Betöltés

Mennyit és hogyan kapnak vissza a kedvezményes árfolyamon végtörlesztők?

szerző: Bankmonitor.hu
2014-09-26

Rengetegen éltek a kedvezményes végtörlesztés lehetőségével 2011 végén, 2012 elején. Számtalan kérdést kaptunk arra vonatkozóan, hogy ők mire számíthatnak a devizahiteles elszámolások során. Kalkuláltunk, melynek eredménye alapján van egy rossz és egy jó hírünk. A rossz hír, hogy visszatérítés minimális valószínűséggel jár. A jó hír, hogy a végtörlesztéshez forint hitelt igénybe vevők nagy eséllyel jelentős mértékű havi törlesztőrészlet csökkenést tudnak elérni. Megmutatjuk hogyan.

A kedvezményes árfolyamon végtörlesztők körébe azok tartoznak bele, akik 2011 végén vagy 2012 elején éltek azzal a lehetőséggel, hogy nem az éppen aktuális, hanem annál jelentősen (kb. 25%-kal) kedvezőbb, előre rögzített árfolyamon fizessék vissza tartozásukat.   
Mikor jár visszatérítés?  
Visszatérítés akkor jár, hogyha az árfolyamrés alkalmazásából és az egyoldalú kamat- és költségemelésekből származó túlfizetés magasabb, mint a kedvezményes végtörlesztéskor a piacinál alacsonyabb svájci frank árfolyamból származó előny. Azaz, amennyiben nagyobb összeg jár vissza, mint amennyit a végtörlesztéssel nyert az ügyfél, akkor a kettő különbözete még visszajár.  
Hogy egyáltalán jár-e a hiteledre visszatérítés, az alábbi kalkulátorból megtudhatod!


Bankmonitor

Keress a legjobb
Lakáshitel
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz
 
Mekkora visszatérítésre számíthat egy átlagos hitelfelvevő, aki kedvezményes árfolyamon végtörlesztett?  
Valószínűleg semmire, vagy éppen hogy csak valamire. 
  Számításainkhoz egy átlagos hitelt vettünk, ami

 • 7 millió Ft
 • 20 évre
 • svájci frank alapon
 • 2007 január – folyósítás
 • 2012 január – végtörlesztés kedvezményes árfolyamon (forint hitelből) 

