Betöltés
loading

Mennyit kell félretennem, hogy értelmezhető nyugdíjam legyen?

A magyarok fele egyáltalán nem tesz félre a nyugdíjas éveire, a fiataloknál pedig még rosszabb ez az arány – derül ki a CIG Pannónia Életbiztosító kutatásából. Aki megtakarít, az átlagosan 1 000 és 10 000 Ft közötti összeget szán erre a célra. De mire elég akár a 10 ezer Ft is? Mennyit kell ahhoz félretenni, hogy meglévő anyagi helyzetünket idős korunkban is fenntarthassuk? Meg fogsz lepődni!

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a nyugdíj kalkulátorunk.

Az OECD adatai szerint 2008 és 2017 között a magyar háztartások nettó megtakarítási rátája megduplázódott, a nettó jövedelem 3,66 százalékáról 7,35 százalékára emelkedett. Hogy mit jelent ez a gyakorlatban? Azt hogy 100 ezer Ft nettó jövedelemből egy átlagos magyar alig 7 ezer Ft-ot tesz félre. Ráadásul a CIG kutatása szerint az összes megkérdezett fele, a 25-29 éves korosztály pedig több mint háromnegyede állította, hogy semmilyen nyugdíj célú megtakarítással nem rendelkezik. A megkérdezettek 40 százaléka mondta azt, hogy spórol időskorára, közülük legtöbben (14,6 százalék) önkéntes nyugdíjpénztári tagok, és minden tizedik válaszadó rendelkezik nyugdíjbiztosítással.

A havi összegeket tekintve a megtakarítók fele 1 000 Ft és 10 000 Ft között tesz félre nyugdíjra, míg negyedük 10 000 Ft és 20 000 Ft között spórol. Ezeket az összegeket persze csak úgy lehet a helyükön kezelni, ha tudjuk, hogy mennyi évünk van még a nyugdíjkorhatár eléréséig – ami jelenleg a 65. életév -, és milyen összegű nyugdíj-kiegészítésre számítunk. Mi most azt tűztük ki célul, hogy a nyugdíjkorhatár elérésekor 10 millió Ft-unk legyen, mégpedig mai értéken, amihez az átlagos éves inflációval is számolnunk kellett. A példánkban 3,5%-os éves átlagos inflációval, valamint 1,5% átlagos reálhozammal számoltunk, ami nem sok, de ilyen időtávra érdemes konzervatívan tervezni.

A grafikonunkból láthatod, hogy a havi 10 ezer Ft megtakarítás legfeljebb egy 30 éves, vagy annál fiatalabb esetében lehet elegendő a kitűzött cél eléréséhez, amennyiben most kezd el megtakarítani. Igen ám, de van egy szomorú hírünk: ez is csak akkor igaz, ha a 10 millió Ft-ot nominálértéken nézzük, vagyis nem kalkulálunk az addig bekövetkező pénzromlással. Gondolj csak bele, hogy mit tudtál venni 100 ezer Ft-ért mondjuk 20 évvel ezelőtt, és mit most?

Éppen ezért érdemes megtakarításkor a reálértéket alapul venni, vagyis annyit félretenni, hogy amikor 65 évesek leszünk, akkor annyi pénzünk legyen, mint amennyit most a 10 millió Ft érne. Ehhez azonban egy most 30 éves fiatalnak már legalább havi 30 ezer forintot kellene félretennie minden hónapban, hogy végül reálértéken teljesüljön a kitűzött cél.

Ráadásul a magyar fiatalok több mint háromnegyede “mamahotelben” él, vagyis nem kell lakhatásra költenie, ennek ellenére háromnegyedük mégsem tesz félre nyugdíjas éveire, ami nem sok jót ígér. Mert ahogy látszik, minél kevesebb idő van hátra a nyugdíjkorhatár eléréséig, annál többet kell megtakarítani havonta, míg végül már kezelhetetlenné válik az ügy.

Ha kiszámolnád, hogy a korod alapján mennyit kellene félretenned, hogy az általad célként kitűzött megtakarítást elérd a nyugdíjkorhatár elérésekor, akkor ellenőrizd a dolgot a Bankmonitor nyugdíj-megtakarítás kalkulátorával.

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
  • 20%-os (max. 130 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
  • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
    (reálhozam 2,7%)!
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:
Rendelkezel vésztartalékkal?
Bejelentett alkalmazottként (is) dolgozol?

ENNYI PÉNZED LESZ
MIRE NYUGDÍJBA MÉSZ
A részletes eredményeidet
e-mail-ben küldjük el
  • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ.
  • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről.
Kérd részletes eredményeidet
email-ben!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
tőzsdepánik

Mikor lehetünk elégedettek egy befektetésünk hozamával?

A jelenlegi kamatkörnyezetben a megtakarításokon elérhető nyereség eléggé alacsonynak tekinthető. Sokan éppen ezért inkább otthon tartják a pénzüket, vagy épp nem is takarítanak meg, elvásárolják a teljes fizetésük. De mikor...

tőkevédelem

Tények és tévhitek a nyugdíjmegtakarítások biztonságáról

A befektetések kiválasztásakor az egyik legfontosabb szempont a biztonság. Különösen igaz ez a nyugdíjcélú megtakarításokra: senki nem szeretné az időskorára félretett pénzét elveszíteni egy rossz befektetés, egy csalás, egy intézményi...

Blogajánló
  • alapblog Dollár vs euró

    (egyik se jobb a másiknál) Önmaga alatt vágja a fát mind Amerika, mind Európa, ha hagyja, hogy értelmetlen globális, részben öncélú spekulációs harc színterévé váljanak... The post Dollár vs euró appeared first on alapblog.