Betöltés

Mi a baj az óriásberuházásokkal?

szerző: Fülöp Norbert
2018-11-17

Egyáltalán nem véletlen, hogy a legnagyobb, leglátványosabb és persze legdrágább megaprojekteknél szinte mindig elszállnak a költségek, csúsznak a határidők, ráadásul végül még az előre kalkulált hozamok sem teljesülnek. De akkor miért költi az emberiség ezekre a pénzét évszázadok óta? Ezt a kérdést boncolgatja az Alapblog  írása.

Egészen elképesztő, hogy világszerte évente körülbelül a globális GDP 8 százalékát költi az emberiség úgynevezett megaprojektekre, vagyis egyáltalán nem mindegy, milyen hatékonysággal valósulnak meg ezek. Megaprojektnek – a közgazdászok definíciója szerint – az egymilliárd dollár feletti költségvetésű, több évig tartó, állami és privát szereplők közreműködésével megvalósuló komplex beruházások számítanak, amelyek legalább 1 millió ember életére vannak hatással. Ezért aztán az óriásberuházások többsége közlekedési (híd, alagút, autópálya, vasúti pálya stb.), energetikai (erőmű például) projekt, vagy valamilyen jelentős sporteseményhez kapcsolódó fejlesztés.

Bent Flyvbjerg, az Oxfordi Egyetem professzora több mint ezer megaprojekt vizsgálatából arra a következtetésre jutott, hogy tízből csupán egy ilyen beruházás tudja tartani az eredeti költségtervet, de a határidők csúszása és a várt hozamszint elmaradása is általános. A vasúti beruházások esetében például világviszonylatban 100 százalékos volt a felültervezés, vagyis átlagosan fele annyian használták végül a megépült közlekedési infrastruktúrát, mint amivel előzetesen kalkuláltak.

Ha kíváncsi vagy, hogy a világ óriásberuházásai közül melyik vezeti az aktuális költségtúllépési toplistát, olvasd el az Alapblog „Nem minden jó, ami drága” írását. Eláruljuk, van egy magyar projekt is az elitligások között!

Azért, mert az óriásberuházásoknál nem számítanak a költségek, Neked még érdemes a számodra legjobb lakáshitelt megkeresned! Hasonlítsd össze az aktuális ajánlatokat Lakáshitel kalkulátorunk segítségével!

 

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

bedőlt hiteles ingatlan

Hogyan lehetne igazságosabb a hitelezés?

2019. 01. 05.

A lakásértékesítési és a hitelfelvételi adatok egyre nagyobb számokat mutatnak. A lakásárak az utóbbi 5 évben trendszerű növekedést mutattak, ezért a lakáshitelek iránti érdeklődés is ugrásszerűen megnövekedett. Apollo írt meg...

Feje tetejére állhat a világ 2019-ben

2018. 12. 15.

Korszakváltás előtt áll a fejlett tőkés világ, ugyanis olyan dolgok történhetnek 2019-ben, amelyekre a 2008-as válság óta nem volt példa. John Hardy, a Saxo Bank elemzője szerint az Európai Unió...

Még az arany sem mindig fénylik!

2018. 12. 08.

Az arany mindenkinek mást jelent. Egyesek régi idők fizetőeszközének és napjaink valódi pénzének, mások befektetésnek, míg sokan biztosítéknak, kockázatok elleni védelemnek tekintik. A jegybank szemüvegén keresztül pedig stratégiai, stabilizáló eszköz....

Blogajánló

  • alapblog

    Theresa vakhite

    Tegnap este élő közvetítésben lehetett követni a brit parlament ülését a BREXIT szavazásról. Gondolom, más is a szokásosnál közelebbről figyelte a szavazást, de az nem...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.