visszaterites_20140926
A példánkban szereplő adós a jogtalan árfolyamrés és kamatemelés miatt összesen 1,1 millió forintos visszatérítésre számíthat. Azonban a törvény tartalmaz egy kitételt, miszerint az elszámolásra kötelezett bank csökkentheti ezt az összeget olyan kedvezményekkel, amit a hitel futamideje alatt nyújtott. Márpedig a rögzített árfolyamon való végtörlesztés is kedvezménynek számít, nem is akármilyennek!  
Az aktuális piaci árfolyamhoz képest 30%-kal alacsonyabb szinten rögzített kedvezményes árfolyamon való végtörlesztéssel több mint 3 millió forintot takaríthatott meg a hitelfelvevő. Ráadásul ezt a megtakarítást már évekkel korábban realizálta, ahhoz képest, aki nem is tudott élni a kedvezményes végtörlesztés lehetőségével. Továbbá ez az összeg jelentősen meghaladja a jogtalan árfolyamrésből és kamatemelésből származó potenciális visszatérítést.
Tehát összességében 2 millió forinttal nagyobb pénzügyi előnyhöz jutottunk a végtörlesztéssel, mint a kedvezményes végtörlesztéssel nem élők számára most kalkulálható átlagos banki visszatérítéssel. Ez egyúttal azt jelenti, hogy a kedvezményes árfolyamon végtörlesztettek többségének visszatérítés a jelenlegi elszámolás során már nem jár.   Az eredményt némiképp árnyalja, hogy a bankok eltérő árfolyamréssel és kamatemelési gyakorlattal rendelkeztek, így nem jelenthető ki egyértelműen, hogy egyik kedvezményes árfolyamon végtörlesztőnek sem járhat visszatérítés.  
Apropó forint hitel: a hitelkiváltásra felvett kölcsönnel mi a helyzet?   Mivel a kedvezményes végtörlesztéshez szükséges összeg a legtöbb család esetén nem lapult a párna alatt, ezért a leggyakoribb megoldás az volt, hogy felvették az ehhez szükséges összeget, immár forint alapon. Továbbá jó eséllyel ennek a kölcsönnek a törlesztőrészlete még nincsen referenciakamathoz kötve,
így szinte teljesen kizárt, hogy a számodra jelenleg elérhető legalacsonyabb törlesztőrészletet fizetnéd. A napokban találkoztunk egy olyan esettel, ahol végtörlesztéshez felvett hitele még a mai napon is közel 11%-os THM-mel (effektív kamattal) rendelkezik. Ezen hitel is viszonylag könnyen kiváltható egy 6,5%-os THM-mel bíró hitelre. Ez a 4,5%pontos különbség a hátralévő futamidő tükrében akár 20%-os azonnali havi törlesztőrészlet csökkenést eredményezhet.   Ezért ha fennálló hiteledet pontosan fizeted, akkor mindenképp érdemes megvizsgálni, hogy mennyit nyerhetsz azzal, hogyha hiteledet egy olcsóbbra cseréled (általános szabályként évente legalább egyszer hasonlítsuk össze a piaci ajánlatokat, hátha találunk kedvezőbbet).  
Ha kíváncsi vagy, hogy milyen törlesztőrészletre számíthatsz, ha lecseréled fennálló hiteledet, akkor adj meg néhány adatot és hitelszakértőnk felhív!  

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Ha valaki mégis úgy gondolja, hogy utána nézne, jár-e a kedvezményes végtörlesztés ellenére banki visszafizetés   A hagyományos úton végtörlesztőkkel szemben az érintetteknek 2015. március 1 és 31 között kell külön kérelmezniük az elszámolást, amit 10 ezer forintos díj ellenében tehetnek meg. Az eljárási díjat viszont nem kell megfizetni, ha a végtörlesztés forint hitelből történt, illetve visszajár, ha az elszámolást követően kiderül, hogy a hitelfelvevőnek még jár visszatérítés az árfolyamrésből és egyoldalú kamatemelésből.  
Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

0 Hozzászólás

 1. BERTI33

  Tiszteletem!
  Érdeklődni szeretnék,hogy önök szerint reális-e 2008-ban felvett 6100000 Ft. után 2011-ben 7400000 Forintot fizettem vissza,úgy,hogy tisztességesen törlesztettem három évig?

 2. cso61pike

  Üdvözletem! BERTI33-hoz hasonlóan én is 2008-ban vettem fel 7,5 m ft lakáshitelt CHF-ben, majd 2011-ben “kedvezményesen” (felvételkori 156 ft helyett 180 ft-os árfolyamon) végtörlesztettem 8,8 m ft-ot, plusz adjuk ehhez hozzá a három évnyi törlesztést! Egyetlen elmaradt havi törlesztésem sem volt, tehát én tisztességes voltam. Pedig a lakásomat el kellett adni, albérletbe kényszerültem, most pedig fizessek 10 ezer forintot, hogy megtudhassam, visszajár-e valami? A cikkbeli példa szerint semmi, így pedig bukom még a tízezret is, ha jól értelmezem. Én ezt is tisztességtelennek érzem. Lesz egy képlet, amivel a banki ügyintéző pillanatok alatt kiszámolja jár-e vissza, akkor miért kell embereknek erre pénzt kidobálni?

 3. bankmonitor.hu

  @BERTI33: Az árfolyamkülönbözet miatt reális.

