vagy van jobb ötlet is, mint a befizetés növelése?

Akciónk még egy ok ahhoz, hogy már most kezdj el gyűjteni a nyugdíjas évekre!

Olvasónk levele alapján 10 ezer forintot fizet nyugdíjcélú-megtakarításába. Azon gondolkozik, hogy felemelje az összeget 20 ezer forintra. De vajon mennyivel növeli a nyugdíjban felhasználható összeget, ha duplázza a befizetését?

Szeretnéd tudni, te mekkora nyugdíj-kiegészítésre számíthatsz nyugdíjasként különböző megtakarítás mellett? Használd kalkulátorunkat és kiderül!

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor

Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 150 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
 • Alacsony (átlagban 1% alatti) költség mellett
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:
Rendelkezel vésztartalékkal?
Bejelentett alkalmazottként (is) dolgozol?
Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész
A nyugdíjig hátralévő évek
Teljes felvehető összeg
állami támogatás és hozama
összes befizetés
befizetés hozama
teljes költség
Havi nyugdíjkiegészítés
Mennyivel nő a nyugdíjad?
 • Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérd tanácsadónk ingyenes tájékoztatását!
 • Nagyon sokat fog számítani a havi közel ezer forintos összeg a nyugdíjban.

Segítünk megtalálni a számodra legjobb NYUGDÍJMEGOLDÁST

 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ
 • Elmondjuk mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Bármennyire is szeretnénk azt mondani, hogy több, mint duplájára emelkedik a nyugdíjban elérhető összeg, a számok nem hazudnak: a duplázódástól alig eltérően változik a nyugdíjban felvehető összeg. Ez teljesen logikus: dupla akkora összegű adójóváírásra leszünk jogosultak, és dupla akkora összeg után jár a hozam is.

Az ábrán is látszik, hogy amennyiben duplázzuk a havi nyugdíjcélú-megtakarításokat (10 ezer forintról 20 ezerre, vagy 20 ezerről 40 ezerre), a felvehető megtakarítások is rendre duplázódnak. Ettől függetlenül megéri? Nézzük meg mennyit jelent ez havi szinten!

Nagy valószínűséggel nem lesz mindegy, hogy valaki 10, 20 vagy akár több százezer forinttal többet kap havonta nyugdíj-kiegészítésként, de a lényegi különbség nem a befizetés növelésénél jelentkezik.

Ami még többet hoz a konyhára

Mindkét ábrából leolvasható még valami. A befizetés növelésénél sokkal nagyobb hatása van az időben elkezdett megtakarításoknak. Aki, akár csak 10 évvel korábban ébred, az több mint dupla akkora összegre számíthat nyugdíjas korában, ugyanakkora havi megtakarítás mellett. Aki meg már pályája elején is félre tud tenni, az közel tízszeres pénzre számíthat, mint aki csak nyugdíjazása előtt tíz évvel kezdett félretenni ugyanennyit.

Ennek is megvan a maga matematikája: itt az újra-befektetések (vagy közismertebb nevén kamatos kamat) segít a megtakarítóknak növelni az összeget. Aki még nem ismerte fel az ebben lévő potenciált, annak gyorsan elmagyarázzuk a működését.

Az elv egyszerű: az egyszer már megkapott kamat tőkésedik és ezután a következő kamatfizetéskor, már az előző kamatokra is kapunk kamatot. Ez rövidtávon nem nagy különbséget jelent az egyszerű kamat számításához képest. Például 5%-os kamat esetén 2 év után a különbség kevesebb, mint negyed százalék (100 forintból egyszerű kamatszámítással 110 forint lesz, míg kamatos kamat alkalmazása esetén 110,25 forint.) De az évek során ezek a különbségek összeadódnak, és a hatásuk az idő múlásával egyre magasabb. (Matematikával jó barátságban lévőknek: a gráf ezért exponenciális.) Tehát a nyugdíjra minél korábban el kell kezdeni félretenni.

Milyen lehetőségek közül lehet választani?

Ma Magyarországon három nyugdíjcélú lehetőség közül tudunk választani, amikre befizetve jár a személyi jövedelemadóból a 20% adójóváírás:

 • önkéntes nyugdíjpénztár (max. 150 ezer forintos adójóváírás),
 • nyugdíj-előtakarékossági számla, vagy röviden: NYESZ (max. 100 ezer forintos adójóváírás), és
 • nyugdíjbiztosítás (max. 130 ezer forintos adójóváírás).

