Betöltés

Mi a baj az óriásberuházásokkal?

szerző: Fülöp Norbert
2018-11-17

Egyáltalán nem véletlen, hogy a legnagyobb, leglátványosabb és persze legdrágább megaprojekteknél szinte mindig elszállnak a költségek, csúsznak a határidők, ráadásul végül még az előre kalkulált hozamok sem teljesülnek. De akkor miért költi az emberiség ezekre a pénzét évszázadok óta? Ezt a kérdést boncolgatja az Alapblog  írása.

Egészen elképesztő, hogy világszerte évente körülbelül a globális GDP 8 százalékát költi az emberiség úgynevezett megaprojektekre, vagyis egyáltalán nem mindegy, milyen hatékonysággal valósulnak meg ezek. Megaprojektnek – a közgazdászok definíciója szerint – az egymilliárd dollár feletti költségvetésű, több évig tartó, állami és privát szereplők közreműködésével megvalósuló komplex beruházások számítanak, amelyek legalább 1 millió ember életére vannak hatással. Ezért aztán az óriásberuházások többsége közlekedési (híd, alagút, autópálya, vasúti pálya stb.), energetikai (erőmű például) projekt, vagy valamilyen jelentős sporteseményhez kapcsolódó fejlesztés.

Bent Flyvbjerg, az Oxfordi Egyetem professzora több mint ezer megaprojekt vizsgálatából arra a következtetésre jutott, hogy tízből csupán egy ilyen beruházás tudja tartani az eredeti költségtervet, de a határidők csúszása és a várt hozamszint elmaradása is általános. A vasúti beruházások esetében például világviszonylatban 100 százalékos volt a felültervezés, vagyis átlagosan fele annyian használták végül a megépült közlekedési infrastruktúrát, mint amivel előzetesen kalkuláltak.

Ha kíváncsi vagy, hogy a világ óriásberuházásai közül melyik vezeti az aktuális költségtúllépési toplistát, olvasd el az Alapblog „Nem minden jó, ami drága” írását. Eláruljuk, van egy magyar projekt is az elitligások között!

Azért, mert az óriásberuházásoknál nem számítanak a költségek, Neked még érdemes a számodra legjobb lakáshitelt megkeresned! Hasonlítsd össze az aktuális ajánlatokat Lakáshitel kalkulátorunk segítségével!

 

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

befektetés

Az USA és Kína közötti kereskedelmi háború hatásai

2019. 02. 23.

Az USA és Kína között zajló kereskedelmi háború miatt körülbelül 2,9 milliárd dollárt veszíthet a két ország gazdasága. A kialakult helyzetről Wally Tyner, a Purdue Egyetem mezőgazdasági közgazdásza mondta el...

Nagy emelkedést várnak 2019-ben az S&P 500-tól! Lehetetlen?

2019. 01. 26.

Mit várnak az amerikai részvénypiactól 2019-re, akik előrejelzéseket készítenek az indexek várható alakulásáról? Gondolnád, hogy sokan arra voksolnak, hogy kétszámjegyű százalékos növekedés fog bekövetkezni? Pedig nagyon sok elemző egyetért abban,...

Egytized százalékponton múlik 2,5 milliárd forint sorsa

2019. 01. 19.

A Központi Statisztikai Hivatal néhány napja tette közzé a 2018-ra vonatkozó inflációs adatokat. A havi adatok alapján 2,8 százalék átlagos inflációt állapítottak meg a 2018-as esztendőre. Vajon helyes-e az adat...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.