 4. greti52

  Tisztelt Bankmonitor!
  2008 márciusában vettünk fel devizahitelt lakásvásárlásra (jelzáloghitelt) “A” banknál. 2011 decemberében -miután “A” bank nem engedte, hogy forintosítsuk náluk a hitelt (mindig időben fizettünk, soha nem volt elmaradásunk), “B” bank hiteléből + saját pénzből végtörlesztettünk. Most “B” banknak fizetünk forint hitelt.
  Önök szerint nekünk járhat “A” banktól visszatérítés?
  Válaszukat előre is köszönöm!

 5. bankmonitor.hu

  @greti52: Amennyiben a deviza alapú hitelt kedvezményes árfolyamon fizették vissza, úgy az elszámolás elkészítését Önök kérhetik március hónapban. A forint hitelre automatikusan el fogják készíteni. Kedvezményes végtörlesztéssel megszűnt hitel esetén nagyon kevés az esély, hogy jár vissza pénz, mivel az anno adott árfolyamkedvezmény csökkenti a visszatéríthető összeget.

 6. csabarbhu

  Kedves Bankmonitor.hu,
  Szeretném kérdezni, hogy ha kedvezményes végtörlesztéskor csak részben HUF hitellel, részben pedig kp befizetésével végtörlesztettem a 2008-ban felvett CHF hitelem, akkor ez is forinthitelből történt végtörlesztésnek minősül?
  A másik kérdésem, hogy ha netán nem jár már vissza nekem semmi, akkor biztos hogy fizetnem azért nem kell ha kiderül hogy én még “túl jól” is jártam?
  Csaba

 7. bankmonitor.hu

  @csabarbhu: Ha részben vett fel forint hitelt a kedvezményes végtörlesztéshez, akkor is ingyen kérheti az elszámolás elkészítését. Az igényléskor vigye magával a forint hitel szerződését, amelyből bizonyítható, hogy az érintett hitel kiváltására nyújtotta a bank a kölcsönt.

 8. Rob555

  Tisztelt Cím,
  Érdeklődnék hogy abban az esetben ha én a hitelemet idén Áprilisban Nem kedvezményesen! forintra váltottam most az elszámolásnál van-e valami teendőm?
  Válaszukat elöre is köszönöm

 9. bankmonitor.hu

  @Rob555: Ha az adataiban (név, azonosító okmányok, lakcím, levelezési cím) változás következett be, akkor ezt az érintett banknál jelezzük.

  Ha az érintett banknál már nem vezetünk számlát, akkor az adott bank felé jeleznünk kell, hogy a bankfiókban készpénzben vesszük fel az összeget, vagy más banknál vezetett számlára kérjük utalni. Ez utóbbi esetben a számlaszámot is meg kell adni

 10. Erika27

  Tisztelt Bankmonitor!Olyan kérdéssel fordulok Önökhöz hogy aki végtörlesztett és nem adta le a kérvényt március 31-ig az kap elszámolást a banktól vagy utólag nem lehet a kérvényt beadni?Köszönöm!

 11. bankmonitor.hu

  @Erika27: Csak a kedvezményes árfolyamon végtörlesztőknek kellett március 31-ig kérniük az elszámolást, minden más esetben automatikusan postázzák a levelet.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Megvalósítjuk a lakáscélodat!

2018. 09. 14.

A lakáscél megvalósításához elengedhetetlen az önerő megléte. Ennek összegyűjtése sok esetben nem kis feladat. Két konkrét élethelyzetben, két teljesen különböző példán keresztül mutatjuk be, hogy a lakáshitelek felvételéhez hogyan gyűjtheted...

Hitel és lakástakarék?

2018. 09. 11.

A hiteligénylés felelős döntés. Azonban az ajánlatok közül nem mindig egyszerű a legjobbat kiválasztanunk. Nem mindegy, mekkora az önerőnk és a jövedelmünk, mekkora hitelre van szükségünk, és mennyi időre fixálnánk...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.