Mindhárom lehetőségnek más-más előnye (és hátránya) van. Ami viszont közös, a 20%-os adójóváírás közös 280 ezer forintos maximuma, illetve minimális időtávjuk 10 év. Létezik olyan nyugdíjcélú-megtakarítás, amihez tíz évig semmilyen formában nem lehet hozzáférni, de olyan is, aminek a hozzáférhetősége (ellentétben a másik kettővel) nem emelkedik a nyugdíjkorhatár esetleges emelkedésével. Természetesen költség oldalról is óriási különbségeket találhatunk. Valamelyik megoldásnak a fő költségterhelése a befizetési oldalon jelentkezik, míg máshol inkább a vagyonarányos költségek jellemzőek. Nem könnyű a választás, de kollégánk segít megismerni a lehetőségeket!

Szeretnéd tudni, hogy honnan és miből lesz nyugdíjad? A Bankmonitor.hu Nyugdíjkalkulátora megmutatja másodpercek alatt, hogy mire lesz elég a megtakarításod. Ráadásul kollégáink mindhárom nyugdíjcélú megtakarítás előnyeit, hátrányait ismerik. Kérdezz minket, és ingyenesen segítünk kiválasztani a számodra legmegfelelőbb nyugdíjcélú megtakarítást és a szerződéskötést is megkönnyítjük számodra!

Állami támogatás, elérhető többlet nyugdíj, költségek…

 • Nyugdíjcélú megtakarítással kapcsolatos kérdésed van? Mi tudjuk a választ!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

3 Hozzászólás

 1. Anna

  Vannak családok, ahol a gyermekek minden lehetőséget megragadnak, hogy a számlájukon lévő összeg növekedjen. Nem véletlenül ! (A szülők váláskor minden ingatlant átírattak a gyermekek nevére, ahol közben a munkanélküli, szintén vagyontalan nagyszülő is helyet kapott.) A gyermekek nagykorúságának elérésekor szabadon rendelkeznek vagyontárgyaikkal. Hogyan lesz a szülőknek, nagyszülőknek nyugdíja és biztonsága idős korban, ha megtakarításra a továbbiakban nincs lehetőségük (betegség, munkanélküliség stb.), a korábbi vagyontárgyaik felett más személy, a gyermekük, unokájuk rendelkezik ? Nagyon nagy teher hárul a fiatalokra életük első szakaszában a szülők döntése miatt és a megoldás nehezen körvonalazódik (állami gondoskodás).

  2018.04.01.11:09

 2. Bánáti Gábor

  A megtakarításokon túl – ami azért alapkövetelmény – igen jelentősen, évi 6 %-al lehet növelni a nyugdíjösszegét, ha nem 65-öt éves korban megy el valaki nyugdíjba, hanem azért még ráhúz néhány esztendőt. Érdekes módon, ez a lehetőség alig ismert, a “nyugdíj guruk” meg sem említik. Pedig ehhez még előtakaréskoskodás se kell.

  2018.04.03.12:52

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Gábor,

   A munkavállalás meghosszabbításának lehetőségeivel mi is foglalkoztunk a korábbi cikkeinkben, mint a nyugdíj megnövelésének egy módját. Azonban bizonyos esetekben ez nem elegendő, vagy nem megvalósítható, így az előtakarékossággal lehet kiegészíteni a jövőbeli nyugellátást.

   2018.04.04.08:14

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Kapcsolódó tartalmak

Vihar ide, vihar oda, a nyugdíjpénz jó helyen van!

2018. 06. 20.

Az év első fele alapján az önkéntes nyugdíjpénztárak hozamai nem lesznek olyan kiválóak, mint az utóbbi években. Ennek oka, hogy a kötvények és a részvények felett is borús fellegek gyülekeznek....

Nyugdíj: az nyerte a legtöbbet, aki a legkevesebbet vesztette

2018. 06. 17.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak tagjai jobb, ha felkészülnek: a tavalyi bődületes 10% feletti teljesítmény után, idén sokkal szerényebb teljesítménnyel kell majd beérniük. Sőt, ha minden így marad, akkor veszteséget fognak elkönyvelni...

Emelkedni fog a nyugdíjkorhatár? Megmutattuk a héten!

Pénzügyi döntések a hitelfelvétel után, elszálló nyugdíjkorhatár. Többek között ezekkel a témákkal foglalkoztunk a héten és most egy kis ízelítőt is adunk belőlük. Heti összefoglalónk következik! Használd nyugdíj-megtakarítás kalkulátorunk, és megtudhatod,...

Elszáll a nyugdíjkorhatár, de több nyugdíjunk lesz?

2018. 06. 15.

Egy friss elemzés rendkívül erős megállapítást tett, eszerint olyan kemény helyzet elé állítja a társadalom öregedése a nyugdíjrendszert, hogy 2015 és 2050 között az OECD országokban átlagosan 8,4 évvel kellene...

Blogajánló

 • alapblog

  Záróra

  Egy régen neves cuki végleg bezárt, egy másik még csak átmenetileg, mert nincs munkaerő, egy harmadik étterem azt választotta, hogy vasárnap délutántól szerda délig zárva...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.